Nyiss Fehérvárra!

Nyiss Fehérvárra!

Megnézné a legboldogabb várost? Akkor irány Fehérvár és az igazi fehérvári életérzés! Bizony, Magyarország legfrissebb boldogságtérképén itt van a legnagyobb mosoly!

Nem véletlenül! Példásan felújított történelmi belváros, nyáresti mediterrán hangulat, gasztroélmények, színes, pezsgő kulturális élet, egyedi rendezvények... Hangolódjon ránk új imázsfilmünkkel!

Nyiss a romantikára!

A Virágos Magyarország versenyben 2019-ben Székesfehérvár lett a legvirágosabb város, ki ne lenne boldog ennyi szépség láttán? Meg kell nézni a legendás rózsás házat, az Órajáték mesés udvarát, vagy a Szent István székesegyház előtti teret! Ha a történelmi belvárosnak már minden kis szegletét felfedeztük, vár a romantika fellegvára! A Guinness-rekordok könyvének tanúsága szerint a Bory-vár a világ legnagyobb építménye, amit egyetlen ember emelt két kezével. Bory Jenőnek ez közel 40 évig tartott, saját tervei és fantáziája alapján. Nincs még egy ilyen emlékműve a szerelemnek, ahol mindent a művész felesége iránti olthatatlan szerelme ihletett. Tömény romantika, kőbe zárt versek, csókok és rajongások várnak itt felfedezésre.

Nyiss az ízekre!

Székesfehérvár csodás történelmi belvárosa egyenesen megköveteli, hogy elidőzzünk az éttermek, kávézók asztalai mellett, ez is kell az elégedettséghez! A hagyományos ízek mellett a mexikói, olasz, amerikai és indonéz ízvilág kínálatából is csemegézhetünk. Nem lehet kihagyni a Dining Guide által is ajánlott Pizza Dellarosso fenséges pizzáját. A Patent Gasztro Bár amerikai BBQ világbajnokságon előkelő helyet szerzett hamburgere szintén kóstolásra vár, ezt le is öblíthetjük a fehérvári püspök szintén díjnyertes sörével! És végül az elmaradhatatlan fagyi a Dining Guide TOP 10-es fagyizójából, a Damniczki cukrászdából: mangó-maracuja alapú, aszalt barackos öntettel, vagy vérnarancs és pink grapefruit alapú különlegesség? Lehet válogatni! A lazítás után pedig indulhat a felfedezés! A belváros két órája, a Virágóra és az Órajáték között a séta egy igazán tartalmas, királyi időutazás lesz. Ha izgalomra is vágyunk, a Titkos helyek városjáték a megoldás, a Tourinform irodában szerezhetjük be!


Nyiss a természetre!

Mindössze két és fél kilométert kell megtennünk a belvárosból, hogy a Sóstó Természetvédelmi Terület háborítatlan élővilága kizökkentsen az időből. A szabadon látogatható hatalmas zöldfelület, a sétautak és madárlesek, az interaktív tanösvény, játszótér és Látogatóközpont igazi családi paradicsommá teszi a területet. Találkozhatunk itt az év madarával, az erdei fülesbagollyal és mocsári teknőssel is, de káprázatos növényvilága is elvarázsol: a május-júniusi időszakban például 11 orchidea faj virít a területen. Akár kétkeréken, akár túrabakancsban, de nem szabad kihagyni az újraéledő természet csodáját! A Sóstón túrázhatunk egy jót, a Csónakázó-tavon pedig folytathatjuk az aktivitást. Bérelhetünk csónakot, kenut, SUP-ot, vagy akár vizibiciklit is.

Aki több napra érkezik, válogathat a környékbeli kirándulóhelyek között: érdemes egy sétát tenni a Pákozd-Sukoró arborétumban, a Soponyai Ökoturisztikai Centrumban vagy a Gaja völgyi Tájcentrumban. A Károlyi kilátó, a velencei kilátó felkeresése szintén remek program lehet, a Pákozdi Katonai Emlékpark KEMPP külső területei is látogathatók, hétvégén pedig a kávézó és ajándékbolt is nyitva van. A fehérvárcsurgói Károlyi kastély is megnyitotta kapuit, a frissen felújított csodás kastélypark pedig az ország legszebb parkjai közé tartozik.


Nyiss a játékra!

Talán nem véletlen, hogy ebben a boldog városban annyi minőségi játszótér és szabadtéri edzőpark épült az elmúlt években, ez bizony tényleg hozzájárul a jólléthez! A látogatók első számú célpontja a családi játszóparadicsom, a Koronás Park akár fél napos programot is kínál, ahol gonddal épített cölöpvár, játszó-, mászó-, kúszó-, ugrálószerek serege mutatja be a város történetét a gyerekeknek. A Hetedhét Játékmúzeum varázslatos szobácskáiban élő több ezer miniatűr játék és baba mindegyikének mesés története van.  Érdemes a két programot összehangolni, a belvárosi Játékmúzeumból városnéző kisvonattal juthatunk el a Koronás Parkba. A városi strand és uszoda már nyitva, a műemlék Árpád Fürdő újranyitására pedig már gőzerővel, és újjáépített szaunával készülnek.

 

 Nyiss a felfedezésre!

Mi az, amit Székesfehérváron mindenképpen látni kell? Amit nem hagyhat ki egyetlen látogató sem? Egy biztos, az egykori Koronázó Bazilika Romkertje - Nemzeti Emlékhely legyen az első célpont, de a Gorsium, az ország legnagyobb régészeti parkja is megnyitotta már kapuit. Június 30-ától ezek a beltéri kiállítóhelyek is látogathatók: Fekete Sas Patikamúzeum, Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, Hetedhét Játékmúzeum és a Palotavárosi Kiállítóhely a Skanzenben. A Tourinform irodában mutatjuk az irányt! Aki többre vágyik egy gyors sétánál, válogathat jobbnál-jobb idegenvezetős túráinkból, de ha szereti a szellemi kihívásokat, akkor a Titkos helyek városfelfedező játék, vagy a szintén a Tourinformban rendelhető történelmi tematikájú Szabadulószoba a neki való!