Szent István Király Múzeum – Rendház

Szent István Király Múzeum – Rendház

Az ország egyik legszebben felújított múzeuma kivételes látnivalókkal várja látogatóit! A Szent István Király Múzeum Rendház épületében nyílt két időszaki kiállítás mindegyike ritkán látott kincseket tár elénk.


Munkácsy Székesfehérváron

A Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendház épületének emeleti termeiben nyílt meg szeptember közepén a Munkácsy kiállítás Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon: több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz. A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. Az időszaki tárlat 2024. január 19-ig tart Fehérváron.

 

Hadi múltunk kincsestára

Ugyanitt december 3-ig tart a látványos, nemzeti ereklyéket bemutató kiállítás, amely augusztus 15-én nyílt a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből Fehérváron. A „Hadi múltunk kincsestára” időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára, amelyben megtalálhatók a múzeum ismert és becses ereklyéi, de olyan műtárgyak is, melyeket ritkán vagy még soha nem láthattak az érdeklődők. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei között láthatjuk Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát, emellett összeállítás várja a látogatókat a jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból és a magyar katonazenészek emlékeiből is. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózum.

Cím: 8000 Székesfehérvár, Fő u. 6.
Email: titkarsag@szikm.hu
Telefonszám: +36 22 315-583, +36 22 329-505