Élmények

Múzeumi barangolás

Múzeumi barangolás

Székesfehérvárt gazdag történelmi öröksége mellett kulturális kínálata teszi vonzó úti céllá. Múzeumai és galériái olyan értékeket rejtenek, mint az a Grand Prix-díjas pannó, amelynek láttán Picasso egy anekdota szerint így kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?”. Kultúrára fel!

Tekintse meg legnépszerűbb állandó kiállításainkat: a Szent István Király Múzeum tárlatait, a Városi Képtár Deák Gyűjtemény értékes darabjait, a Fekete Sas Patikamúzeumot, vagy a Hetedhét Játékmúzeum mesés kincseit! Megszámlálhatatlan kiállítóhelyünkből tíz a történelmi Belvárosban koncentrálódik, így ezek könnyedén meglátogathatók egy rövid sétával.

A város múzeumi értékeinek felfedezését kezdje Nemzeti Emlékhelyünkön, a Koronázó Bazilika Romkertjében, amely a középkori Magyarország legfontosabb templomának, a Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikának maradványait őrzi. A Szent István Király Múzeum egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteményében a neolitikumtól kezdve a törökkor végéig ízelítőt kapunk a város és Fejér megye múltjából, itt láthatjuk többek között a királyi bazilika értékes kőfaragványainak maradványait is. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum a legmodernebb technológiai fejlesztésekkel, interaktív tárlatvezetéssel várja a látogatókat. A múzeum képzőművészeti tárlatai között találjuk Aba-Novák Vilmos híres pannóját, amely 1937-ben a Párizsi Világkiállítás magyar pavilonjának Grand Prix-díjas ékessége volt. A városban található három állandó kiállítás révén átfogó képet kaphatunk a XX. század magyar képzőművészetének legfontosabb alkotóiról, törekvéseiről is. A Budenz Házban helyet kapott Ybl Ervin Gyűjtemény, a belvárosi kis Esterházy palotában a Deák Dénes Gyűjtemény, és a régi megyeháza épületében berendezett Új Magyar Képtár állandó kiállítása a legnagyobb magyar festők (Rippl Rónai József, Csók István, Bernáth Aurél, Székely Bertalan..) alkotásaitól egészen a fiatal kortársak művészetéig terjed.

Vörösmarty Színház

Vörösmarty Színház

Székesfehérvár, a magyar nyelvű színjátszás bölcsője nyáron szabadtéri előadásokkal, ősztől izgalmas bemutatókkal várja a színház szerelmeseit. Az új évad a jubileum jegyében telik: épp húsz éve annak, hogy saját társulata alakult a Vörösmarty Színháznak.
A székesfehérvári kulturális élményfürdőzés elmaradhatatlan része egy előadás a Vörösmarty Színházban. A műfaji sokszínűség jegyében a klasszikusok mellől nem hiányozhatnak a zenés játékok, a mesék, a mozgásszínházi bemutatók, a kísérletező színházi produkciók, ahogy az állandó társulat tagjai közül a legnagyobbak nevei sem. Érdemes böngészni a repertoárt!
Ízelítő a 2016/2017-es évadból: Három nővér, Figaro házassága, 56 csepp vér, Anconai szerelmesek, Apák és fiúk, Carmen, Pletykák.
Bory-vár, a romantika fellegvára

Bory-vár, a romantika fellegvára

Andalító séta a történelmi belváros barokk, rokokó és copf épületei között, a Fő utca különleges szökőkútjainak fénytánca mellett? Ennél is többre vágyik? Fedezze fel a romantika fellegvárát, a 20. századi lovagvárat, a város legkülönösebb építményét! Vár a Bory-vár!

Melyik nő ne álmodozna arról, hogy párja maradandó emléket állít szerelmüknek? Bory Jenő egy egész várat emelt két kezével felesége és gyermekei számára. Közel 40 éven keresztül építette összefoglaló tervek nélkül, szabadon kísérletezve lakóháznak szánt épületet, melynek maga volt a tervezője, építésze és kőművese is. Hét tornyával, harminc kisebb-nagyobb helyiségével, köztük három műteremmel ez lett a város legkülönösebb építménye, igazi kuriózum a külvárosi övezetben. A látszólag öncélú díszítményekkel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, melyek a szobrász-építész életének két legfontosabb pontját jelképezik. Bory Jenő vára a festőművész felesége, Komócsin Ilona iránt érzett olthatatlan szerelmének emlékműve. Nem véletlen, hogy a helyiek előszeretettel készítik itt esküvői fotóikat.

Kisvonattal a Bory-várba romantika túra idegenvezetéssel csoportok számára

Kérje 2 órás kisvonatos kirándulás ajánlatunkat idegenvezetővel az alábbi elérhetőségeken:

Tourinform Székesfehérvár
Oskola u. 2- 4 
Tel.: 22/537-261
E-mail: idegenvezetes@szekesfehervar.hu

Családi kalandok

Családi kalandok

Végeérhetetlen játékra és felhőtlen szórakozásra vágyik? Elő a hétmérföldes csizmákkal és irány az Európában páratlan értéket képviselő játékmúzeum, vagy a legősibb és legújabb játékokkal csábító vadonatúj történelmi játszópark! Kicsik és nagyok együtt élvezhetik a múlt és a jelen izgalmas találkozásait.

Van egy varázslatos hely Székesfehérváron, melynek legöregebb lakója a legfiatalabb. Hogy ez hogy lehet? Megtudhatja a Hetedhét Játékmúzeumban, ahol ehhez hasonló talányok és csodák várnak az egész családra. A több ezer darabos gyűjtemény minden tagjának mesés története van, a kis babaszobákban beleshet a 18–19. századi polgárság mindennapi életébe.

A romantikus Rózsaliget és a csodálatos Csónakázó tó szomszédságában, közel kéthektáros fás, ligetes területen kapott helyet a Koronás Park több mint félszáz fa játékelemmel hét játéktéren. És a ráadás: titokkereső játék okostelefonnal, koronázás és csaták digitális jelmezekbe bújva a kinect játéksarokban. Érdemes a két programot összehangolni, így a belvárosi Játékmúzeumból a városnéző kisvonattal utazhatunk a Koronás Parkba és vissza. 

A városnéző kisvonat a Városház térről, az Országalma mellől óránként indul kb. 40 perces belvárosi körútjára, melynek egyik megállóhelye a Koronás Park.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas élmény a Titkos helyek  egy igazi fejtörős városjáték, mellyel végigjárhatjuk a legfontosabb látnivalókat és érdekes helyszíneket. Unalom kizárva! 


A kicsik szórakoztatásáról minden vasárnap színházi előadás formájában gondoskodik a székesfehérvári Szabad Színház az Igézőben. A belváros Fő utcájában működő kisszínházba nem kell előre jegyet váltani, mégis mindig teltházzal játsszák a kicsiknek, nagyobbaknak szóló darabokat, bábelőadásokat.
Király ez a város – osztálykirándulóknak is!

Király ez a város – osztálykirándulóknak is!

Történelmi, szakrális, kulturális, hagyományőrző, aktív és még interaktív is? Minden témakörben minden korosztálynak újat és egyedit nyújt Székesfehérvár. Városunk az osztálykirándulások „kötelező” célpontja, így már felkészülten várjuk az iskolás csoportokat. Változatosság és igényesség - múzeumpedagógia felsőfokon!

Az első út csakis az egykori koronázó bazilika romjaihoz, a Nemzeti Emlékhelyre és a Szent István Király Múzeum Régészeti kiállítására vezethet. Ezután indulhat a város felfedezése, amely egyedi ajánlatainkkal izgalmas és élményekkel teli lesz.

Általános iskolásoknak kalandozást ajánlunk egy különleges múzeum mesés világában. A Hetedhét Játékmúzeum rendkívül gazdag gyűjteménye nemcsak az eredeti polgári miliőbe enged bepillantást, hanem igazi álomvilágba kalauzolja el a diáksereget. A kislányok játékait különféle kirakók és társasjátékok egészítik ki, míg a fiúkat katonák, hajók és mozdonyok várják. A vitrinek alatti fiókok izgalmas feladatokat rejtenek, garantált a játék és a lelkesedés.

Középiskolásoknak egy kis hadtörténetet ajánlunk. A Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben egy egyedülálló kiállítás meséli el a megyeszékhely legfontosabb katonai eseményeit az 1848-49-es szabadságharctól egészen napjainkig.

Erősségünk a múzeumpedagógia. A művészet, a történelem, a hagyomány területén a legkülönfélébb izgalmas és kreatív programok közül választhatja ki az osztály a legtesthezállóbbat. Minden korosztálynak ajánljuk a Koronás Park programjait, köztük a kedvencet, a város történetét feldolgozó előadást, az Élő-Képes Krónikát. Az interaktív vásári komédia a Képes Krónika jelenetei alapján szórakoztatóan meséli el azokat a történelmi eseményeket, amelyek a helyi- és magyar legendakincs részét képezik.

Kevés séta, mesés élmények – nyugdíjas csoportoknak!

Kevés séta, mesés élmények – nyugdíjas csoportoknak!

Kevés séta és mesés élmények. Székesfehérvár a nyugdíjas csoportok egyik kedvelt kirándulóhelye, hiszen alig pár száz méternyi séta is elegendő, hogy felbecsülhetetlen értékekre leljen, és páratlan élményekkel gazdagodjon városunkban.

Válogasson programcsomagjainkból, és egészen biztos, hogy talál a csoport számára megfelelőt! Történelmi, kulturális és szakrális látnivalók mellett a játékos kedvű örök gyerekeket és a fürdőzni vágyókat is a legszínvonalasabb lehetőségekkel várjuk.

Bármilyen programra érkezik Fehérvárra, a kiránduláson ezt se hagyja ki:

  • A Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely megtekintése
  • A 2013-as „Év Fagylaltjának” , vagy a 2014-es ország tortájának megkóstolása
  • A pontos idő egyeztetése a Virágóránál
  • Az Órajáték megtekintése a Kossuth udvarban
  • Kortyoló a Csitáry kút ásványokban gazdag vizéből
  • Szuvenír a Fehérvári Ajándékboltból