Városfelfedező útvonalak

Királyok útján

Királyok útján

Tudta, hogy a középkori Magyarországon csak az lehetett törvényes uralkodó, akinek az esztergomi érsek Szent István koronáját Székesfehérváron helyezte a fejére? Városunkban egykori királyaink lábnyomában járhatunk. Lapozzuk fel együtt országunk nyitott történelemkönyvét!

Magyarország egyik legősibb, leggazdagabb történelmű városát Géza fejedelem alapította 972-ben, királyi és kulturális központtá I. István idején vált. A Nemzeti Emlékhely a Szent István király által építtetett egykori koronázótemplom - a Nagyboldogasszony-bazilika – maradványait őrzi. Falai között 36 magyar királyt koronáztak meg. Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül 14 királyunk választotta a templomot végső nyughelyéül. A Szent István-mauzóleumban találjuk államalapítónk faragott kő sírládáját, a Szent István szarkofágot. Körülötte a falakon Aba-Novák Vilmos történelmi seccóján nyomon követhető a Szent Korona története és a Szent Jobb legendája. A Városházán a Szent Korona hiteles másolata is megtekinthető. Alapja finom ezüst, a bevonathoz színaranyat használtak. A 1,5 kg súlyú alkotást 19 zománckép, 8 ablakos zománckép, 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkizkő díszíti. Nem csak a korona, de más koronázási ékszer is utal a középkori múltra. A város főterét uraló emblematikus alkotás, az Országalma felirata szerint „Fehérvár szabad város Szent István király kegyéből”.

Érdemes a túrát kiegészíteni a Szent István Király Múzeum Régészeti kiállításának megtekintésével, ahol évezredek kincsei között megcsodálhatjuk a királyi bazilika értékes kőfaragványainak maradványait is. A Római Kori Kőtárban a megye területéről származó, 1–4. századi kőemlékek között sírkő-, szarkofág-, oltár- és császárszobor-töredékeket is őriznek.

Királyok útján - standard városnéző program
Időtartam: 2 óra
Magyar nyelvű program díja: 20 000 Ft / 30 fős csoport
Idegen nyelvű program díja: 30 000 Ft / 30 fős csoport
A program részét képező Nemzeti Emlékhely belépő díja: 700Ft/felnőtt, 350 Ft/gyerek
A Nemzeti Emlékhely Április 1-től október 31-ig látogatható. 

30-50 fő között választható lehetőség magyar nyelvű vezetés esetén: VOX rendszerrel történő vezetés vagy csoportbontás 2 idegenvezetővel +20.000 Ft
30-50 fő között választható lehetőség idegen nyelvű vezetés esetén: VOX rendszerrel történő vezetés vagy csoportbontás 2 idegenvezetővel +30.000 Ft

Királyok útján extra csomag a Szent Korona másolat megtekintésével 
Extra csomag előzetes bejelentkezéssel:
Időtartam: 2,5 óra
Magyar nyelvű program díja: 23 500 Ft / 30 fős csoport
Idegen nyelvű program díja: 35 000 Ft / 30 fős csoport
A program részét képező Nemzeti Emlékhely belépő díja: 700Ft/felnőtt, 350 Ft/gyerek A Nemzeti Emlékhely Április 1-től október 31-ig látogatható.

A belváros gyöngyszemei

A belváros gyöngyszemei

A történelmi belváros máig megőrizte középkori utcaszerkezetét, díszei 18-19. században épült barokk, rokokó, copf épületek lettek, köztük a hazai építészet egy-egy kiemelkedő példájával. A hangulatos utcákat járva regényes belső udvarokra és bájos sarokerkélyekre bukkanhatunk. Ne hagyja ki ékszerdobozunk igazi ékét, a Hiemer-házat sem!

Székesfehérvár belvárosa nem csak a múltvadászok paradicsoma, de a művészetre nyitott látogatóknak is sok csemegét kínál. Sétánk során megismerheti városunk építészeti értékeit, útba ejtjük a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király patinás épületeit, és megcsodáljuk Lechner Ödön szecessziós remekművét, a kagyló díszítésű kupolás műemléki Árpád Fürdőt. A Városház teret uraló impozáns Püspöki palota kitűnő arányaival, természetes és áttekinthető tagoltságával, finom részletképzésével egyike az ország legjelentősebb copf stílusú alkotásainak.

A XVII. században divatba jöttek és jellegzetes fehérvári építészeti elemmé váltak a kora barokk homlokzatokat ékesítő sarokerkélyek. Egyik legkorábbi és leghíresebb példáját a főtéri Hiemer-házon csodálhatjuk meg. Programunk középpontja a belváros barokk gyöngyszemeként számon tartott építészeti Nívó-díjas Hiemer-ház, amely 2012-ben többütemű felújítás után nyerte vissza régi pompáját. A három épület páratlan összeolvadásából létrejött építészeti alkotás a város történetéről mesél: egyedülálló középkori értékekein, barokk, rokokó építészeti emlékekein és a modernkori átalakításokon keresztül megelevenednek Fehérvár évszázadai. Benne kapott helyet a házasságkötő terem, a Hetedhét Játékmúzeum, egy elegáns étterem és kávézó, a Fehérvári Ajándékbolt és a Tourinform Iroda.

A belváros gyöngyszemei - tematikus túra művészettörténeti érdekességekkel
A belváros gyöngyszemei - tematikus túra
Időtartam: 1,5 óra
Magyar nyelvű program díja: 17 000 Ft / 30 fős csoport
Idegen nyelvű program díja: 22 000 Ft / 30 fős csoport

30-50 fő között választható lehetőség magyar nyelvű vezetés esetén: VOX rendszerrel történő vezetés vagy csoportbontás 2 idegenvezetővel + 17.000 Ft
30-50 fő között választható lehetőség idegen nyelvű vezetés esetén: VOX rendszerrel történő vezetés vagy csoportbontás 2 idegenvezetővel + 22.000 Ft

A belváros gyöngyszemei extra csomag a Hiemer-házzal
Extra csomag - előzetes bejelentkezéssel
Időtartam: 2 óra
Magyar nyelvű program díja: 20 000 Ft / 30 fős csoport
Idegen nyelvű program díja: 30 000 Ft / 30 fős csoport
A program részét képező Hiemer-ház belépő díja:  300 Ft / fő

Titkos helyek

Titkos helyek

„Város közepében egy csomagnyi kártya
Titkok kutatóját évek óta várja.
Járd végig az utat – vezetnek a lapok,
S Fehérvárnak titkát végül megtudhatod.”

Keresd, akit ékkő ajánlott!

Titkos helyek kártyacsomag a játékos kedvű felfedezőknek, kisebb csoportoknak, családoknak ajánlott!
A kártyacsomagot keresse a Tourinform Irodában!

Székesfehérvár történelmi belvárosában egy kártyacsomag rejtélyes feladványai segítségével tárul fel az egykori királyi központ titokzatos, sorsfordító múltja. „Titkokat felfedni, rejtélyeket kibogozni – a Kalandornak ez volt az élete. Amerre járt, mindenütt titkokat fürkészett, régi legendák után kutatott. Semmi különösebb célja nem volt ezzel – jól érezte magát, ha sikerrel járt, ennyi az egész.” Fejtse meg az elrejtett szöveget, amelynek betűit a város szobrai, épületei, múzeumai őrzik, hosszú évszázadok óta. A történelem utcáit járva lelassul az idő. A kártyák csupa olyan helyre vezetnek, amit játék nélkül is érdemes látni, bátran nézzen körül. Megeshet, hogy olyan helyet talál, ami nem a kaland része. Nem baj, ha ott is elidőz. A versek segítenek megtalálni a helyes irányt és a képek is előbbre juttatják az úton.
Ajánlott létszám: 4-5 fő/csomag. Több csoport esetén a csapatok párhuzamosan haladhatnak, akár versenyezhetnek is egymással.

A kártyacsomag ára: 3600 Ft / csomag