Párizs levegőjét hozta – Czóbel Béla festőművész munkái

Párizs levegőjét hozta – Czóbel Béla festőművész munkái

2022. augusztus 26. - 2022. december 04.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum kötelékébe tartozó Deák Gyűjteményben augusztus végén nyílt kiállítás Párizs levegőjét hozta / Czóbel címmel. A tárlat Cóbel Béla (1883- 1976) több, mint hét évtizedes alkotópályája terméséből válogatva adja keresztmetszetét művészetének.

A Deák Dénes gyűjteményében található 22 mű mellé magyar magán- és közgyűjtemények kölcsönöztek alkotásokat, hogy több mint félszáz eredeti mű között járva tekinthessük át a Nagybányáról és a fauvizmusból induló mester klasszikusan modern művészetét. A múzeum magánemberre szabott tereiben - ahol egy-egy szoba falán 8-10 mű kapott helyett - átélhetővé válnak Kállai Ernő 1936-ban leírt sorai: „ Czóbel képein mintha a tér és idő tovatűnő folyamatossága megülepedett volna. Sűrűvérű nyugalom, csendes örökkévalóság terjeng a meglátás sík medrében. (…) A megvastagodott levegőt és a röghöz kötött anyagiasság alól feloldott földet ugyanaz a lélekkel teljes élet járja át. „

A kiállításban vetített -  Barki Gergely és Muladi Brigitta művészettörténészek közreműködésével készült - 25 perces film is segíti a fordulatos életút követhető áttekintését.

A kiállítás 2022. december 4-ig látogatható.A fotó Czóbel műtermében készült 1973-ban, akkor, mikor Czóbel Béla elkészült Deák Dénes portréjának megfestésével.