Program

Máté Bence kiállítás és előadás

Máté Bence kiállítás és előadás

2021. augusztus 27. - 2021. szeptember 26.

Másfél éves Covid szünet után újra nyílik Máté Bence nagy sikerű természetfotó kiállítása Székesfehérváron!
Nagy szeretettel várunk benneteket augusztus 27. és szeptember 26. között a szabadtéri kiállításon, a Városház téren.

Szeptember 26-án pedig Bence "Vértelen vadászat" című előadását láthatják az érdeklődők az Alba Regia Sportcsarnokban.
Aki kíváncsi, miként lett egy pusztaszeri „problémás” diákból a világ legsikeresebb természetfotósa, ne mulassza el a szórakoztató előadását sem!  

Alkotásaival Bence az összes földrészt meghódította, és minden természetfotós számára feltette kis hazánkat a világ térképére. Legeredményesebb versenyzőként első helyen áll a BBC fotós pályázat összes ranglistáján, továbbá ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megkapta a természetfotósok Oszkárjaként számon tartott díjat.
Az előadás kivételes lehetőséget kínál arra, hogy a közönség személyesen is megismerkedjen ezzel a végtelenül rokonszenves fiatalemberrel, és elképesztő akciófotóin keresztül rácsodálkozzon hazánk páratlanul gazdag vadvilágára.

Előadásai egy modern kivitelezésű, hatalmas, ingyenes, kültéri kiállítássorozatra épülnek, amelyet 2021-ben kizárólag Székesfehérváron csodálhat meg a hazai közönség.
Humoros történetei tanulságos, egyben vidám élményt nyújtanak az egész családnak.

A rendezvény, az akkor aktuálisan érvényben levő szabályok betartásával lesz látogatható.

https://www.jegy.hu/.../mate-bence-vertelen-vadaszat...

Városunk rég- és közelmúltja a szobrok nyelvén...  - Belvárosi séta

Városunk rég- és közelmúltja a szobrok nyelvén... - Belvárosi séta

2021. szeptember 18. 16:00

A belváros szép szobrai mesélnek történelmünkről, és meghatározzák a város hangulatát is. Sétánk során a szobrokon keresztül idézzük meg a város fordulatokban gazdag történetét, közben olyan felfedezéseket is teszünk, amelyek a hétköznapokban rejtve maradnak.

Találkozó időpontja: 2021.09.18. 16 óra
Találkozó helyszíne: Tourinform iroda
INGYENES

Regisztrálok

Kulturális Örökség Napjai 2021

Kulturális Örökség Napjai 2021

2021. szeptember 18. - 2021. szeptember 19.

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az érdeklődő közönséget. Szeptember 18-án és 19-én nem csak a kiállítások tekinthetők meg ingyenesen, de további programokkal is készülnek a történeti épületek iránt érdeklődők számára.

Lesz körséta a Városházán a polgármesterrel, előadások és bemutatók a Csillagvizsgálóban, vezetett túra a Fejér Megyei Levéltárban, épületbejárás a felújítás alatt álló Szent István-székesegyházban, séták a Belvárosban, koncertek, nyílt balettpróba, kézműves foglalkozás – többek között ezeket az élményeket kínálják a szervezők az érdeklődőknek szeptember 18–19-én.

Szeptember 18., szombat

 

Felsővárosi Alkotóház • Kertalja u. 8.

Előrendezvény szeptember 17-én: 10.00–14.00  Gyermek kézműves foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Egyesületével – regisztráció » 

A gyerekek megismerhetik a körmöcskével való fonást, kipróbálhatják a hímzést, készíthetnek tökmagból ékszert, varrhatnak tököt és más gyümölcsöket, ezen kívül papírhajtogatással és gyöngyfűzéssel is várja a gyerekeket a Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

10.00–19.00 Népművészeti kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotásaiból

A kiállításon tíz alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a népművészet, a népi mesterségek több ágából.


Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára • Szent István tér 2–3.

10.00–17.00 Vezetett épületlátogatások óránkénti indulással – a levéltár épületeinek, az épületek történetének bemutatása

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára minden évben megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjai programsorozat alkalmából a látogatók előtt. Óránként indított szakvezetéssel, a levéltár épületeinek, az épületek történetének bemutatásával várják az érdeklődőket. Ezen a napon a pincétől az emeletig megmutatják a levéltár egyébként nyilvánosságtól elzárt tereit is.


Szerb Ortodox templom • Rác u. 16.

10.00–17.00 Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató és Katarina Ivanović, Szerbia első festőnőjének alkotásainak megtekintése

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.


Szent István-székesegyház • II. János Pál pápa tér

10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 és 16:00 Látogatás a felújítás alatt álló székesegyházban – regisztráció: muzeum@puspokseg.hu, részvételi feltétel: zárt cipő, megfelelő egészségi állapot

IV. Béla ifjú királyként építtette a királykoronázások alkalmával fontos szerepet játszó Szent Péter és Pál templomot, melyet a törökök dzsáminak használtak. Kiűzésük után, 1688-tól a jezsuiták vezetésével városi plébániatemplomként működött. Barokk stílusú átépítése során új titulust kapott. A belső teljes kifestése Johann Ignaz Cimbal munkája, amit 1768-ban fejezett be. A főoltár Mária Terézia megbízásából Franz Anton Hillebrandt tervei alapján 1772 és 1775 között készült. Főoltárképét Vincenz Fischer festette 1775-ben Bécsben. 1777-től székesegyház, 1938-tól kisbazilika. Altemplomában őrzik III. Béla és Antióchiai Anna sírjának mészkő lemezeit.


Királykút Emlékház • Mikszáth Kálmán u. 25.

10.00–13.00 Épületlátogatás – megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás is

Az egykori leírások és a városi legenda szerint Székesfehérvár egyik legrégebbi, középkori eredetű kútja onnan kapta a nevét, hogy a koronázási ceremóniákra érkező királyok a városba való bevonulásuk előtt itt álltak meg és vízénél frissítették fel magukat. A kút a középkorban nemcsak egyszerű, célszerű építmény, hanem a városi élet szimbóluma is volt, amelyet a 18. század végén vettek körül a ma ismert emeletes épülettel. 


Székesfehérvári Balett Színház • Videoton Oktatási Központ, Berényi út 101.

10.00–12.30 Nyílt próba a Székesfehérvári Balett Színháznál – regisztráció »  (a belépéshez védettségi igazolvány szükséges)

A nyílt nap keretében a résztvevők megtekinthetik a Székesfehérvári Balett Színház reggeli balettóráját, illetve a repertoár próbájába is rövid betekintést nyerhetnek.


Városháza • Városház tér 1.

13.30 és 18.00 Vezetett bejárás dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel – Regisztráció »

A székesfehérvári Városháza az egyik legjelentősebb barokk épület Magyarországon. Főépülete évszázadok óta otthont ad a város sorsáról döntő gyűléseknek és egyéb kiemelkedő eseményeknek, ezért igen fontos politikai és kulturális jelentőséggel bír Székesfehérvár életében. Emeletén a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolatai, valamint Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla szekkói láthatók. 


Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen megtekinthetők.

SZIKM Új Magyar Képtár • Megyeház utca 17.

15.00-16.30 Épületlátogatás, valamint tárlatvezetés a 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményben

A belváros egyik legszebb és legrégebbi épülete fogadja be a Szent István Király Múzeum kortárs képzőművészeti kiállítását. Az 1960-as évek óta a rangos kiállításokkal párhuzamosan fejlődött az a jelentős hazai kortársművészeti kollekció, amely jelenleg körülbelül 7500 darabból áll. Ebből egy válogatást az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthet meg a látogató. A kiállítás hat terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit. Tekintsék meg Önök is ezt a páratlan kollekciót, és ismerkedjenek meg a gyűjteménynek helyet adó épület izgalmas történetével!

SZIKM Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert • Koronázó tér 1.

18.00-19.00 Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének koncertje – regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu

George Philipp Telemann minden idők egyik legnagyobb életművével rendelkező német barokk zeneszerzője. Közel háromezer alkotás fűződik a nevéhez, melyek közül a 4 hegedűs concerto (Concerto for Four Violins) fog felcsendülni az egykori királyi bazilika falmaradványai között. A közönség izgalmas részleteket is megtudhat a zeneszerző életéről és munkásságáról.


Tourinform Székesfehérvár • Oskola u. 2–4.

16.00 Belvárosi séta: Szép szobrok városa – városunk rég- és közelmúltja a szobrok nyelvén. Indulás: Tourinform iroda

A belváros szép szobrai mesélnek történelmünkről, és meghatározzák a város hangulatát is. Sétánk során a szobrokon keresztül idézzük meg a város fordulatokban gazdag történetét, közben olyan felfedezéseket is teszünk, amelyek a hétköznapokban rejtve maradnak.

Regisztráció


Székesfehérvári Evangélikus Templom • Szekfű Gyula u. 1.

19.30–20.30 700 év orgonamuzsikája – Tóka Ágoston orgonaművész hangversenye. Regisztráció » 

Műsor:
Estampie a Robertsbridge-kódexből
Steigleder: „Vater unser im Himmelreich” – Toccata
J. S. Bach: D-dúr Preludium, Air és Fúga
Liszt: Keresztes lovagok indulója a Szent Erzsébet legendájából (Koloss István orgonaátirata)
Kodály: Pange Lingua – Preludium
Hurford: Suite: Laudate Dominum
Gárdonyi: EGATOP

Tóka Ágoston a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses minősítésű orgonaművészi diplomát 2013-ban Pálúr János, Ruppert István és Fassang László növendékeként. Az orgona mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál tanult. 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima Díjat, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben Fischer Annie Ösztöndíjat kapott. Emellett rangos nemzetközi orgonaversenyek díjazottja: 2011-ben 3. díjat nyert a Weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, 2016-ban 4. díjat Bethune-ben (Franciaország), 2017-ben pedig 2. díjas és Bach-különdíjas lett St Albans-ban (Egyesült Királyság), a világviszonylatban is legjelentősebb orgonaversenyek egyikén.

Egyházzenészként a neves orgonaművész, Beharka Pál utóda a Magyarországi Baptista Egyházban, mint az Újpesti Baptista Gyülekezet és a Baptista Központi Énekkar orgonistája. Tanárként a Baptista Teológiai Akadémián és az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában tanít orgonát. Rendszeresen közreműködik a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, a Nemzeti Filharmonikusok, az Angelica Leánykar, a Nyíregyházi Cantemus Kórus és számos más prominens hazai együttes hangversenyein. Szólistaként jelentős magyarországi templomokban, koncerttermekben és több európai országban adott hangversenyt.


Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló • SZKKK, Fürdő sor 3.

Előrendezvény szeptember 17-én: 21.00 Bemutató: Hold, Jupiter, Szaturnusz – regisztráció: a csillagvizsgáló Facebook-oldalán üzenetben

20.00, 21.00 és 22.00 Kulturális örökségünk: a csillagos égbolt – vezetett túrák a Csillagvizsgálóban, szabadszemes és távcsöves bemutatók, vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadások. 

Dr. Hudoba György: Az égbolt, mint kulturális örökségünk része  Regisztráció » 

Dr. Hudoba György: Mi van a Mars belsejében?  Regisztráció »

Dr. Nagy Rezső: A csillagászat óriásai: Cassini, Huygens, Tycho, Kepler  Regisztráció » 

Szabad szemes és távcsöves bemutatók  Regisztráció »

 

Dr. Hudoba György: Az égbolt, mint kulturális örökségünk része
vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadások

A csillagászat egyidős az emberiséggel. Valamikor régen, mikor már volt emberi tudás, de tudomány még nem létezett, a természet és az embert körülvevő világ leírása költészet volt. Költészet, mely hiedelmek, mítoszok, regék és mesék útján, szájról szájra, apáról fiúra öröklődött nemzedékeken át. Az emberi fantázia így az eget is benépesítette különböző csillagképekkel, és hozzájuk fűződő történetekkel. A városlakó ember megfosztotta magát az égbolt látványától – s ezzel együtt egy csomó információtól – pedig ma is ugyanaz az ég borul fölénk, mint őseink fölé, évezredekkel ezelőtt. A régi népek hiedelme és mondavilága része kulturális örökségünknek, és – bár eredetüket talán nem is tudjuk –, még manapság is fellehetők a nyomai.

Időpontok: 20.00–20.15, 20.20–20.35, 20.40–20.55

  

Dr. Nagy Rezső: A csillagászat óriásai: Cassini, Huygens, Tycho, Kepler

A csillagászat alapvetően megfigyelő tudomány, és a megfigyelésekből próbáljuk megismerni a világot, és kideríteni, hogyan is működik. Ezen megismerési folyamat mérföldköveit jelentik azok az eredmények, amelyek a címben szereplő tudósok nevéhez fűződnek.

Időpontok: 21.00–21.15, 21.20–21.35 21.40–21.55

  

Dr. Hudoba György: Mi van a Mars belsejében?

A Mars nehezen akarja felfedni titkait. A NASA InSight űrszondája 2018. november 26-án az Elysium Planitia régió sík, északi részén leereszkedett a Mars felszínére. A leszállóegység két szeizmométert is telepített, melyek „élő” adatokat küldtek vissza a Földre. A kutatók a talajrezgések tanulmányozása révén, a szeizmológia módszereivel kívánták felderíteni a Mars belső szerkezetét. A 2021-es indítási ablakban újabb szondák érkeztek a Marshoz. A missziót ismét sikerek és kudarcok jellemzik.

Időpontok: 22.00–22.15, 22.20–22.35, 22.40–22.55

 

Szabad szemes és távcsöves bemutatók:

B, Csillagvizsgáló terasz, két csoport, tiszta idő esetén:

20.00–23.00 A Jupiter/Szaturnusz/Hold bemutatása különböző szerelésű távcsövekkel

20.00–23.00 Az égbolt képeskönyve – tájékozódás a csillagos égbolton (Lézermutató segítségével bemutatjuk az éppen látható csillagképeket, elmondjuk jellegzetes látnivalóikat és a hozzájuk fûződő mitológiai történeteket.)

C, Kupola (tiszta idő esetén):

20.00–23.00 A Szaturnusz bemutatása a Csillagvizsgáló 30 cm átmérőjű Newton-teleszkópjával

A programokat vezetik: Banc Roland Berger Hanna Sára Keserű Norbert

A tervezett szabadszemes és távcsöves bemutatókat csak felhőtlen égbolt esetén tartják meg.


 

Szeptember 19., vasárnap

 

Felsővárosi Alkotóház • Kertalja u. 8.

10.00–19.00 Népművészeti kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotásaiból

A kiállításon tíz alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a népművészet, a népi mesterségek több ágából.


Szerb Ortodox templom • Rác u. 16.

10.00–16.00 Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató és Katarina Ivanović, Szerbia első festőnőjének alkotásainak megtekintése

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.

17.30–18.30 Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje – ószláv és orosz nyelven szólalnak meg az ortodox egyházzene legszebb dallamai. Regisztráció » 


Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen megtekinthetők.

Belvárosi séta

10.00–10.45 Dolgos puttók a pálmafák alatt: ókori ihletésű domborművek nyomában. Indulás: Virágóra (Országzászló tér), regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu

A Virágórától induló 45 perces séta során közelebbről szemügyre vesszük néhány különleges belvárosi épület homlokzatát, a sokszor észrevétlenül megbúvó részleteket. A puttókkal benépesített, Pompeji és Herculaneum freskóit idéző jelenetek az antik görög-római világról és annak 18–19. századi művészetre gyakorolt hatásáról mesélnek.

SZIKM Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert • Koronázó tér 1.

15.00–16.00 Vigyázat, építési terület! – élő történelmi program Balogh Bálint építőmester vezetésével. Regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu

Az esemény látogatói első kézből értesülhetnek Mátyás király nagyberuházásáról, a Koronázó Bazilika átalakításáról. Balogh Bálint építőmester mesél az utolsó templomátépítéséről, miközben betekintést nyújt a középkori mindennapokba is.


Királykút Emlékház • Mikszáth Kálmán u. 25.

15.00–18.00 Épületlátogatás – megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás is

Az egykori leírások és a városi legenda szerint Székesfehérvár egyik legrégebbi, középkori eredetű kútja onnan kapta a nevét, hogy a koronázási ceremóniákra érkező királyok a városba való bevonulásuk előtt itt álltak meg és vízénél frissítették fel magukat. A kút a középkorban nemcsak egyszerű, célszerű építmény, hanem a városi élet szimbóluma is volt, amelyet a 18. század végén vettek körül a ma ismert emeletes épülettel. 


Tourinform Székesfehérvár • Oskola u. 2–4.

16.00 Színháztól színházig – Reformkori séta a Pelikán udvartól a Vörösmarty Színházig. Indulás: Tourinform iroda.

Tudta-e, hol kezdődött a magyar nyelvű színjátszás Székesfehérváron, vagy hány híres színész kezdte itt pályáját? Melyik színésznő kedvence volt az Árpád fürdő? Ki mondta el Jókai Mór köszöntőjét a Vörösmarty Színház avatásán? 

Regisztráció


 

Látogasson el ingyenes programjainkra, fedezzük fel együtt Fehérvárt!

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. 

Színháztól színházig

Színháztól színházig

2021. szeptember 19. 16:00

Reformkori séta a Pelikán udvartól a Vörösmarty Színházig.
Tudta-e hol kezdődött a magyar nyelvű színjátszás Székesfehérváron vagy hány híres színész kezdte itt pályáját? Melyik színésznő kedvence volt az Árpád fürdő? Ki mondta el Jókai Mór köszöntőjét a Vörösmarty Színház avatásán?

Találkozó időpontja: 2021.09.19. 16 óra
Találkozó helyszíne: Tourinform iroda
Részvételi díj: INGYENES

Regisztrálok

Tisztán látszik! Jövőtudatos fesztivál

Tisztán látszik! Jövőtudatos fesztivál

2021. szeptember 25. 10:00 - 2021. szeptember 26. 18:00

A kétnapos programsorozaton a természeti élményt innovációs megoldásokkal és hagyományos családi programokkal ötvözik. Lesz gyereksziget öko-játékokkal, KRESZ-park, meseösvény, ökotúra és ökolábnyom teszt, elektromos járművek bemutatója és ügyességi pályák, Lime és Segway kipróbálás, digitális élménypark és ökopiac, Felelős Gasztrohős, madárgyűrűzés egyszóval minden, ami segít tisztán látni és élményt szerezni a környezettudatosság területén.

Helyszín: Sóstó Természetvédelmi Terület (Csíkvári út 10.)

Sárkányhajó fesztivál

Sárkányhajó fesztivál

2021. szeptember 25.

16. alkalommal zárul Székesfehérváron a sárkányhajó versenyszezon. A fesztiválnak idén is a Csónakázó-tó ad helyet, mely a város egyik legromantikusabb helyszíne. 

Sem látványban sem izgalmakban nem lesz hiány, a dobszó adja az ütemet és garantálja a hangulatot a legvidámabb versenyen, ahol amatőr és profi csapatoknak is szurkolhatunk.

További információ

XII. Honvédfesztivál

XII. Honvédfesztivál

2021. szeptember 25. - 2021. szeptember 29.

Magyarország egyetlen hadtörténelmi emlékparkjában szeptember utolsó hétvégéjén a pákozd-sukorói csatára emlékeznek. 

A pákozdi emlékparkban huszár és hagyományörző katonai bemutatók, szemünk előtt megelevenedő csatajelenetek és családi programok színesítik a csatatéri sokadalmat.

További információ

A királynő sakkot ad - Belvárosi séta

A királynő sakkot ad - Belvárosi séta

2021. szeptember 25. 16:00

A Székesfehérváron zajló királyné koronázások titokzatos és magasztos pillanataiba nyerhetnek betekintést a résztvevők. Kiderül, mi motiválta királyainkat a párválasztásban, kinek állt jogában a királynő fejére tenni a koronát.

Fellebben a fátyol a királyné jövedelmeiről és hatalomgyakorlásának lehetőségeiről is. Szó esik kalandos, nagyszerű vagy éppen szomorú uralkodónéi sorsokról, magasztos vagy éppen királynéhoz kevésbé méltó tettekről is.

Találkozó időpontja: 2021.09. 25. 16 óra
Találkozó helyszíne: Tourinform iroda
Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Regisztrálok

Menő jövő - elektromos járművek nem csak a szemnek!

Menő jövő - elektromos járművek nem csak a szemnek!

2021. szeptember 26.

A Várkörutat ezen a napon elektromos járművek veszik birtokba, ahol lehetőség lesz arra, hogy egy helyen ismerjük meg az elérhető modelleket.

A kiállításon a szakemberektől mindent megtudhatunk az autók különböző típusairól, jellemző tulajdonságairól. A szervezők ígérete szerint egyes modellek kipróbálására is lesz lehetőségük a látogatóknak, természetesen csak érvényes jogosítvánnyal! Ezen a napon Zöld Busz köti össze a Sóstó rendezvényét (Tisztán látszik! Jövőtudatos fesztivál) és Székesfehérvár belvárosát, így lesz teljes az e-járművek bemutatója. 

További információ