Világsztárok és magyar királyi óriásbábok Fehérváron: izgalmas nyár vár a látogatókra

Világsztárok és magyar királyi óriásbábok Fehérváron: izgalmas nyár vár a látogatókra

Végre ismét eseménydús nyár áll Székesfehérvár és az idelátogatók előtt! A fehérvári óriásbábok újra kijönnek a történelmi belvárosba, hogy üdvözölhessék a turistákat is! Augusztus 6-ig minden szombaton 17 órakor a Vörösmarty Színháztól indulnak a Fő utcán át a Városház térig és onnan vissza a teátrumig, hogy hagyományőrző csapatok és zenészek kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. Közben a menet meg-megáll az óriásbábok bemutatkozására és a hagyományőrzők látványos csetepatéira, harcászati bemutatóira. A rendezvényt 18 órakor kamarazenei koncert zárja a Zichy ligeti Zenepavilonban.

Királyi Napok kavalkádja

Augusztusban aztán elérkezik a város legfontosabb és legszebb eseménye, a Székesfehérvári Királyi Napok programkavalkádja, melyre idén augusztus 12 és 21 között kerül sor. A Szent István ünnepe köré szervezett, tíznapos Székesfehérvári Királyi Napok egyedi programjai valóban csak Székesfehérvárhoz köthetőek. A Koronázási Ünnepi Játékok visszarepít a középkorba, a felépülő díszletváros középkori vásári forgatagában időről időre feltűnnek a királyi óriásbábok is, majd vezetésükkel augusztus 20-án nagyszabású történelmi felvonulást élvezhetünk. A programokat a több mint 20 éve töretlen népszerűséget élvező néptáncfesztivál - ezúttal Királyi Napok Folkfesztivál néven - tánckavalkádja kíséri, de lesz óriás sakkszínházi előadás is, ahol idén II. András szentföldi hadjáratait elevenítjük fel.Királyok és Szentek kiállítása – velünk!

Jó hír, hogy a nyár folyamán továbbra is megtekinthető a Királyok és Szentek kiállítása, melynek nyitvatartását augusztus 31-ig meghosszabbították. A Magyar Nemzeti Múzeum, a tárlatnak helyet adó Szent István Király Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közreműködésével létrehozott megismételhetetlen tárlaton 12 ország több mint 700 felbecsülhetetlen kincse tekinthető meg, bemutatva hazánk államisága korai történetének korunkig fennmaradt tárgyi anyagát. A tárgyakon túl azonban a Tourinform iroda tárlatvezetői is mesélnek a kiállított ereklyékhez kapcsolódó múltról: garantáltan minden szombaton és vasárnap 10, 12, 14 és 16 órakor indulnak tárlatvezetések a kiállításon. Az 1 órás tárlatvezetésre itt lehet előzetesen regisztrálni.
Könnyűzene a Nightwish-sel, Scooterrel

Az ország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja is Székesfehérvárhoz köthető: két év kényszerszünet után ezen a nyáron is lesz végre FEZEN, melyen világsztárok és a hazai élvonal legjobbjai lépnek színpadra. Július 27-e és 30-a között várja a FEZEN liget a bulizni vágyókat. A sátras turisták számára a Bregyó kempingje áll rendelkezésre, teljes infrastruktúrával. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő fesztiválon idén is mindenféle zenei stílus rajongóira számítanak: a pop, a rock és a metal vonal mellett az elektronikus műfajok és Európa egyik legnagyobb retro showja is megjelenik a fesztiválon. Több mint 100 fellépő közel 20 külföldi produkciója között csemegézhetnek a fesztiválozók a jubileumi FEZEN-en. Itt lesz a fesztivál történetének egyik legnagyobb metal fellépője, a Nightwish, visszatér a Scooter, sőt, idén nyitott a FEZEN az elektronikus irányzatok felé is. 


Jazz és édes élvezetek a belvárosban

Augusztus 5-e és 7-e között pedig a jazzé lesz a főszerep! Nagyvilági dallamok, lágy nyáresti jazz irányzatok érkeznek Székesfehérvár felújított Bartók Béla terére, ahol három napon keresztül vidám és energikus zenék, valamint fiatal zenészek mutatkoznak be. Székesfehérvár belvárosának eme megújult terén azonban számtalan külföldi művész is fellép, akik a dzsessz, a ragtime, a dixieland, a szving és a blues területéről hozzák muzsikáikat. A történelmi belváros pedig mindezek mellett romantikus sétára invitálja a fesztiválozókat.

A kellemes séta közepette mindenképpen érdemes megkóstolni az „Andreas Rex” névre keresztelt süteményt, amely méltán érdemelte ki 2022-ben a „Székesfehérvár Királyi Desszertje” címet. A desszertversenyt először rendezte meg Székesfehérvár, a díjnyertes fehérvári alkotás receptjét a sütemény készítője, Végh József, a Krém cukrászda mestercukrásza közzétette, hogy minden helyi cukrászdában elérhető legyen. Alkotásában olyan alapanyagokat használt, amelyek az Aranybulla korában is jelen lehettek. Linzertésztája mogyorós szedres, krémje is mogyorós, amely mellé otellós szeder-betét jár, valamint cukor korona szederrel és tetejébe egy Aranybulla marcipán pecsét. Kihagyhatatlan gasztroélmény 2022 nyarán mindazok számára, akik Székesfehérváron járnak!