Program

Fehérvári Advent

Fehérvári Advent

2021. november 28. - 2021. december 24.

Ki hitte volna, hogy a fehérvári Városháza épületén épp annyi ablak van, amennyiből kitelik az adventi kalendárium minden napja? Esténként a hivatal fényfestett kincsesházzá változik, ahol minden ablakban egy szép vers, mese, vagy egy fülbemászó dal rejtőzik. Idén is elfoglalta helyét a város lenyűgöző méretű, fényben fürdő karácsonyfája, amely beragyogja az ünnepi készülődést. Vasárnaponként a meglepetés műsor után újabb gyertya gyúl fel a város adventi koszorúján. 

A forralt bor illatú vásári forgatagot képeskönyvbe illő művészeti installációk és fényjátékok színesítik, a Fő utca megannyi szeglete szelfiért kiált. És hogy mi minden vár még? Kézműves ajándékkészítő műhelyek, karácsonyváró családi programok, meghitt elcsendesülés a Püspöki palota pazar udvarán jótékonysági vásárral és míves kézműves portékákkal, ünnepi koncertek, színházi és balettszínházi előadások.

Fehérvári Adventi programokMeglepetés minden napra – élő adventi kalendárium

Ha Fehérvári Advent, akkor életre kelt mesebeli Városháza! Bizony, a hivatal épületének éppen annyi ablaka néz a Városház térre, mint az advent napjainak száma. Bármelyik nap is érkezzen Fehérvárra, ügyeljen rá, hogy este fél 6-kor a Városháza előtt legyen! Itt ugyanis minden nap pontban 17.30-kor kinyílik egy ablak, hogy a város adventi naptárából megszólaljon egy-egy vers, mese vagy dal, egy kis ajándék az ünnepváráshoz.

A Püspöki Palota Adventi udvarában szombat délutánonként tartják a meghitt, csendes gyertyagyújtásokat, míg a város adventi koszorúján vasárnaponként 6 órakor gyúlnak ki a fények. Ezt követően karácsonyi hangulatú kiskoncertek szólalnak meg a színpadon.Adventi vásár a javából 

Egészen december 24-ig tart a mézeskalács és forralt bor illatú vásár Fehérvár belvárosában. A szépen feldíszített egységes faházakban kínált portékák az ajándék vásárlásban is segítenek, de a legnagyobb ajándék a szépséges, fényben fürdő belvárosban együtt töltött idő. Ajándékozzuk meg magunkat egy ráérős, beszélgetős, egymásra figyelős forró csokizással, kürtős kalácsozással!

Aki szívből jövő, kreatív kézműves termékeket keres, annak érdemes a püspöki palota mesebeli udvarát is bejárni, amely hétvégéken 10 – 19 óráig, hétköznap pedig december 13 – 22. között 14 - 19 óráig tart nyitva és jótékonysági kézműves vásárral vár. A helyi kézművesek adventi alkotásaiból nyílt „Betlehemi szép csillag” tárlat pedig szintén december 22-ig látható a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.Mesebeli gőzös és fényvonat

A város karácsonyfája alatt a szokott menetrend szerint „zakatol” a gyerekek kedvence, a mesebeli gőzös. Hétköznapokon 16–19 óra között, és az Adventi színpadon zajló délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között, szombaton és vasárnap 16–20 óra között csodálhatják a kisvonatot az ámuló gyerekek. Aki pedig nem csak csodálná a vonatot, de fel is pattanna egyre, azt a városnéző kisvonat várja az utolsó két adventi hétvégén, amely pazar fényvonattá változik. A fél órás út alatt ünnepi dallamok kíséretében csodálhatjuk a különleges fényeket a Várkörúton és a Zichy-liget körül. A kisvonatozás részvételi díjáról és a menetrendről itt tájékozódhatunk.Fény-játékok

A tetőtől talpig fényárban úszó karácsonyfától egészen a belváros túlsó végéből nyíló Zichy ligetig gyönyörködhetünk a képeskönyvbe illő díszítésekben, a meglepő részletekben, vagy éppen egy-egy megállásra késztető fényjátékban. Kezdjük a Püspöki palota homlokzatával, amelyen a hétvégi estéken fénnyel festett ünnepi üzeneteket olvashatunk! Érdemes elkalandozni, felfedezni a megújult Bartók Béla teret, és a Zichy liget elejében látható holografikus adventi vetítést a bethlehemi történetről. Útközben megannyi szelfi készülhet, kész is lesz az ünnepi album! A Fő utcán a hétvégi estéken (17 – 21 óráig) kinect játék segítségével gyűjthetjük a hópelyheket, garantáltan ez lesz a gyerekek első számú kedvence!Kori Liget

És ha már kedvencek: Advent első hétvégéjén megnyitott a Kori Liget, amely egészen a tél végéig működik majd. A jégpálya a Zichy-liget gyönyörű Zenepavilonját öleli körbe, mesés hangulata miatt annak is érdemes ide sétálni, aki nem húz korcsolyát a lábára. De ha mégis kedvet kapna, itt kölcsönözhet is! A pálya mellett értékmegőrző gondoskodik a kényelemről, a büfé pedig a jó hangulatról és az átmelegedésről. A Kori Liget a hét minden napján 8.00-20.00 óra között várja a jég szerelmeseit.Családi élmények

A Fehérvári Advent családi mesejátékokat, kézműves programokat és koncerteket is bőven kínál. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és Látogatóközpont, a helyi kézműves szervezetek és a közösségi házak ingyenes karácsonyi műhelyekkel, kreatív foglalkozásokkal, mézeskalács sütéssel várják a családokat. Az igazi karácsonyváró gyermekelőadásokat az Igézőben kereshetjük. Részletes program itt.Adventi Séta

Adventi sétánk során bekukkantunk a karácsonyi vásárok hangulatába, felidézzük a századelők karácsonyait. Hogy s miként várták az emberek az ünnepeket, mik kerültek a vásározók standjára? Meghitt hangulatot élhetünk át a templomok angyalai között és a karácsonyi dekorációk bűvkörében. A program során egy jó meleg ital még derűsebbé varázsolhatja a hangulatunkat. A séták időpontjáról és a részvételi feltételekről a Tourinform irodánál tájékozódhatunk.Mitől ünnep az ünnep?

Hogy mi is az, ami megkülönbözteti az ünnepnapokat a hétköznapoktól – erre a kérdésre leginkább akkor találjuk meg a választ, ha adunk időt magunknak a lecsendesedésre, elmélyülésre, egy-egy előadás keltette érzések és gondolatok átélésére, legyen az mozi, színház vagy koncert. Mindegyikre lesz alkalom a Fehérvári Advent során: a Barátság Moziban karácsonyi sorozatot vetítenek, a Székesfehérvári Balettszínház a Diótörővel várja a nézőket, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pedig Karácsonyi koncerttel készül. Programok itt.

Rejtett kincsek

Rejtett kincsek

2021. december 04. 11:00

A város tele van különleges titkokkal, történelmi és kulturális kincsekkel. Évszázados falai közt jól megfér egymás mellett a középkori gótika és a 21. századi kortárs művészet egyaránt. A túra során a magyarság szakrális központjától a polgármestert mindig ügyelő bohóc szobrán át a mesék és a fehérvári parasztság világáig betekintést nyerhetnek a résztvevők a város rejtélyeibe.

Találkozó időpontja: 2021.12. 04. 11 óra
Találkozó helyszíne: Tourinform Iroda előtt (Oskola u. 2-4)
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

Regisztrálok                                   

PartiTúra

PartiTúra

2021. december 06. 10:00

Miután Mikulás ünnepének reggelén már minden gyermek kibontotta a cipőcskéibe rejtett ajándékokat és egyre halkul a "Ho-ho-ho" és távolodik a rénszarvasok lépteinek hangja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Vörösmarty Színházba hívja a fiatalokat.

A PartiTúra Ifjúsági Hangverseny sorozat második, Mikulás napi előadásán ha nem is rénszarvas szánon, de a zene szárnyán vehetjük majd kelet felé az irányt, hogy meghallgassuk nagy zeneszerzőink tematikus klasszikusait.

"A Kelet zenéje" című hangversenyen felcsendül többek között a Szöktetés a szerájból című opera Nyitánya, az ifjúság tovább ismerkedhet Peer Gynt kalandjaival és az ünnep várás jegyében a Diótörőből is hallhatnak egy részletet. A mesés hangverseny karmestere Dénes-Worowski Marcell lesz, szólót énekel Zemlényi Eszter. A művekről pedig ismét Dobri Dani kortárs művészeti vezetőnk mesél majd.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a muzsikálás mellett fontos feladatot is kapott a Mikulástól, de erről egyelőre többet nem árulhatnak el...

A műsor: Mozart: Szöktetés a szerájból - Nyitány, Grieg: Peer Gynt - Anitra tánca, Grieg: Peer Gynt - Arab tánc, Ravel: Seherezádé - dalciklus - 2. tétel "La Flute enchantée" /soprano solo, Ravel: Seherezádé - dalciklus - 3. tétel "L'Indifférent", Csajkovszkij: Diótörő - Kínai tánc, Puccini: Pillangókisasszony - Zümmögő kórus, Verdi: Nabucco nyitány. 

A hangverseny 2021. december 6-én (hétfőn) 10 és 12.00 órakor a Vörösmarty Színházban lesz.

Adventi Fényvonat

Adventi Fényvonat

2021. december 10. - 2021. december 19.

Idén ismét útra kel Székesfehérvár ünnepi díszbe🎀 öltöztetett kisvonata🚂, hogy fényvonatként suhanjon körbe a gyönyörűen feldíszített Belvároson.⭐️

A városnéző fényvonaton ülve, ünnepi dallamok kíséretében megcsodálhatjuk a különleges fényeket a Várkörúton és a Zichy-liget körül 🎄. Az utazás ideje fél óra. A program reigsztráció köteles. A jegyvásárlásra banki átutalással vagy személyesen a Tourinform Irodában is van lehetőség a program napján 12.00 óráig, ezt követően a fennmaradó szabad helyek függvényében válthatóak jegyek a Tourinfrom irodában. A regisztrált, de be nem fizetett helyeket a szervezőknek nem áll módjukban fenntartani, azokat a program napján értékesítik. 3 év alatti gyermekeknek ölben ülve ingyenes.

Jegyeket váltani hétköznapokon 09.00-18.00 óra között, a program napján 12.00-ig a Tourinform irodában lehet. Az esetlegesen fennmaradó szabad helyekre a jegyek a program napján 18.00-ig megvásárolhatók szintén a Tourinform irodában.

Részvételi díj: 1300 Ft/fő

További információ kérhető a 22/537-261-es telefonszámon, illetve az idegenvezetes@szekesfehervar.hu e-mail címen.

Időpontok: 

December 10.,11., 12.:                                December 17.; 18.; 19.:       
16:30; 17:20; 18:00                                      16:30; 17:20; 18:00

Regisztrálok                                        Regisztrálok

Mesélő szobrok

Mesélő szobrok

2021. december 11. 11:00

Milyen volt élőben Kati néni? Miért kellett az apácazárda mellől elhelyezni a meztelen lovas szobrot? Hol szólt a Városház téri harang eredetileg? Ki született a város egyik legrégebbi épületének falai között? Királyok és különleges köztéri alkotások mesélnek a kíváncsi füleknek.

Tartson velünk és tudja meg szobraink milyen titkokat rejtenek.

Találkozó időpontja: 2021.12. 11. 11 óra
Találkozó helyszíne: Tourinform Iroda előtt (Oskola u. 2-4)
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.
Regisztrálok                                                                     

Adventi Séta

Adventi Séta

2021. december 18. 11:00

Adventi sétánk során bekukkantunk a karácsonyi vásárok hangulatába, felidézzük a századelők karácsonyait. Hogy s miként várták az emberek az ünnepeket, mik kerültek a vásározók standjára? Meghitt hangulatot élhetünk át a templomok angyalai között és a karácsonyi dekorációk bűvkörében. A program során egy jó meleg ital még derűsebbé varázsolhatja a hangulatunkat.

Találkozó időpontja: 2021.12. 18. 11 óra
Találkozó helyszíne: Tourinform Iroda előtt (Oskola u. 2-4)
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

Regisztrálok: