Panoráma busztól a fáklyás titkokig

Panoráma busztól a fáklyás titkokig

Kirándulás kabrió busszal, kisvonattal vagy éppen fáklyával a kézben? Székesfehérváron a Tourinform iroda városnéző programjainak nem csak a témája, de a kivitelezése is igazi élmény! Sétálunk este a belvárosban, kirándulunk hétvégente a szerelem fellegvárába és a megújult Aranybulla-emlékműhöz, felüdülünk a természetben, magunkba szívjuk közös múltunk emlékeit az ország idei legszebb kiállításán – muszáj csatlakozni!

A nyáron sem maradunk városnéző programok nélkül Székesfehérváron: az igen kedvelt esti fáklyás vezetések és a kisvonatos programok mellett egy igazán várt újdonsággal is bővül a kínálat: július – augusztus hétvégéin újra szolgálatba áll a piros panoráma busz, mely biztosan a turisták kedvence lesz. A buszos túrák a megújult Aranybulla-emlékműhöz indulnak, amely teljes felújításon esett át az Aranybulla 800-dik évfordulója tiszteletére.

Fáklyával izgalmasabb

Titokzatos belvárosi túráink során izgalmas felfedezéseket ígérhetünk. Hogy hol, hát az legyen titok! Azoknak áruljuk el, akik regisztálnak a túrára. Amit azonban elárulhatunk titokzatos felfedező sétánkról, hogy fáklyákkal világítjuk meg utunkat, idegenvezetőnk pedig a várfalak tövében és az eldugott kis utcák macskakövén mesél majd Székesfehérvár titkairól. Útközben betérünk az egykori koronázó bazilika romjait őrző Nemzeti Emlékhelyre, ahol este a legizgalmasabb a tárlatvezetés. Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik ezt a különleges sétát. Augusztusban 5-én, 12-én és 26-án pénteken 21 órakor, illetve augusztus 17-én, szerdán 21 órakor indul a program! A szállóvendégeknek 50 % kedvezmény jár a részvételi díjból a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártyával! Emellett és további 30 kedvezményt kínál a kártya, ami miatt itt kell tölteni legalább egy éjszakát.Romantika mindenkinek!

Városnéző kisvonattal indulunk Székesfehérvár egyik legszebb és legkülönlegesebb épületének felfedezésére, a Bory-várba. A kisvonaton idegenvezetőnk mesél a városról, a várban pedig tovább kalauzolja a csoportot, hogy beavasson a különös építmény keletkezésének történetébe és a rengeteg szimbólum megfejtésébe. Bory Jenő betonból épített váráról kiderül, hogy az épületet a szobrász szerelmének, Komócsin Ilonának és családjának hozta létre saját kezével, több mint negyven év alatt. Ez a kirándulás lelkiekben is feltöltődést ígér, ahol képzőművészet, építészet, mérnöki pontossággal megálmodott kert és persze romantika várja a betérőt. Augusztus 20-án, szombaton 10 órakor indítjuk ezen a nyáron a Romantika túránkat.
Panorámabusszal az Aranybullához

Székesfehérvár egyik kedvencével, a felújított panoráma Ikarus busszal szombatonként kelhetünk útra. A buszpályaudvarról indulva egy kis kabrió buszozást követően az idén megújult Aranybulla emlékműhöz kirándulunk. Székesfehérvár 2022-ben Aranybulla-emlékévet ünnepel, ezért megújította és kirándulóhellyé varázsolta a Csúcsos-hegyen található emlékművet. A parkban nem csak a történelem, de a természet is megérinti a lelket, a felújítás során párját ritkító tájépítészeti megoldások születtek. A több ezer növény telepítése mellett rengeteg minden épült: új sétányok, pihenők, tűzrakóhelyek, kilátóterasz, pihenőterasz és az Árpád-lépcső, amelynek játékosan cikkcakkos, különböző hosszúságú, egymástól eltolt fokai biztosítják, hogy látványa szabálytalannak, természetbe illőnek hasson. S nem utolsó sorban kilátópontként is remek hely, a városra és a Velencei-tóra, Velencei-hegységre is pazar kilátás nyílik. Panorámabusszal érkezhet ide velünk a látogató augusztusban minden szombaton a Piac térről 16:00, 17:30 és 19:00 órai kezdettel induló járatokkal.

A szállóvendégeknek ennél a programnál is kedvezmény jár a részvételi díjból a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártyával! Erről itt tájékozódhat.

 

 

Királyok és Szentek kiállítás – tárlatvezetéssel az igazi

Országosan is egyedülálló kiállításra hív a Tourinform iroda szakavatott tárlatvezetéssel! A Királyok és Szentek című kiállítás a Szent István Király Múzeum csodálatosan felújított belvárosi Rendház épületében kapott helyet. Már csak augusztus végéig látható, ezért érdemes jelentkezni erre a programra. Merthogy a tárgyak mellett idegenvezetőink is mesélnek, mégpedig ősi magyar múltunk csodálatos rejtelmeiről. Múltbéli utazásra invitáljuk tehát a hozzánk csatlakozókat, akik megismerhetik az Árpád-ház történetét. Több mint 10 ország 700 felbecsülhetetlen kincse vár felfedezésre a múzeum garantált tárlatvezetésein, minden szombaton és vasárnap 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órai indulással. Előzetes regisztráció itt.

A szállóvendégek Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártyával 50% kedvezményt kapnak a belépőjegy árából! Mesetúra, naplemente séta és gyógyító kirándulás a Sóstón

A Sóstó Természetvédelmi Területe Székesfehérvár peremén található, mégis annak legnagyobb „zöld tüdejeként” tarthatjuk számon. Csodálatos sétányok, látogatópontok, pihenők és varázslatos természeti értékek várják az ide látogatót. Szakavatott idegenvezetős túráinkon igazi kikapcsolódást nyújtó sétát ígérhetünk. A legkisebbeknek (4-8 éves kor közötti gyermekes családoknak ajánlva) Mesetúrával készülünk szeptember 17-én, szombaton 10 órától. Ezen az alkalmon a Sóstó különleges állatvilága köré szőtt mesében járunk, ahol egy 60 perces izgalmas kaland során keressük meg az elveszett fiókát, miközben együtt énekelhetünk, hallgatózhatunk vagy éppen leskelődhetünk az élővilág után.

A gyógynövények szerelmeseinek augusztus 27-én, szombaton 16 órai kezdettel készülünk a Gyógyító Sóstó – gyógynövényes ökotúrával. Ezen a sétán kiderül, miféle csodálatos kincseket rejteget a Sóstó. Mindegyik túrára itt lehet regisztrálni.

A Naplemente túrán az aranyba boruló természetet mutatja meg a kirándulóknak a túravezető – amely, előre elárulhatjuk: káprázatos látvány! Szeptember 3. szombaton 17:30 órakor, valamint szeptember 24-én, szombaton 17 órakor indulunk megnézni a város legcsodálatosabb naplementéjét. Másfél órás vezetett túránkon a Sóstó élővilágának ritkán látott oldala mutatkozik meg. A lemenő nap fényeit a túra végén a kilátóból élvezhetjük.

Akinek van Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártyája, féláron vásárolhatja meg a túrára a felnőtt jegyet.

S ha színesben, árakkal kiegészítve szeretné látni a részleteket, töltse le nyári túravezetéseink kisfüzetét itt.