Ízek

Cukrászremekek

Cukrászremekek

Lehet, hogy kóstolta már a 2014-es év tortáját, de vajon milyen lehet ott, ahol a recept született? Ahol a 2013-as év fagylaltja, és a 2014-es harmadik helyezett fagylalt is megtalálható? A fehérvári látogatást ezek a finomságok ízesítik, de meg kell kóstolni a 60 éve változatlan receptúra alapján készülő Vörösmarty kockát is! 

Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester süteményei és fagylaltkülönlegességei elkészítésekor visszanyúl a régi receptekhez, ám a divatos trendeket követve korszerűsíti azokat. Nem is akárhogy! 2013-ban vörösboros málnája „Az év fagylaltja” verseny első helyezettje lett, míg a málnás-lime-os túró mandula roppanós 2014-ben harmadik helyezést érdemelt. A Somlói Revolúciót a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyén 2014-ben „Magyarország tortájává” választották. Az alkotó a magyar cukrászat nagy öregjei és receptjeik előtt tisztelegve egy mousse torta formájában alkotta meg a hagyományos somlóit. A mousse könnyed, elegáns, légies textúrájú krém, mely a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé mousse, majd a narancsbetét fölé helyezett, ganachesal, párizsi krémmel borított vaníliás fehércsokoládé habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető.

A Vörösmarty Színház újdonsága, a Vörösmarty torta szintén Damniczki Balázs szerzeménye. A gluténmentes, mandula- és kókuszlisztből készült csokoládés tésztán egy ét- és egy fehércsokoládés mousse-réteg terül el. Ez a könnyű habos töltelék a Somlói revolúció tortában is megtalálható, azzal a különbséggel, hogy a Vörösmarty torta étcsokoládé rétegében nincs rum, és narancs helyett ribizlit használtak. A Vörösmarty torta a Somlói revolúció evolúciója.

A 60 éves Vörösmarty csemege, a piskóta alapú, párizsi és mogyorókrémmel töltött desszert a Székesfehérváron élt Vörösmarty Mihályról kapta a nevét. A legtöbb cukrászdában kapható.

A székesfehérvári jellegzetességek között emlegetjük a Rigójancsi süteményt is. Rigó Jancsi, a pákozdi születésű, világhírű cigányprímás szerette volna szerelmét, a Párizsban megszöktetett amerikai milliomos lányt ezzel a kakaós, tejszínes süteménnyel elkápráztatni. A 19. századi asszonyszöktetési románcnak emléket állító Rigójancsi ezután klasszikus süteménnyé vált.

Termelői piac

Termelői piac

A piacozás nem csak egy egyszerű beszerzőkörút: a Jancsárkertben gyümölcs, zöldség, virág terem, alkalmas kikapcsolódásra, beszélgetésre, receptcserére, finom falatok elfogyasztására, szórakozásra, ismerkedésre, és hangulata is utánozhatatlan. Recept-túrázzon velünk!

A hajnalban begyűjtött friss zöldségek, gyümölcsök sokkal csábítóbbak, mint előredobozolt külföldi társaik. A helyi piacok portékái Székesfehérvár és vonzáskörzetében élő őstermelők, kistermelők gondosan művelt földjeiről érkeznek.

Szívesen csemegézne ezekből egy termelői- és biopiacon? Megismerkedne a város gasztronómiai hagyományaival? A Jancsárkert helyi termelői vásár-, piac- és közösségi tér Székesfehérvár központjában, 5 000 négyzetméteres szabadterületen és 650 négyzetméteres csarnokban várja látogatóit minden szombat és vasárnap délelőtt hagyományos és biozöldségekkel, gyümölcsökkel, tőke- és füstölt hússal, friss pékáruval, tésztával és házi tojással, mindenféle kamrába valóval, házi süteményekkel és nem utolsó sorban egyedi kézműves portékákkal. Kóstolójegy a Tourinform Irodában kapható.

Szerdánként és szombatonként az Alba Plaza épületében a Városi Piacon őstermelők és kereskedők virágot, zöldséget, gyümölcsöt, gombát, mézet, füstölt árut és virágot árusítanak, az üzlethelyiségben hentesek és pékek sürögnek-forognak. Kikérheti gombavizsgáló szakellenőr véleményét is.

Cím: 8000 Székesfehérvár, Balatoni út 10.
Virágos kertekben

Virágos kertekben

A belvároson túl két Rozmaring díjas éttermünk varázslatos hangulatú kerthelyiségeiben a magas színvonalú gasztronómia és vendégszeretet külső-belső harmóniával párosul. A Rozmaring díjat a Magyar Turizmus Zrt. ítéli oda minden évben a kimagasló minőségű vendéglátó helyeknek.

A Rozmaring Díjat azoknak az éttermeknek ítélik oda, amelyek mind a gasztronómiai kínálatukkal, mind pedig igényes környezetükkel kivívták a turisztikai szakemberek és a Virágos Magyarországért zsűrijének az elismerését.

Székesfehérvár 2 étterme is elnyerte már ezt az elismerést, így biztosak lehetünk abban, hogy ezeken a helyeken nem csak az ételcsodákban gyönyörködhetünk.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség legrangosabb hazai kitüntetésével, a Venesz József díjjal rendelkező Diófa vendéglő kerthelyisége páratlan kertépítészeti remekmű! A Szárcsa csárda hagyományos, ízes konyhával, polgári ízléssel kialakított enteriőrökkel és  családias hangulattal várja a vendégeket. 

Az 1994-ben indult Virágos Magyarországért mozgalomból nőtt ki a 2006-ban alapított Rozmaring díj, amelyet minden évben a 9 hazai idegenforgalmi régió egy-egy kiváló vendéglátóhelye kapja meg. A díj elnyeréséhez nemcsak a minőségi munka, hanem a gondozott, ápolt virágos környezet is elengedhetetlen.

A történelem teraszán

A történelem teraszán

Foglaljon helyet a történelmi belváros hangulatos éttermeinek, kávézóinak teraszán, hogy helyi étel- és italkülönlegességek mellett élvezhesse rendezvényeink forgatagát! A tradicionális magyar konyha hívei, a mediterrán ízek szerelmesei, a tüzes mexikói falatok kedvelői egyaránt megtalálják kedvencüket.

Nálunk működik az egyetlen olyan vidéki vendéglátóhely, amely 2014-ben már másodszor került be az ország legjobb 10 étterme közé a Hennessy-Dining Guide Év Étterme besorolásában. A belváros szívében, a Hiemer-házban az épület barátságos, eklektikus stílusához kiválóan igazodik a 67 Étterem & Bistro. A több évszázados falak egy különleges, modern és mégis a hagyományokon alapuló, kreatív konyhának adnak otthont. A séf és a tulajdonos elkötelezett hívei a vidék tiszta ízeinek, a könnyed mediterrán egyszerűséggel vegyítik a magyar konyha hagyományait. Hitvallásuk: „Az életnek tartozom azzal, hogy a minőségen keresztül teljesebbé tegyem.”

A nyáresti kellemes kikapcsolódást kerthelyiségek utánozhatatlan hangulata teszi még teljesebbé. A hagyományos fogások, a nagymama konyháját idéző ízek nem változnak, ám a gondosan kiválasztott alapanyagoknak és a folyton fejlődő technológiáknak köszönhetően egészségesebb, emészthetőbb, frissebb, intenzívebb aromájú ételek kerülnek az asztalokra. Meglepő párosítások, újszerű összetevők, kreativitás, fantázia és már készülnek is az új receptgyűjtemények. „Megtartva megújítani, kísérletezve-felfedezve ragaszkodni a hagyományokhoz.” – ez a gondolat vezérli a Hotel Magyar Király szakácsát a királyi menük összeállításakor. Az ételek többsége a látványkonyhában, a vendégek szeme láttára készül el. Meghökkentő formák, jól ismert ízek Magyarországon, magyar nyersanyagból, magyar szakácstól.

Püspöki kézműves sörök

Püspöki kézműves sörök

Látogasson el Székesfehérvárra és kóstoljon bele a püspök sörébe! Szent Gellért, Prépost és Szent Imre. Ezeket az igazi különlegességnek számító, nem mindennapi elnevezésű italokat kizárólag Székesfehérváron, a Szent Gellért Hotel földszintjén működő kézműves sörözőben lehet kapni.

 

A Szent Gellért Hotel földszintjén nyílt meg a város első kézműves sörözője, ahol 2015 augusztusától kaphatóak a székesfehérvári püspök sörei. A söröket Spányi Antal megrendelésére, egyedi recept alapján Német Antal sörfőző készíti Pein Ádámmal közös vállalkozásukban, a Monyo Sörfőzdében. A 10. jubileumi főzdefeszten közel 50 hazai kisüzemi főzde közül ők nyerték el az év sörfőzdéje kitüntetést. A Szent Imre búzasört, a Szent Gellért pilseni típusú sört és a Prépost portert kizárólag Székesfehérváron, a Szent Gellért Hotel földszintjén működő kézműves sörözőben lehet kapni.

Németh Antal sörfőző mester elmondta, nagy büszkeség, hogy a fehérvári püspök sörét készíthetik. „A kézműves sörök területén egyre inkább érezni lehet, hogy az egyház kezdi visszahozni azokat a hagyományokat, amelyek évszázadokig megvoltak. A sörökkel próbáltunk arra törekedni, hogy minél szélesebb rétegek ízlését tudjuk kiszolgálni. Háromféle sört főzünk, a Szent Gellért egy pilseni típusú sör, ami Csehországban népszerű, a prépost barna, angol típusú sör, de Magyarországon is nagy hagyományai voltak, ezen kívül egy bajor típusú búzasör, a Szent Imre egészíti ki a palettát.” – emelte ki Németh Antal, aki másokkal ellentétben örül annak, hogy a püspöki sörök kizárólag Fehérváron kaphatóak, mert „a sör hagyományosan mindig egy lokális dolog volt, a sörfőzdék a saját településüknek készítették a sörüket.” 

Cím: 8000 Székesfehérvár, Mátyás Király körút 1.
Felelős Gasztrohős

Felelős Gasztrohős

Felelős Gasztróhős lett a Hatpöttyös étterem! Bátran rájuk bízhatjuk magunkat, hiszen hősiesen óvják a környezetet és a vendégek egészségét egyaránt. Jelzik például az allergén anyagokat és a kalóriatartalmat, elegendő vegetariánus fogást kínálnak.

Mint felelős gasztrohős, az étterem természetesen csak minőségi magyar alapanyagokat használ, amit helyi termelőktől szerez be. Náluk nincs késztermék vagy tartósítószer, mindent maguk készítenek beleértve a lekvárt, savanyúságot és minden mártást, krémet is. Igazi kézműves konyhát visznek, ezt pedig magas szintű gasztronómiai igényességgel teszik.

A „zöldéttermek” összefogására és segítségére jött létre a Felelős Gasztróhős Hálózat. A bekerülés egyik feltétele a helyi közösségben való részvétel. A Hatpöttyös étterem rendkívül szép módját választotta ennek: az étterem dolgozói megváltozott munkaképességű emberek közül kerülnek ki.

Szent István bora

Szent István bora

Ha már eszünk, igyunk is! A szőlőművelésről Székesfehérváron már az Árpád-korból vannak adatok, a 18. században nagy présházakról, köztük a püspök nyaralójáról és kápolnáról szólnak a leírások. Borlovagrend, borkirálynő, borritkaság, borútlevél… „Bort hamar, bort!”

A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendet 52 lokálpatrióta borbarát alapította első királyunk ősi koronázási székhelyén. Céljuk a kulturált borfogyasztás terjesztése és a székesfehérvári szőlőtermesztés régi hagyományának újraélesztése. A 2013-as Borrendi Találkozón debütált a „Szent István Emlékév Cuvée” borritkaság, melyből összesen 975 sorszámozott palack készült Szent István tiszteletére.

A Noé-hegyi Borlovagrend olyan tagokkal büszkélkedhet, mint Vörös Zsuzsanna öttusázó olimpiai bajnokunk, és Kiss Barbara, a 2013. év országos borkirálynője, aki a magyar bor arca és nagykövete is volt egy éven át. Az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok idején borlovagjaink is felvonulnak.

Fehérvártól két történelmi borvidék is karnyújtásnyira van. A Velencei-tó és Mór boros pincéi is könnyedén bejárhatók. Váltsa ki Móri borútlevelét a Tourinform Irodában, mellyel az ajándék móri borospoharát kedvezményes árakon töltheti meg bizonyos pincékben. Keressen fel legalább öt borospincét, gyűjtsön össze öt pecsétet és megkapja a „Móri Borvidék Borbarátja” címet igazoló oklevelét.