TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00407

Projekt címe: Székesfehérvár kulturális - történelmi és természeti értékeinek tematikus rendszerbe foglalt bemutatása

Kedvezményezett: Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Szerződött támogatás: 19.999.713 Ft

Tervezett befejezése: 2020.10.31.

Projekt összefoglalása:

A Településfejlesztési Operatív Program helyi közösségfejlesztési felhívására (TOP-7.1.1-16-H-031–3: „Helyben elérhető kulturális és közösségi szolgáltatások támogatása, városi sajátosságokra, értékekre alapozott programok kialakítása, helyi igénybevételének elősegítése”) nyújtott be pályázatot a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. 2019. januárjában, mely támogatásban részesült. „Székesfehérvár kulturális - történelmi és természeti értékeinek tematikus rendszerbe foglalt bemutatása” címmel pályáztunk egy Székesfehérvárra kiterjedő, egységbe foglalt információs rendszer létrehozására, amely segítségével tematizáltan és irányítottan mutathatjuk be Székesfehérvár múltját és értékeit, történelmi és természeti örökségét a helyi lakosság számára.

A projekt hozzájárul a helyi lakosság identitástudatának és kötődésének erősítéséhez, az értékek megismeréséhez a tervezett bevonó programok által. Ugyanakkor a projekt célja az is, hogy a rejtett, vagy kevésbé ismert – akár újonnan fejlesztett – értéket képviselő helyszíneket bevonja a közösségi terek közé, bekapcsolja a városi áramkörbe. A projekt a településen élők és a településen működő szervezetek összefogását is erősíti, mivel a vonzerőket tematikus hálózatokba szervezve összeköti, elősegíti az együttműködést és a szolgáltatások fejlesztését. A tervezett beavatkozás során létrejövő egységes arculatú, városimázst erősítő információs rendszer egyúttal egy-egy téma mentén felfűzött élményláncot hoz létre, amely nem csak az értékeket, hanem azok működtetőit, fenntartóit, kutatóit is összekapcsolja. Fontos szempont, hogy a közgyűjteményekben, múzeumokban őrzött kulturális javak is jobban „láthatóvá” és egyenlő eséllyel hozzáférhetővé válnak mindenki számára.

A projekt keretén belül kerül sor 2 bevonó programsorozat megvalósítására, amely két helyszínre irányul: a történelmi belváros látnivalóiból kieső Skanzen és az újonnan rehabilitált Sóstó természetvédelmi terület értékeinek program alapú bemutatása a cél.

A hagyományőrző tematika mentén kijelölt fókuszpont a Skanzen élettel, programokkal való megtöltését célozza, melyhez két – a néphagyományban kiemelt jelentőségű időszakban tervezünk széles lakosságot megmozgató, bevonó programokkal rendelkező rendezvényt: 2019. Adventjén és a következő év Húsvétján.

Projekt keretében megvalósuló tevékenységek:

Bevonó rendezvények a székesfehérvári Skanzenben

Kidolgozott tematikus útvonalakat bemutató előadás és workshop

Tematikus útvonalakat bemutató bevonó túrák elnevezésű programsorozat 

Bevonó program 8. évfolyamos diákok részére