Néprajz

Néprajz

Az elfeledett néphagyományok most felelevenednek: megtudhatjuk, hogyan élt a varga, mivel dolgozott a tobak, mit csinált a csapó, sőt, megismerkedhetünk a sétálóutcán kiskocsiját toló fertályos asszonnyal is. Szerencsét hoz!

A helyi néphagyományok őrzésének már a belvárosi séta közben tanúi lehetünk, hiszen a belváros utcáin, terein elhelyezett nagyszámú köztéri alkotás között egykori királyaink és nagyjaink mellett jól megfér a fehérváriak kedves ismerőse, Kati néni, a piaci kofa bronzszobra. Orrát fényesre csiszolta a helyi babona szerint szerencsét remélő járókelők érintése. A Rác utcai Palotavárosi Skanzenben átélhetjük a híres kalapos dinasztia, a Dietrich család mindennapjait, megtekinthetjük az egykor itt élő tobak, varga, csizmadia, cipész, szíjgyártó, csapó, szűcs, szűrszabó szerszámait, céhemlékeit. Betérhetünk a Kézművesek Házába, ahol a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a népi hangszerkészítés, tojásberzselés, ütőfás süteménykészítés, nemezlabda készítés, gyékényhajó-építés és a papírmerítés rejtelmeibe enged bepillantást. Az utca másik ékessége az 1772-ben épült „Szent János születése” szerb orthodox templom rendkívül gazdag ikonosztáznak ad otthont.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében a „Tárgyalkotó hagyomány” néprajzi kiállítás bemutatja Fejér megye népi kultúráját, tárgyainak útját, sorsát az alkotástól kezdve a felhasználáson keresztül egészen napjaink népművészeti mozgalmáig, a népi iparművészek munkásságáig. Ismerje meg a mézeskalácsos, a cserépedényárus, vagy a libafertály árus portékáit!

Néprajz - hagyományőrző túra idegenvezetéssel (előzetes bejelentéssel)Időtartam: 2 óra
Magyar nyelvű program díja: 13 500 Ft / csoport
Idegen nyelvű program díja: 18 000 Ft / csoport
A program részét képező Skanzen kiállítás belépő díja: 500 Ft / felnőtt, 250 Ft / diák, nyugdíjas

Néprajz – extra csomag múzeumlátogatással
Időtartam: 2,5 óra
Magyar nyelvű program díja: 15 500 Ft / csoport
Idegen nyelvű program díja: 21 000 Ft / csoport
A program részét képező múzeumi belépők díja: 1200 Ft / felnőtt, 600 Ft / diák, nyugdíjas