Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Nádasdy-kastély Magyarország egyetlen Tudor-stílusban épült romantikus kastélya. A kor híres mesterei kovácsoltvas csillárokkal, faragott fabútorokkal, festett üvegablakokkal díszítették, a korszak legmodernebb berendezéseivel szerelték fel.

Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonának. Lipót halála után fia, Ferenc indítatására kibővítették - átépítették, ez a 1873 – 1880 - as évek elején történt. A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. A kastély a korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve. Légfűtés, gáz majd villanyvilágítás, beszélőcső hálózat, csatorna és földalatti ételszállító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egészalakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.

A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető.

A legenda szerint a Nádasdy család segítette IV. Béla királyt, amikor a nádasban bujkált a tatárok elől, csak ők ismerték a rejtekhelyét, állítólag vadkacsával etették. Ezzel magyarázzák a címerükben szereplő vadkacsás motívum eredetét.