Nyárindító programtippek Fehérváron: a díjnyertes desszertektől a naplementés jazzig

Nyárindító programtippek Fehérváron: a díjnyertes desszertektől a naplementés jazzig

A 2024-es év díjazott fehérvári fagylaltjaival, valamint a Múzeumok éjszakája programjaival és jazzpéntekkel csap bele a nyárba Székesfehérvár! Hűvös desszertek és forró hangulat várja a látogatókat. Íme mindenből a legjobb!

Nyári programok 

Múzeumok Éjszakája programjai

A Múzeumok Éjszakáján minden szem Székesfehérvárra szegeződik, hiszen a 2024-es programsorozat kiemelt helyszíne a város! Napokon belül megkezdődik a kultúrprogram-kavalkád: június 22-én titkos helyek nyílnak meg, városi és történelmi legendák sora nyer értelmet az egykori főváros és királyi koronázóváros múzeumaiban és közgyűjteményeiben! Íme egy kis ízelítő a kínálatból: 

A székesfehérvári Alumíniumipari Múzeumban (Zombori út 12.) tarsolylemezt készíthetnek az érdeklődők alumínium vagy bólfoci-barátság karkötőt gyöngyből. Előadások, workshopok és dalest várja a látogatókat. A Felsővárosi Alkotóházban (Kertalja u. 8.) papírkollázsokat és dobozképeket készíthetnek a Múzeumok Éjszakája résztvevői a kiállítások között,  de megnyílnak a város 130 éves múltra visszatekintő vasúti javítóüzemének (Takarodó utca 1.), a Fejér Vármegyei Levéltárnak (Szent István tér 2-3.) és a Vörösmarty Könyvtárnak (Bartók Béla tér 1.) a kapui is ezen a napon a látogatók előtt. Szakvezetésekkel, mesés foglalkozásokkal, zeneterápiás programmal és hadijáték vetélkedővel is találkozhatnak az érkezők.


A Szent István Király kiállítóterei szintén izgalmas programokkal készülnek. A Csók István Képtárban (Bartók Béla tér 1.) Az ókori Kína kincsei - a Jáde Császárok kora című kiállításban szerveznek családi foglalkozásokat. A Fekete Sas Patikamúzeumban (Fő utca 5.) az ehető virágoké lesz a főszerep, a Hetedhét Játékmúzeumban (Oskola utca 2-4.) pedig a múzeumpedagógiai foglalkozásoké, Berg Judit íróé, valamint a Puszták Népe Front együttesé. A Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban (Várkörút 32.) történelmi kvízzel készülnek, a Romkertben (Koronázó tér 1.) felfedező sétákat tartanak. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén (Országzászló tér 3.) Berki Lillával énekelhetnek népdalokat a látogatók, a Palotavárosi Skanzen múzeumi kiállítóterében (Rácz utca 11.) pedig szakvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők a rácok és a helyi iparosok életét bemutató állandó kiállítást. A Szent István Király Múzeum Rendház épületében (Fő utca 6.) a gyógynövények hatóanyagait mutatják be, az Új Magyar Képtár (Megyeház utca 17.) állandó, kortárs kiállításán kreatív foglalkozásra várják a vendégeket. A Városi Képtár – Deák Gyűjteményben (Oskola utca 10.) „szellemes” tárlatvezetésekkel – például asztaltáncoltatással – készülnek, a program végén pedig fellép a Makám Quartet. 


A Múzeumok Éjszakája programsorozatához idén is csatlakozik a Székesfehérvár legnagyobb szurkolói gyűjteményével rendelkező Vidi Múzeum. Ráadásul ezúttal a tematika is témába vágó: a labdarúgó Európa-bajnokság apropóján ugyanis „Gólpasszra” készül mindenki a kulturális terekben is! A Vidi Múzeumba érkező kincsek kihagyhatatlan ziccernek számítanak ezen a téren! Az ikonikus sportgyűjtemény, ahogy a többi helyszín is, a Tourinform irodában vagy a helyszínen megváltott karszalaggal látogatható.

A június Fehérváron azonban további remek programokat is tartogat: a Jazzpéntek június 28-án  várja a látogatókat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. Város, tópart és jazz a naplementében – ez az igazi nyárindító lehetőség, s ha mindezt megkoronázzuk egy király(i) fagylalttal, Székesfehérvár örök élménnyé válik!


Fehérvár cukrászai ugyanis szinte minden gasztronómiai versenyről hoznak haza elismeréseket, így elárulhatjuk: az idei nyáron is találhatnak a belvárosi fagylaltkínálatban olyat a látogatók, amelyet nagyon szerettek a szakma legjobbjai is! A történelmi belvárosban sétálva úton-útfélen teraszok, standok jeges pultjai kínálják finomabbnál-finomabb jeges nyalataikat, melyek messze túlmutatnak a vanília-csokoládé-puncs hagyományos háromszögén. A kínálatból két izgalmas finomság emelkedik ki a fehérvári kínálatból, melyeket az Év Fagylaltja versenyen értékelt a zsűri. Aki találkozik Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester Szerenád névre keresztelt fagylaltjával, mindenképpen próbálja ki, ugyanis az alkotás a cukrászdák, kézműves fagylaltozók kategóriában bronzérmet szerzett. A karamellás mogyoró tonkababbal lehet az idei nyár fehérvári nagy fagyislágere! De a mentes fagyikra vágyóknak is van jó hírünk: ugyanezen a megmérettetésen szerzett bronzérmet a cukrászdák, kézműves fagylaltozók cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes kategóriájában a Krém cukrászda mestere, Kovács Roland. A rebarbarás makadámia azonban nem csak az intoleranciával élők számára lesz kedvenc – Székesfehérváron sétálva próbálják ki ezt a különleges, finom, hűvös desszertet és győződjenek meg róla maguk!


A város vendégeit tehát igazi kultúrwellness várja: díjazott fagylaltok, nemzetközi gasztronómiai kínálat, kézműves sörök, műemléki fürdő és rengeteg kiállítás egész nyáron! Ehhez jönnek még a nyári zenei programok, szóval feltöltődéshez nyaralás előtt-után-közben irány Székesfehérvár!