Vértes Natúrpark

Vértes Natúrpark

A nagy kiterjedésű, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag natúrpark a kikapcsolódás, a természetvédelmi oktatás, ismeretterjesztés, valamint a természetkímélő gazdálkodás gyakorlati megvalósításának színtere.

A Geszner-ház kiállítótermében a hegység élővilágát háromdimenziós életképek, gyűjtemények, fotók, grafikák mutatják be.

A 3,5 km hosszú Haraszti-hegyi tanösvény a Vértes egyik leglátványosabb körútvonala. Hét állomásán a dolomithegység erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint földtani érdekességekkel ismerkedhet meg a látogató.

A 13,5 km hosszú Vidrafű tanösvény névadója a vizes élőhelyet kedvelő, tavasszal nyíló, tündérszép fehér virágú, védett növény. A körúton megfigyelhető a hajdani tó- és lápvilág növény- és állatvilága, valamint az egykori tómeder folyamatos feltöltődését jelző növénytársulások fejlődése.

A Zámolyi-medence alföldi tájat idéző élőhelyeit a fedett tetejű, kényelmes ülésekkel felszerelt echószekereken egyszerre 20-25 fő is bejárhatja. A pusztabuszos kirándulás legizgalmasabb állomása a Pusztai Állatpark, ahol a magyar parlagi szamár, az őshonos magyar szürkemarha, a magyar tarka, az indiai vízibivaly, a ma élő ló őse, a magyar félvér, a magyar rackajuh, az erdélyi kopasznyakú tyúk, a gyöngytyúk, a magyar, a bronz- és rézpulyka, a sima- és fodrostollú magyar lúd békéjét a kuvasz, a mudi és a pumi őrzi.

Bálahömbölgetés, nyúldobás, karikásütés, pulicsalogatás, pányvavetés? Ez a Csíkvarsai ötpróba, a népi ügyességi játékokat magába foglaló, gyerekek és felnőttek számára meghirdetett verseny.

A sokszínű natúrpark a Vértes Hollywoodja. A varázslatos növény- és állatvilág, a csodálatos legelők, a mezei virágokkal tarkított rétek számos reklámfilm, sorozat, történelmi film forgatásának helyszíne lett. Jól megnézte az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát, Hercules, Kalandorok, Mire megvénülünk, Monte Carlo, Boszorkányvadászat, vagy az Idők végezetéig című filmeket?