Program

Hadi múltunk kincsestára – időszaki kiállítás

Hadi múltunk kincsestára – időszaki kiállítás

2023. augusztus 15. - 2023. december 03.

A Hadtörténeti Múzeum 2023 augusztusában Székesfehérváron bepillantást enged gazdag gyűjteményeibe. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben kerül megrendezésre az időszaki kiállítás.


A tárlaton a Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül kerül bemutatásra egy válogatás, részben a múzeum ismert és becses ereklyéivel, részben olyan műtárgyakkal, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé.
Az 1848-49 -es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet megtekinteni, köztük Kiss Ernő altárbornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. A jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból egy látványos elrendezésű összeállítás várja a látogatókat. 
A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik.

A kiállítás augusztus 15-én 18 órától látogatható. Ezen a napon 20 óráig fogadják a látogatókat.
Augusztus 16-tól a kiállítás keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
Munkácsy kiállítás Székesfehérváron

Munkácsy kiállítás Székesfehérváron

2023. szeptember 16. - 2024. január 14.

Szeptember közepétől a múzeum emeleti termeiben Munkácsy kiállítás nyílt Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon: több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz.

A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék – amely Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel – Balló Ede festőművésztől került egyfajta „relikviaként” Ybl Ervin tulajdonába.

Az időszaki tárlat 2024. január 19-ig tart Fehérváron.

 

A kiállítás megtekinthető hétfőtől vasárnapig 9 – 19 óráig.

 

Szent István Király Múzeum – Rendház

 

Székesfehérvár, Fő u. 6.

 

Belépődíjak és látogatói információk: https://szikm.hu/esemenyek/munkacsy_szekesfehervaron_%E2%80%93_valogatas_pakh_imre_magangyujtemenyebol-2189

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2023. szeptember 27. - 2023. november 22.

Két hónapon keresztül tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A Szent István Király Múzeum remek programokat szervez november 22-ig.


Szeptembertől november 22-ig minden hétre jut program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Szent István Király Múzeumban. A Munkácsy-kiállítás szakmai tárlatvezetésétől az ezüstök és porcelánok gyűjteményében való barangoláson át a békeidők társas viselkedési formáinak bemutatójáig ezer s egy téma várja a Múzeum látogatóit.Szeptember 28-án
14 órakor az ezüstök és porcelánok világába kalauzolja a látogatókat Dr. Závodi Szilvia, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Tárgyi Emlékanyag Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa. A tematikus tárlatvezetés a Fő utcai Rendház épületben lesz és regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu). Ugyanekkor a Múzeum Oskola utcai gyűjteményében  múzeumpedagógiai börzével is várják a vendégeket. Eső esetén a rendezvény a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben lesz.Október 3-án
17 órakor a soproni Tiszti Leánynevelő Intézet történetét mutatják be.  Dr. Sallay Gergely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa beszélget az azonos című kötet szerzőivel: Dr. Németh Ildikóval (Soproni Múzeum) és Dr. Závodi Szilviával (HM HIM). A beszélgetésre a Múzeum Rendház épületében kerül sor. Ugyanebben az időpontban a Hetedhét Játékmúzeum is várja a látogatókat: Fábri Anna mesél a társas viselkedés szabályairól a boldog békeidőkben.

Október 4-én 17 órakor a Múzeum Rendház épületében várják mindazokat, akik kíváncsiak a katonatiszti házasságkötésekre és azok szabályozására a 20. század első felében. A témáról Dr. Závodi Szilvia tart előadást.

Október 9-én 17 órakor a szaktanárok számára mutatja be Munkácsy Mihály életpályáját, festőművészetét Székely Zoltán, aki tárlatvezetéssel egybekötve kíséri végig a Pákh Imre magángyűjteményéből létrehozott fehérvári kiállításon a szakmabelieket. Az esemény regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu).

Október 10-én 10 és 18 óra között interaktív nyomozásra várják az önjelölt nyomozókat a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. A Deák-kód - Avagy mentsd meg a világot a művészet által című program izgalmas és tartalmas eseménynek ígérkezik.Október 11-én
, 17 órakor Fröhlich Dávid, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Zászlógyűjtemény Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa érkezik a Múzeum Rendház épületébe. Az érdeklődők a katonai zászlók történetéről hallgathatnak érdekfeszítő előadást. A szakember másnap, október 12-én 14 órakor tematikus tárlatvezetést is tart. A program regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu).

Október 18-án 17 órakor a 100 éves a Magyar Érdemrendről tart előadást a Rendház épületben Dr. Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. Másnap, október 19-én 14 órakor pedig Jamrich Viktor, Hidegfegyver Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa érkezik a Hadtörténeti Múzeumból és tart tárlatvezetéssel egybekötött előadást a „hidegfegyverekről”, azaz kardokról, szablyákról. Erre az eseményre is regisztrálni kell (bejelentkezes@szikm.hu). Október 19-én, 17 órakor további események is kapcsolódnak a fesztiválhoz: Székely Zoltán szakmai tárlatvezetésére várják a látogatókat, aki Munkácsy Mihály életpályáját mutatja be a kiállításon.

Október 24-én 17 órakor Ságvári György lesz a Múzeum Rendház épületének vendége. A „Mindeniknek cifrán csillog ruházatja” – Írások a 18–19. századi magyar öltözködésről, egyenruhákról című kötet szerzőjével Dr. Baczoni Tamás őrnagy és Bálint Ferenc viselettörténész beszélget a korabeli divatról.

Október 25-én, 17 órakor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témájáról tart előadást Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a Múzeum Rendház épületében. Október 26-án, 14 órakor pedig Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM HIM Egyenruha és Felszerelés Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja vendégeit, akiknek az egyenruhák és felszerelési tárgyak közt tart tematikus tárlatvezetést a Rendház épületben. A részvétel regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu).Október 28
-án ismét interaktív nyomozásra várják a látogatókat a Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyére, ahol bizony egy botrányt kell kibogozniuk a résztvevőknek!

Novemberben is sok színes és tartalmas program várja a a Múzeumok Őszi Fesztiválja vendégeit. November 7-én, 14 órakor Munkácsy Mihály életpályáját, festőművészetét a Rendház épületben létrehozott Munkácsy kiállításon keresztül mutatja be Székely Zoltán. Az érdeklődők számára a rendezvény regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu). Ugyanebben az időpontban Dr. Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Numizmatikai Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa is várja a Rendházban mindazokat, akik a kitüntetésekről, nagykeresztekről szeretnének többet megtudni. A találkozó regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu). A szakember ezt követően 17 órakor mesél „Hadiszalagon, kardokkal” Az első világháború hatásai az osztrák–magyar kitüntetési rendszerre című kötetéről.  

November 8-án, 17 órakor Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tart előadást a Múzeum Rendházában a magyar katonai viseleti hagyományokról. Közben pedig, 16 és 19 óra között kreatív foglalkozásra várják a gyerekeket a Megyeház utca 17. szám alatt.

November 11-én és 12-én 16 órakor Szima Viktória tart előadást az antropofág medicináról  a Fekete Sas Patikamúzeumban. November 15-én, 17 órakor pedig Kerék Eszter Klára, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tart előadást „Korai eljárások a Hadtörténeti Múzeum Fotóarchívumának gyűjteményében 1839–1890 között” címmel, a Múzeum Rendházában.

November 22-én, 17 órakor lesz a rendezvénysorozat utolsó előadása a Rendház épületben, melyet Gondos László, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tart az osztrák–magyar katonai repülésről az elsővilágháború idején.

XIV. Honvédfesztivál

XIV. Honvédfesztivál

2023. szeptember 28. - 2023. szeptember 30.

A 175 éve, a Pákozd-Pátka-Sukoró térségében vívott győztes csata tiszteletére megrendezésre kerülő Honvédfesztivál tizennegyedik alkalommal ismét kitűnő programot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Részletes programok:

2023. szeptember 28. – HADITANÁCS

 • 17.00: Megemlékezés az 1848. szeptember 28-i haditanács évfordulóján és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért.
  • Helyszín: Sukoró, Református Templom
  • Közreműködik: Honvéd Férfikar és Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

 

2023. szeptember 29. – A CSATA EMLÉKNAPJA

 • 9.00: Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla vezérezredesről
 • 10.20: Megemlékezés az 1848. szeptember 29-i csata évfordulóján
  • Helyszín: Katonai Emlékpark
  • Díszvendég: Novák Katalin köztársasági elnök, Ünnepi köszöntő: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

 

2023. szeptember 30. – CSATATÉRI SOKADALOM

 • 10.00 – 17.00: Huszár és katonai hagyományőrző bemutatók, a jelenkor katonáinak és high-tech eszközeinek bemutatói, izgalmas családi programok
  • Attrakciók: Szimulátorbusz, gumikerekes Gidrán harcjármű
  • Közreműködők: Magyar Honvédség, Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület és sok más
 • 13.30: Magyar Nemzeti Táncegyüttes Helyszín: Katonai Emlékpark, színpad
 • 14.30: Honvéd Férfikar Helyszín: Csatatér
 • 15.00: Csatabemutató a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével
 • 16.30: Szabó Balázs Bandája koncert

 

🔴 Az időpont és a programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes programért és a legfrissebb hírekért  kövessen minket Facebookon.

Idézzük fel a magyar történelem eme meghatározó pillanatát és ünnepeljük együtt a  Magyar Honvédség 175. évfordulóját!

Királyi óriásbábok a Fűtőerőműben

Királyi óriásbábok a Fűtőerőműben

2023. szeptember 30. 10:00

Lehet meglepőbb párosítás, mint amit legújabb túránkon kínálunk? Királyaink és ipartörténetünk izgalmas találkozása nem mindennapi élményt tartogat a résztvevők számára.    

A fűtőerőműben kapott ugyanis szállást a 23 királyi óriásbáb, akiket itt egyben láthatunk testközelből. Történetük mellett programunkon elkészítésük és mozgatásuk kulisszatitkaiba is belelátunk és  kipróbálhatjuk magunkat óriásbáb mozgató munkakörben is. Mindeközben vethetünk egy pillantást a kazánokra, az irányítópultra, sok érdekességet megtudhatunk az egykori turbinacsarnokról és az ipari műemlék jelentőségű erőmű épületéről is.


Vezetés időpontja:
2023.09.30. 10:00

Találkozó helye: a SZÉPHŐ bejárata előtt (Király sor 1.)

Részvételi díj: 1500 Ft/fő

Vezetés időtartama: 1 – 1,5 óra


Nyiss Fehérvárra kedvezménykártyával ingyenes.     

Előzetes regisztráció szükséges, melyet elérhetőségeink valamelyikén (személyesen irodánkban, telefonon a 06-22/537-261 számon, e-mailben az idegenvezetes@szekesfehervar.hu e-mail címen)  vagy a Regisztrálok gombra kattintva tehetnek meg.

REGISZTRÁLOK

Székesfehérvár rejtett belső udvarai - séta Váczi Márkkal

Székesfehérvár rejtett belső udvarai - séta Váczi Márkkal

2023. szeptember 30. 14:00

Az ezeréves Fehérvár történelme révén látnivalókban gazdag város. Híres épületei, szobrai és közterei mellett nyitott és rejtett udvarai is számos izgalmas történetet mesélnek nekünk.


Hol kosaraztak az Építők, melyik fogadóban szerepelt vándorszínészként Dériné, hova került az 1936-ban elbontott Bierbauer-házat díszítő szobor? Ennek nyomába eredünk sétánkon.

 
Találkozó helyszíne:
Tourinform iroda előtt (Oskola u. 2-4.)

Részvételi díj:
1500 Ft/fő
Nyiss Fehérvárra kedvezménykártyával ingyenes.     

Előzetes regisztráció szükséges, melyet elérhetőségeink valamelyikén (személyesen irodánkban, telefonon a 06-22/537-261 számon, e-mailben az idegenvezetes@szekesfehervar.hu e-mail címen)  vagy a Regisztrálok gombra kattintva tehetnek meg.

REGISZTRÁLOK

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

2023. október 01.

Családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek csapatai gyűlnek össze az ország minden részéből, hogy főzés mellett beszélgessenek, jól érezzék magukat – várhatóan ismét több száz üstben rotyog majd a lecsó, és a nap végére az is kiderül, ki lesz 2023-ban a Lecsókirály.

 De nem csak a Lecsókirály fejére kerül korona: új gazdára talál a Sipi Emlékkupa és díjazzuk a Legdekoratívabb Főzőhelyet is. A közösségi eseményhez családi programok kapcsolódnak.

Hasznos információk

Főzőterület: Dózsa György út – Zichy liget – Szekfű Gyula utca – Ányos Pál utca – Benyák Bernát utca – Ősz utca

A területre sörpadgarnitúrát, tűztálcát és PB-gázpalackot behozni tilos.

A főzőterület megközelítése gépjárművel 6.30–8.30 óra között lehetséges, az autókkal a területet 9.00 óráig mindenkinek el kell hagynia! A résztvevőnek a befizetés után e-mailben kapott Felelősségvállalási nyilatkozatot két példányban magával kell hoznia a rendezvény reggelén, ahol a belépéskor a biztonsági őrök ez alapján átadják a főzőhelyeket és a szervező által biztosított eszközöket.

Behajtási pontok (a térképen jelölve):

A és B szektor: Mátyás király krt. felől (Bíróság épületénél)
C szektor: Ányos Pál utca felől (a Művészetek Háza irányából)
D szektor: Benyák Bernát utca felől (a III. Béla király tér irányából)

A szervezők az alábbi eszközöket és hozzávalókat biztosítják a főzőknek főzőhelyenként (6 fő/főzőhely):

– 3×3 méter főzőterület,
– 1 db tűztálca,
– 1 adag (kb. 20 kg) aprított és zsákolt tűzifa,
– sörpadgarnitúra (2 db sörpad, 1 db sörasztal, összesen 6 férőhely),
– 1 kg kenyér (melyet a rendezvény napján, az átvételi pontokon vehetnek át),
– 1 db lecsókötény.


Zsűrizés és díjak

Akik amellett döntenek, hogy lecsójukat benevezik a versenybe, ezt a rendezvény napján, a regisztrációs csomag átvételét követően 6.30–10.30 között tehetik meg a Zichy ligetben, a zsűri regisztrációs sátránál. A zsűri délelőtt végigjár a főzőterületen, majd a zsűrizés 12.00–15.00 óra között, előzetes időbeosztás szerint, a zsűrisátorban történik a Zichy ligetben. A zsűri a következők alapján értékeli az ételeket: íz, állag, tálalás.

Megéri zsűriztetni a lecsókat, hiszen a legjobb lecsót főző csapatok értékes nyereményeket kapnak!

Az eredményhirdetésen az alábbi díjak találnak gazdára:

– A Sipi Emlékkupa, melyet az a törzsfőzőnk kap meg, aki a zsűri véleménye alapján 2023-ban is remek lecsót főz.

– A Legdekoratívabb Főzőhely cím annak a főzőhelynek jár, amelyik a szervezők véleménye alapján a legízlésesebb módon települt ki.

– A Zsűri különdíja, melynek szempontjait a zsűri a helyszínen dönti el és annak ismeretében választja ki a legjobbat

– A Lecsókirály címet az a csapat nyeri el, amely a zsűri értékelése alapján a legfinomabb lecsót nevezi be a versenyre.


Tervezett program

6.30 Kapunyitás
6.30–8.30 Behajtási lehetőség autóval
9.00 óráig A főzőterület elhagyása járművekkel
6.30–10.30 Regisztrációs csomag és kenyér átvétele, regisztráció zsűrizésre
9.00–15.00 Főzőverseny
12.00–15.00 Zsűrizés
16.00 Eredményhirdetés, díjátadó
18.30–19.30 Behajtási lehetőség autóval kipakoláshoz
20.00 óráig A főzőterület elhagyása autóval
20.30 óráig A főzőterület elhagyása gyalogosan
21.00 Zárás