„Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete

„Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete

2021. november 13. - 2022. április 30.

Kiállítás Pesovár Ferenc népzene- és néptánckutató, az István Király Múzeum néprajzi osztályvezetője tiszteletére. 

Az elsők között volt, aki felfigyelt a néptánc területén az egyéniségkutatás fontosságára. A székesfehérvári István Király Múzeumban 1957 májusától 1983-ban bekövetkezett haláláig, 26 éven át dolgozott néprajzos muzeológusként, a néprajzi osztály vezetőjeként. Nagyjelen­tőségű kiállításokat rendezett a csákvári fazekasságról, a késes mesterségről, a dunántúli pásztorművészetről.

Fejér megye néprajzának számos területé­vel foglalkozott, például a Velencei-tó halászatával és a nádvágással, Székesfehérvár-Felsőváros és Palotaváros népszokásaival, a rácvárosi szerb búcsúval, a pázmándi sibálással. Ő hívta fel először a figyelmet a mohai tik­verőzésre az 1960-as évek elején. Szakmai tanácsaival, rendszeres jelenlétével kulcsszerepe volt abban, hogy a szokás máig fennmaradt Mohán.

Pesovár Ferenc mindenek előtt néptánc- és nép­zenekutató volt, az ő nevéhez fűződik Fejér megye népzene és néptánc kincsének feltárása. Kutatásai­val bebizonyította, hogy e vidék népzene és néptánc kultúrája sokkal gazdagabb mint addig vélték, az itt élő parasztság és cselédség sok értékes zenei és tánc-anyagot őrzött meg. 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Helyszín

Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, Országzászló tér 3. 

Nyitvatartás

Keddtől vasárnap 10–18 óráig

Jegyárak

Felnőtt: 700,- Ft,
Kedvezményes: 350,- Ft