Múzeumi barangolás

Múzeumi barangolás

Székesfehérvárt gazdag történelmi öröksége mellett kulturális kínálata teszi vonzó úti céllá. Múzeumai és galériái olyan értékeket rejtenek, mint az a Grand Prix-díjas pannó, amelynek láttán Picasso egy anekdota szerint így kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?”. Kultúrára fel!

Tekintse meg legnépszerűbb állandó kiállításainkat: a Szent István Király Múzeum tárlatait, a Városi Képtár Deák Gyűjtemény értékes darabjait, a Fekete Sas Patikamúzeumot, vagy a Hetedhét Játékmúzeum mesés kincseit! Megszámlálhatatlan kiállítóhelyünkből tíz a történelmi Belvárosban koncentrálódik, így ezek könnyedén meglátogathatók egy rövid sétával.

A város múzeumi értékeinek felfedezését kezdje Nemzeti Emlékhelyünkön, a Koronázó Bazilika Romkertjében, amely a középkori Magyarország legfontosabb templomának, a Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikának maradványait őrzi. A Szent István Király Múzeum egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteményében a neolitikumtól kezdve a törökkor végéig ízelítőt kapunk a város és Fejér megye múltjából, itt láthatjuk többek között a királyi bazilika értékes kőfaragványainak maradványait is. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum a legmodernebb technológiai fejlesztésekkel, interaktív tárlatvezetéssel várja a látogatókat. A múzeum képzőművészeti tárlatai között találjuk Aba-Novák Vilmos híres pannóját, amely 1937-ben a Párizsi Világkiállítás magyar pavilonjának Grand Prix-díjas ékessége volt. A városban található három állandó kiállítás révén átfogó képet kaphatunk a XX. század magyar képzőművészetének legfontosabb alkotóiról, törekvéseiről is. A Budenz Házban helyet kapott Ybl Ervin Gyűjtemény, a belvárosi kis Esterházy palotában a Deák Dénes Gyűjtemény, és a régi megyeháza épületében berendezett Új Magyar Képtár állandó kiállítása a legnagyobb magyar festők (Rippl Rónai József, Csók István, Bernáth Aurél, Székely Bertalan..) alkotásaitól egészen a fiatal kortársak művészetéig terjed.