Koronázási Szertartásjáték

Koronázási Szertartásjáték

2018. augusztus 18. - 2018. augusztus 19.

A Koronázási Ünnepi Játékok csúcspontja a Koronázási szertartásjáték, melyet a koronázás színpompás megidézése mellett a koronázandó király személye tesz izgalmassá – idén II. András életének izgalmas epizódjai elevenednek meg. A színészek, zenészek és táncosok mellett a történelmi óriásbábok is bekapcsolódnak az előadásba, felejthetetlenné téve az élményt minden látogató számára.

 

II. András (1177−1235)

II. Andrással nem volt kegyes a történelem. Könnyelmű, az ország javait és birtokait nyakló nélkül osztogató, gyöngekezű uralkodó képét hagyta ránk. Ez az ábrázolása évszázadokon át makacsul tartotta magát. Csak a legutóbbi időben kezd átalakulni ez a kép, és kezdjük árnyaltabban látni – őt és művét.

Gyöngekezű uralkodó aligha lehetett, ha harminc éven át irányíthatta az országot. Igaz ugyan, hogy okleveleinek visszatérő fordulata szerint az adományozás legjobb mértéke a mértéktelenség, de mégis, csak most kezdjük megérteni, hogy ezzel a király a saját hatalmi bázisát erősítette, lefektetve a hatalommegosztás addig ismeretlen taktikájának modern alapjait.

Ízig-vérig modern uralkodó volt, és mint ilyen, az Árpád-házban előzmény nélküli. Az újdonságok csigázták képzeletét. Az álmokhoz sok pénz kell, II. András gyakran került pénzszűkébe – megreformálta hát a gazdaság rendszerét, és a terményadókról egyre inkább áttért a pénzadókra.

Háromszor nősült. Öt gyermeke közül Béla IV. Béla néven követi majd őt a trónon, és lesz a tatárjárás utáni második honalapítónk. Erzsébet lányában az Árpád-ház negyedik szentjét tiszteltjük.

Cím: Jegyvásárlás: Fehérvári Jegyiroda
Email: jegyiroda@szekesfehervar.hu
Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya, utalás
Nyitva tartás: Hétköznap: 9.00 - 18.00; hétvégén: 10.00 - 16.00
Telefonszám: +36 22 537 603