Fehérvári Advent: édes-mézes, illatos és fényes

Az ünnepi díszbe öltözött székesfehérvári Belváros mesés kirándulásra hívogat advent hétvégéin. Különleges fények, meghitt hangulat, esti fényfestések, rangos előadók az adventi színpadon – ezért érdemes útra kelni!

A legszebb hazai karácsonyi vásárok közé is beválogatott forralt bor és kürtőskalács illatú forgatagban csodás fények, kézműves portékák, karácsonyi dallamok varázsolják el a látogatót.   

A hangulatos fények, a kedves, karácsonyt idéző mesefigurák, a hatalmas, ragyogó fénybe öltözött karácsonyfa és az alatta körbe-körbe zakatoló mesebeli gőzös látványa, a fényfestés a Városháza udvarán és a Zeneiskola falán, az egyedi kézműves tárgyakat kínáló vásár forgataga mellett újdonságokat is tartogat a négy adventi hétvége: a Városháza esténként kincsesházzá változik, ablakaiban minden este újabb meglepetéssel vár az élő adventi naptár.

Az első adventi vasárnapon a Kisangyalok karát hallhatjuk a Városház téren: a város 11 iskolájából több mint négyszáz énekelni szerető diákja alkotja idén a különleges alkalmi kórust, amely a legszebb karácsonyi dalokkal várja a gyertyagyújtás idején, este hat órakor az adventet ünneplőket. A hétvégeken neves előadók lépnek a közönség elé: Takács Nikolas, Szabó Leslie, a Nyári lányok, a Gáspár Szilvi Jazz Band és még sokan mások gondoskodnak az ünnepi hangulatról. A hétvégéken kézműves foglalkozások várják a családokat a Hiemer-házban: karácsonyi képeslapokat, fénybefőttet, fényfüzért és gömbdíszeket, apró ajándékokat készíthet itt közösen kicsi és nagy.

Teljes program itt!

Programokról részletesen:

December 3-án például a fehérvári kötődésű Szabó Leslie dalait hallhatja a közönség. Szabó Leslie a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb zeneszerzője és szövegírója. Műsora, az Egy szál gitár a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódik, meghitt és bensőséges világba kalauzol. Az első vasárnapon koncertezik a Zichy színpadon az Aurevoir zenekar, amely a 60-as évek beat/rock zenéjétől kezdve a magyar, cigány, ír és délszláv népzenén keresztül a francia kávéházi sanzonokon át a régi reneszánsz-barokk zenéig sok-sok stílusból merít. A repertoárban a saját számok mellett vers-és népdalfeldolgozások is találhatók.

Takács Nikolas december 9-én karácsonyi dalokkal lép fel Fehérváron, ahová mindig szívesen látogat. A szintén szombaton fellépő Daniel Speer Brass, azaz a DSB rézfúvós zenekar repertoárja öt évszázad muzsikájából merít. A Zichy színpadon a DSB Szving karácsony című műsorukat mutatják be. December 10-én a FiveLive Acapella koncertjén az örökzöld popslágerektől egészen a jazz-ig hallhatók feldolgozások. Az eredetiségre fogékony közönségnek ajánlott az egyedi hangzásvilágú Pankastic! koncertje: a zenekar a “boldog békeidők” jazzes hangzásvilágát ötvözi a modern pop és világzene egyediségével.

A harmadik adventi hétvégén Nyári Aliz és Nyári Edit duó műsora mellett a Harmonia Garden koncertjét élvezhetik a zenekedvelők december 16-án, szombaton. A zenekar közös nyelve a swing, amelyben a tradicionális magyar népzenei elemek, a hagyományőrző magyar nóta és csárdás motívumai fűződnek össze a klasszikus és a századforduló elejei európai jazzel, a bossa nova és a tangó ritmusával. Másnap a fehérvári születésű Mits Marci Horváth Dáviddal áll színpadra, majd a legismertebb klasszikus és kortárs költők műveit, valamint saját szövegű versátiratokat is játszó Kávészünet zenekar is fellép a programban.

Az a capella műfajban remek Singer Street december 23-án érkezik az Adventi színpadra. „Adventkor éljük meg a legszebb előadásainkat: négy tiszta hang karácsonyi dalokkal, Jézusról, lélekről, szeretetről, mint egy kis család a fa alatt” – vallják magukról. Az adventi programok záróakkordja a Gáspár Szilvi Jazz Band koncertje lesz. A fehérvári vintage-jazz énekesnő azt ígéri, csupa karácsonyi hangulatú dallal jönnek, szóval egy nappal szenteste előtt érdemes kilátogatni a Zichy színpadhoz egy kis ünnepi hangolódásra!