ÚTI TIPP

Üdvözöljük Székesfehérváron!

A történelmi belvároshoz legközelebb eső ingyenesen igénybe vehető parkoló az Alba Plaza melletti murvás terület. Az Alba Plaza külső parkolójában szintén térítésmentes a parkolás, míg a bevásárlóközpont tetején 200 Ft/ óra a parkolási díj. 

A történelmi belvárost körülvevő parkolási lehetőségeket és díjzónákat itt találja:

Időzítse látogatását az évszak kiemelt rendezvényére!

Solium regni - Az ország trónusa állandó kiállítás

Székesfehérvár egyik legújabb kiállítótere káprázatos enteriőrben őrzi a város egyedi múltját. Olyan helyszín, amit nem érdemes kihagyni! 

Mi így utaznánk:

1. nap

Egy kiadós felfedező séta a belvárosban kötelező kezdés a kul-turistáknak. Térképet és információt a Tourinform irodában szerezhetünk be, vagy előzetes rendeléssel tematikus idegenvezetések közül is válogathatunk! A program nem kezdődhet máshol, csakis a Nemzeti Emlékhelyen, a Koronázó Bazilika Romkertjében, az egykori koronázások, királyi esküvők és temetkezések színterén. A romterület mellett  a Szent István Mauzóleumban látható Szent István díszesen faragott szarkofágja és Aba-Novák Vilmos falképe a Szent Jobb- és a Szent Korona történetével. Innen csak pár lépés a Városháza, ahol egy másik Aba-Novák Vilmos falképet is megcsodálhatunk a Szent Korona hiteles másolata mellett. A Kossuth udvarban lévő Órajáték egyszerre szemet gyönyörködtető képzőművészeti alkotás, és körkép a magyar történlem legendás figuráival. A Szent István székesegyház altemplomában a Fehérváron eltemetett királyok közül egyedüliként azonosított királyi pár, III. Béla és felesége márvány koporsóját is megtaláljuk. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum gyűjteményének középpontjában Szent István ezüst hermába foglalt fejereklyéjét csodálhatjuk meg. A program végén jöjjön a pihenés az Árpád-fürdőben! Az 1905-ben épült szecessziós stílusú, kagylódíszítésű, kupolás műemlékfürdőt nem csak gazdag wellness kínálata miatt érdemes felkeresni, de képzőművészeti értékei is egyedülállóak.

2. nap

Még mindig nem merítettük ki a belváros páratlan értékeit! A felújított XVII. századi barokk-rokokó stílusú Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes felfedezése építészeti- és művészettörténeti korokon átívelő utazás. A Tourinform irodával látogatható. Bálterem, házasságkötő terem, Tourinform iroda és ajándékbolt mellett a Hetedhét Játékmúzeum is az épületben található. Lenyűgöző kanyargós kis utca vezet innen a Városi Képtárba. A XX. századi magyar művészetet felsorakoztató Deák gyűjtemény az 1900-as évektől körülbelül 1960-ig teljességében mutatja be a magyar festészetet. A  néhány méterre található Csók István Képtár a városban található harmadik, és legmonumentálisabb Aba Novák pannó otthona, mely az 1838. évi Párizsi Világkiállítás magyar pavilonjának ékessége volt. Délután irány a Bory-vár! Bory Jenő alkotása, a 20. századi lovagvár a város – és talán az ország – egyik legkülönösebb épülete. Ha marad idő egy kirándulásra, feltétlenül látogassunk el  a táci Gorsiumba, Magyarország legnagyobb régészeti parkjába, a II-IV. században virágkorát élő római város, Gorsium romjaihoz.    

Ha tovább is marad, ezt se hagyja ki!