Királyok útján

Királyok útján

Tudta, hogy a középkori Magyarországon csak az lehetett törvényes uralkodó, akinek az esztergomi érsek Szent István koronáját Székesfehérváron helyezte a fejére? Városunkban egykori királyaink lábnyomában járhatunk. Lapozzuk fel együtt országunk nyitott történelemkönyvét!

Magyarország egyik legősibb, leggazdagabb történelmű városát Géza fejedelem alapította 972-ben, királyi és kulturális központtá I. István idején vált. A Nemzeti Emlékhely a Szent István király által építtetett egykori koronázótemplom - a Nagyboldogasszony-bazilika – maradványait őrzi. Falai között 36 magyar királyt koronáztak meg. Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül 14 királyunk választotta a templomot végső nyughelyéül. A Szent István-mauzóleumban találjuk államalapítónk faragott kő sírládáját, a Szent István szarkofágot. Körülötte a falakon Aba-Novák Vilmos történelmi seccóján nyomon követhető a Szent Korona története és a Szent Jobb legendája. A Városházán a Szent Korona hiteles másolata is megtekinthető. Alapja finom ezüst, a bevonathoz színaranyat használtak. A 1,5 kg súlyú alkotást 19 zománckép, 8 ablakos zománckép, 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkizkő díszíti. Nem csak a korona, de más koronázási ékszer is utal a középkori múltra. A város főterét uraló emblematikus alkotás, az Országalma felirata szerint „Fehérvár szabad város Szent István király kegyéből”.

Érdemes a túrát kiegészíteni a Szent István Király Múzeum Régészeti kiállításának megtekintésével, ahol évezredek kincsei között megcsodálhatjuk a királyi bazilika értékes kőfaragványainak maradványait is. A Római Kori Kőtárban a megye területéről származó, 1–4. századi kőemlékek között sírkő-, szarkofág-, oltár- és császárszobor-töredékeket is őriznek.

Királyok útján - standard városnéző program
Időtartam: 2 óra
Magyar nyelvű program díja: 20 000 Ft / 30 fős csoport
Idegen nyelvű program díja: 30 000 Ft / 30 fős csoport
A program részét képező Nemzeti Emlékhely belépő díja: 700Ft/felnőtt, 350 Ft/gyerek
A Nemzeti Emlékhely Április 1-től október 31-ig látogatható. 

30-50 fő között választható lehetőség magyar nyelvű vezetés esetén: VOX rendszerrel történő vezetés vagy csoportbontás 2 idegenvezetővel +20.000 Ft
30-50 fő között választható lehetőség idegen nyelvű vezetés esetén: VOX rendszerrel történő vezetés vagy csoportbontás 2 idegenvezetővel +30.000 Ft

Királyok útján extra csomag a Szent Korona másolat megtekintésével 
Extra csomag előzetes bejelentkezéssel:
Időtartam: 2,5 óra
Magyar nyelvű program díja: 23 500 Ft / 30 fős csoport
Idegen nyelvű program díja: 35 000 Ft / 30 fős csoport
A program részét képező Nemzeti Emlékhely belépő díja: 700Ft/felnőtt, 350 Ft/gyerek A Nemzeti Emlékhely Április 1-től október 31-ig látogatható.