Budenz Ház – Ybl Gyűjtemény

Budenz Ház – Ybl Gyűjtemény

A névadó, a ház egykor volt tulajdonosa Budenz József a finnugor összehasonlító nyelvészet megalapítója. Itt található Ybl Ervin művészettörténész műgyűjteménye, melyben csodálatos bútorok, porcelánok, kisplasztikák, festmények varázsolják el a szemlélődőt, s ahol egy olyan óra is helyet kapott, amely az idő múlása mellett az élet múlását is szemlélteti. Ybl Ervin dolgozószobája mellett Ybl Miklós tervrajz szekrénye, sőt Munkácsy Mihály karosszéke is megtalálható itt.

A középkori alapokra épített, mai formájában 18. századi polgárház névadója az egykori lakója, a kiváló finnugor nyelvész, az összehasonlító nyelvészet megteremtője, Budenz József volt. A kétszintes lakóházban ma Ybl Ervin művészettörténésznek a múzeumra hagyományozott gyűjteménye látható. Az Ybl-család az ausztriai Klosterneuburgból került Magyarországra a 18. század elején. E család leghíresebb sarja Ybl Miklós építész. A székesfehérvári születésű mester nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a Budapesti Várkert Bazár és az Operaház. Székesfehérvárott, a mai Vörösmarty téren 1860-65 között épültek jellegzetes házai. Ybl Ervin, a kiváló építész, Ybl Miklós unokaöccsének fia, az olasz középkori és korai reneszánsz szobrászat egyik legkiválóbb magyar ismerője volt, aki 1962-ben kelt végrendeletében Székesfehérvár városára hagyta jelentős gyűjteményét.

Az Ybl-hagyaték egyrészt a család 18-19. századi bútoraiból, családi képeiből és dísztárgyaiból áll, másrészt Ybl Ervin képző- és iparművészeti magángyűjteményéből.

Cím: 8000 Székesfehérvár, Arany János u. 12.
Email: titkarsag@szikm.hu
Nyitva tartás: Átmenetileg zárva!
Telefonszám: +36 22 329 504