Szent István bora

Szent István bora

Ha már eszünk, igyunk is! A szőlőművelésről Székesfehérváron már az Árpád-korból vannak adatok, a 18. században nagy présházakról, köztük a püspök nyaralójáról és kápolnáról szólnak a leírások. Borlovagrend, borkirálynő, borritkaság, borútlevél… „Bort hamar, bort!”

A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendet 52 lokálpatrióta borbarát alapította első királyunk ősi koronázási székhelyén. Céljuk a kulturált borfogyasztás terjesztése és a székesfehérvári szőlőtermesztés régi hagyományának újraélesztése. A 2013-as Borrendi Találkozón debütált a „Szent István Emlékév Cuvée” borritkaság, melyből összesen 975 sorszámozott palack készült Szent István tiszteletére.

A Noé-hegyi Borlovagrend olyan tagokkal büszkélkedhet, mint Vörös Zsuzsanna öttusázó olimpiai bajnokunk, és Kiss Barbara, a 2013. év országos borkirálynője, aki a magyar bor arca és nagykövete is volt egy éven át. Az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok idején borlovagjaink is felvonulnak.

Fehérvártól két történelmi borvidék is karnyújtásnyira van. A Velencei-tó és Mór boros pincéi is könnyedén bejárhatók. Váltsa ki Móri borútlevelét a Tourinform Irodában, mellyel az ajándék móri borospoharát kedvezményes árakon töltheti meg bizonyos pincékben. Keressen fel legalább öt borospincét, gyűjtsön össze öt pecsétet és megkapja a „Móri Borvidék Borbarátja” címet igazoló oklevelét.