Program

Székesfehérvári Királyi Napok

Székesfehérvári Királyi Napok

2020. augusztus 14. - 2020. augusztus 21.

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra.

A Székesfehérvári Királyi Napok alkalmából idén is megnyitják a Nemzeti Emlékhely területén kialakított Osszáriumot, amely az egykori királyi bazilikából előkerült, hányatott sorsú csontleleteket őrzi, egyben közös síremléket állít az itt eltemetetteknek. A Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikában tizenöt királyunkat temették el, köztük az államalapító Szent István királyt, továbbá uralkodói családtagokat, rangos egyházi és világi személyeket is. Az Osszárium ünnepélyes megnyitását virágelhelyezéssel augusztus 15., szombat 9.30-kor tartják.

Augusztus 15–23. között minden  nap 14.00 órakor Libor Csilla antropológus tart szakvezetést az Osszáriumban. Augusztus 15-én 11.00 órakor Reich Szabina régész a Szűz Mária prépostság-templomának építés- és kutatástörténetéről beszél az érdeklődő látogatóknak. Augusztus 17-18-19-én 16.30 órakor Gärtner Petra a mauzóleumban tart tárlatvezetést Aba-Novák Vilmos a királyok városában címmel; Augusztus 20-án 16.00 órától pedig Szücsi Frigyes tart előadást az árkádok alatt "Köthetők-e Szent István királyhoz Fehérvár titokzatos kőerődítései? A régészeti és a természettudományos kutatások eredményei" címmel.

Augusztus 20-án és 21-én középkori hangulatot teremtünk a belvárosban: napközben hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak majd a látogatók között. Az Ágbogozó játék segítségével közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna és királyi nyomozás, 20-án délután pedig a Fehérvári királyok menetében felvonulnak az óriásbábok az ünnepi díszközgyűlés helyszínére. Augusztus 20-án és 21-én ismét látható a középkori élő sakk a Nemzeti Emlékhelyen, a fekete-fehér táblán a muhi csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások.

Az államalapító Szent István király koronázásának történetét dolgozta fel az első Koronázási Szertartásjáték 2013-ban a Nemzeti Emlékhelyen felépített grandiózus színpadon. A hagyomány ebben az évben is folytatódik, 2020-ban azonban új helyszínen, az Aranybulla emlékműnél lesz látható a Koronázási Szertartásjáték (Augusztus 21-22-23., péntek, szombat, vasárnap 21.00). A táj lélegzetelállító szépsége méltó keretbe foglalja majd a minden bizonnyal legtragikusabb sorsú Árpád-házi uralkodó történetét. IV. (Kun) László alig volt 10 éves, amikor megkoronázták, és nem volt még 28, amikor bérgyilkosai pontot tettek tragikus története végére. Az utolsó előtti Árpád-házi uralkodó koronázása számos meglepő és életével kapcsolatosan kevéssé közismert tény bemutatása mellett izgalmas történelmi összefüggések felismerésével is megajándékozza majd mindazokat, akik idén is ellátogatnak a Koronázási Szertartásjátékra.

Király(ny)i Napok  (Táncház)

Király(ny)i Napok (Táncház)

2020. augusztus 16. - 2020. augusztus 19.

Az Alba Regia Táncegyesület – mint a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál negyed évszázados házigazdája –, szeretné a Székesfehérváron és a környéken élők, a fesztivál hűséges közönsége számára egy négynapos „mini fesztivállal” pótolni idei elmaradt nagyrendezvényét, megköszönve eddigi és jövőbeli lelkes támogatásukat.

Koncertekkel, táncházakkal, Páva-gálával, kertmozival készülnek erre a négy napra, minden korosztály számára igényes közösségi népművészeti programokat nyújtva.

Részletes program

Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj

Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj

2020. augusztus 19.

A „Legenda folytatódik!” – így indult útjára a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi verseny 2011-ben.

Az idén jubiláló, 10. alkalommal megrendezett verseny mostantól a világ második számú versenysorozatának, a Kontinentális Kör tízállomásos Arany szekciójának része lesz, és több olyan szám is szerepel a programjában, mely értékét és erejét tekintve Gyémánt Liga-szintű. A szervezők döntése és tájékoztatása alapján a Gyulai István Memorial idén zárt kapus lesz, oda csak az utánpótlás atléták és a szervezők mehetnek be. A versenyt országos televíziócsatornák közvetítik, ott lehet figyelemmel kísérni.

Szent István ünnepe

Szent István ünnepe

2020. augusztus 20. - 2020. augusztus 21.

Augusztus 20-án és 21-én, Szent István ünnepén középkori forgatagba csöppenhetnek a belvárosban járók: napközben hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak majd a látogatók között.

Az Ágbogozó játék segítségével közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna és királyi nyomozás, 20-án délután pedig a Fehérvári királyok menetében felvonulnak az óriásbábok az ünnepi díszközgyűlés helyszínére – az eseményt megelőzi a tiszteletadás Szent István szarkofágjánál a Nemzeti Emlékhelyen.  A Szent István téren tartott ünnepi díszközgyűlésen ünnepi beszédet mond és Székesfehérvár kitüntetéseit átadja: dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mindkét napon látható a középkori élő sakk a Nemzeti Emlékhelyen: a fekete-fehér táblán a muhi csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások. 

Szent István-napi ünnepi szentmise

Szent István-napi ünnepi szentmise

2020. augusztus 20.

Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.

A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. A szentmisét bemutatja és az új kenyeret megáldja: Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban.

Középkori élő sakk: muhi csata

Középkori élő sakk: muhi csata

2020. augusztus 20. - 2020. augusztus 21.

Sakktábla száz négyzetméteren, látványos összecsapások, történelmi múltidéző kicsiknek és nagyoknak – igazi közönségsiker volt az elmúlt évben először bemutatott középkori élő óriás sakk Székesfehérváron.

A történelmi eseményekhez hűen előadott produkcióban a muhi csata története elevenedett meg a nézők előtt, egy valós sakkjátszma lépéseit követve. Az előadást idén augusztus 20–21-én ismét láthatják majd a nézők a Nemzeti Emlékhelyen, napi két alkalommal. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János.

IV. Kun László a törékeny gyémánt - Koronázási Szertartásjáték

IV. Kun László a törékeny gyémánt - Koronázási Szertartásjáték

2020. augusztus 21. - 2020. augusztus 23.

A koronázás színpada idén a Csúcsos-hegy tövében épül fel, azon a helyen, ahol II. András a hagyomány szerint kihirdette az Aranybullát.

A horizontot körbe a távoli Vértes, a Velencei-hegység és a Velencei–tó meg Székesfehérvár tornyai szegélyezik. A táj lélegzetelállító szépsége méltó keretbe foglalja majd a minden bizonnyal legtragikusabb sorsú Árpád-házi uralkodó történetét. IV. (Kun) László alig volt 10 éves, amikor megkoronázták, és nem volt még 28, amikor bérgyilkosai pontot tettek tragikus története végére. Az utolsó előtti Árpád-házi uralkodó koronázása számos meglepő és életével kapcsolatosan kevéssé közismert tény bemutatása mellett izgalmas történelmi összefüggések felismerésével is megajándékozza majd mindazokat, akik idén is ellátogatnak a Koronázási Szertartásjátékra.

A főbb szerepekben:

  • (Kun) László: Sarádi Zsolt
  • (Kun) László gyerekkorában: Szikora Ármin János
  • Kézai Simon: Mihályi Győző
  • Kun Erzsébet (László édesanyja): Varga Gabriella

 

Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida I Koreográfus: Horváth Csaba I Zeneszerző: Szirtes Edina

Forgatókönyvíró és rendező: Szikora János

Helyszín: Székesfehérvár, Csúcsos-hegy, Aranybulla emlékmű

2020. augusztus 21., péntek 19 óra / 22., szombat 19 óra / 23., vasárnap 21 óra

Esőnap: augusztus 24., hétfő 21 óra

 

Jegyinformációk

Jegyár: egységesen 2800 Ft

Jegyek megvásárolhatók: Vörösmarty Színház / Székesfehérvár, Fő utca 8. / 22 503 503 / jegyiroda@vorosmartyszinhaz.hu

                              Tourinform Székesfehérvár / 8000 Székesfehérvár, Oskola utca 2–4. / Telefon: +36-22/537-261 / szekesfehervar@tourinform.hu

Online jegyvásárlás: www.koronazas.hu

Alba Regia Feszt - Jazz Fesztivál 2020

Alba Regia Feszt - Jazz Fesztivál 2020

2020. augusztus 22. - 2020. augusztus 24.

A nagy zenei múltú város újra világhírű külföldi és magyar művészek, valamint szárnyukat bontogató ifjú tehetségek produkcióitól lesz hangos. Jazz, szving, blues, ragtime, dixieland, bepop, cool, fusion – nagyvilági dallamok a legnagyobbaktól könnyű borok kíséretében.
Székesfehérvár nemcsak a királyok városa, hanem a zenéé is. A múlt század eseményei is erről tesznek tanúbizonyságot, zenekedvelő egyletek, énekkarok, kamarakórusok, fúvós, vonós, szimfonikus zenekarok garmada, melyek országos szinten sem maradtak ismeretlenek, némelyikük a mai napig aktívan tevékenykedik. A jazz zene sem maradhatott ki a város életéből, az Alba Regia Jazz Fesztivál 1967-től csaknem húsz éven át minden évben megrendezésre került, fehérvári jazz zenekarokból nem volt hiány. A jazz/könnyűzenei utánpótlásról manapság a bodajki székhelyű Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium, valamint a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszéke gondoskodik. A két intézmény összefogásának eredménye, hogy az utoljára 2000-ben, majd 2002-ben megrendezett Alba Regia Fesztivál, 2014 óta minden évben színesítheti a város zenei életét.
 
Börgöndi Repülőnap 2020

Börgöndi Repülőnap 2020

2020. szeptember 13.

A Börgöndi repülőtéren Európa-bajnok műrepülők, a sportrepülés jeles képviselői, ejtőernyősök és harci bemutatók hódítják meg az eget és a több ezres nézősereget. A légi látványosságok mellett a földön különleges repülők, színpadi programok és vásár szórakoztatja a látogatókat.

Fehérvári Advent 2020

Fehérvári Advent 2020

2020. november 27. - 2020. december 23.

A forralt bor illatú vásári forgatagot képeskönyvbe illő művészeti installációk színesítik, a város karácsonyfája körül kisvonat zakatol. Az ünnepi díszbe öltözött belváros különleges fényekkel, élő adventi kalendáriummal, meghitt hangulattal és rangos színpadi műsorral várja az ünnepre készülődő látogatókat. 

 

Ki hitte volna, hogy a fehérvári Városháza épületén épp annyi ablak van, amennyiből kitelik az adventi kalendárium minden napja? Esténként a hivatal mesebeli, fényfestett kincsesházzá változik, ahol minden ablakban egy szép vers, mese, vagy egy fülbemászó dal rejtőzik.

Mondhatjuk, Fehérvár az adventi fények városa! A gyönyörű fényfestett épületek mellett itt-ott vidám karácsonyi animációba csöppenünk, mi magunk is játszhatunk a fényekkel, sőt fényvonaton is suhanhatunk… és mikor azt hittük, már minden csodát láttunk, vár minket a Koriligetté váló Zichy-liget, ahol fényben fürdő fák között, igazi téli mesevilágban csúszkálhatunk. Ehhez persze végig kell sétálni a mesés belvároson, de nem fogjuk megbánni!

És hogy mi minden vár még? Adventi kuckók, ajándékkészítő műhelyek, meghitt adventi elcsendesülés a Püspöki Palota pazar udvarán, jótékonysági vásárral és míves kézműves portékákkal... De nincs advent gyertyagyújtás, lélekmelegítő dallamok, Betlehem és felejthetetlen koncertek nélkül. Fehérváron sincs ez másképp!