Cukrászremekek
Lehet, hogy kóstolta már a 2014-es év tortáját, de vajon milyen lehet ott, ahol a recept született? Ahol a 2013-as év fagylaltja, és a 2014-es harmadik helyezett fagylalt is megtalálható? A fehérvári látogatást ezek a finomságok ízesítik, de meg kell kóstolni a 60 éve változatlan receptúra alapján készülő Vörösmarty kockát is!
Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester süteményei és fagylaltkülönlegességei elkészítésekor visszanyúl a régi receptekhez, ám a divatos trendeket követve korszerűsíti azokat. Nem is akárhogy! 2013-ban vörösboros málnája „Az év fagylaltja” verseny első helyezettje lett, míg a málnás-lime-os túró mandula roppanós 2014-ben harmadik helyezést érdemelt. A Somlói Revolúciót a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyén 2014-ben „Magyarország tortájává” választották. Az alkotó a magyar cukrászat nagy öregjei és receptjeik előtt tisztelegve egy mousse torta formájában alkotta meg a hagyományos somlóit. A mousse könnyed, elegáns, légies textúrájú krém, mely a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé mousse, majd a narancsbetét fölé helyezett, ganachesal, párizsi krémmel borított vaníliás fehércsokoládé habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető.
A Vörösmarty Színház újdonsága, a Vörösmarty torta szintén Damniczki Balázs szerzeménye. A gluténmentes, mandula- és kókuszlisztből készült csokoládés tésztán egy ét- és egy fehércsokoládés mousse-réteg terül el. Ez a könnyű habos töltelék a Somlói revolúció tortában is megtalálható, azzal a különbséggel, hogy a Vörösmarty torta étcsokoládé rétegében nincs rum, és narancs helyett ribizlit használtak. A Vörösmarty torta a Somlói revolúció evolúciója.
A 60 éves Vörösmarty csemege, a piskóta alapú, párizsi és mogyorókrémmel töltött desszert a Székesfehérváron élt Vörösmarty Mihályról kapta a nevét. A legtöbb cukrászdában kapható.
A székesfehérvári jellegzetességek között emlegetjük a Rigójancsi süteményt is. Rigó Jancsi, a pákozdi születésű, világhírű cigányprímás szerette volna szerelmét, a Párizsban megszöktetett amerikai milliomos lányt ezzel a kakaós, tejszínes süteménnyel elkápráztatni. A 19. századi asszonyszöktetési románcnak emléket állító Rigójancsi ezután klasszikus süteménnyé vált.