Székesfehérvár tiszteli az egyházi emlékeit

Székesfehérvár tiszteli az egyházi emlékeit

Ha mostanában Székesfehérvárra utazunk, akkor keressük fel a legújabb látnivalót, az Egyházmegyei Látogatóközpontot. Június 26-án, a Magyar Szent Család zarándokút programjainak zárónapján avatják fel a létesítményt, melynek interaktív kiállításán képet kapunk a régióban hagyományos Szent István-kultuszról.

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Az épület kivitelezését aprólékos régészeti munka előzte meg; gazdag középkori kőfaragvány-leletre és számos egyedi épületszobrászati elemre bukkantak a kutatók. Ekkor tárták fel mai belvárost körülvevő várfal maradványt, az egykori Monostor-bástya északi falát,

 

mely köré épült a Látogatóközpont - tudtuk meg Smohay Andrástól, aki az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, és a projekt vezetője.

 

 

Ahol évszázadok, stílusok találkoznak

A projekt megvalósulása három települést és hét helyszínt érint. A nagyszabású pályázat célja a 'Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében' című program kivitelezése, melynek fő helyszínei a Prohászka-liget melletti Lakatos utcában átadásra kerülő Látogatóközpont és Kiállítótér, a látványraktár új épülete, a Püspöki palota, és a Ferences rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum megújítása.

A Látogatóközpont a Püspöki palotához, hazánk legismertebb copf stílusú épületéhez kapcsolódik.

 

A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a Látogatóközpont szervesen illeszkedjen a török időkből megmaradt eredeti várfalszakaszhoz, azt foglalja magába, és kapcsolódjon a monumentális Prohászka-emlékműhöz,

 mintegy a meghosszabbítása legyen annak. A markáns megjelenésű, bástyára emlékeztető nagy kőtömeggel gyakorlatilag egy alternatív városkapu jött létre a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely szomszédságában.

A Látogatóközpontban a magyar szentek ereklyéi és a Székesfehérvári Egyházmegye más kincsei mellett középkori falmaradványokat is bemutatnak. Az érdeklődők megcsodálhatják a Székesfehérvári Püspöki Levéltár és Könyvtár értékes dokumentumait és könyveit bemutató látványraktárat,

 

a székesfehérvári egyházmegye történetét, intézményeit és legfontosabb templomait, valamint a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető interaktív kiállításnak is részesei lehetnek. Jól felszerelt foglalkoztató teremben játszva, alkotva ismerkedni lehet az egyház történetével.

A komplett koncepció jól mutatja az egyházmegye elkötelezettségét a múlt tisztelete iránt.

 

Múzeumpedagógiai óra a Romkertben

 Az alternatív városkapu, az új Egyházmegyei Látogatóközpont mellett található a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely, amely számos történelmi érdekesség tárháza, az ország szakrális központja. A Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom emlékét őrzi a romterület, melyre részint ráépült maga a Püspöki palota épületegyüttese is.

 

 A templom első említése 1031-ből származik. A hajdani Koronázó Bazilika háromhajós, négytornyú épületében 1543-ig 38 magyar királyt koronáztak meg, tizennégy magyar király és számos királyi családtag talált itt örök nyughelyet. Itt tartották az országgyűléseket, itt volt a királyi trón, itt őrizték az ország kincstárát, az állami levéltárat, a szent koronát, a jogart, a kardot és a palástot. A török időkben, 1601-ben a bazilika tornyában tárolt lőpor felrobbant, a megrongálódott épület köveit fokozatosan elhordták új építkezésekhez. Az 1862-ben elkezdett ásatások a mai napig tartanak. A terület kialakítására, feltárására és első bemutatására 1938-ban, Szent István halálának 900 éves évfordulója alkalmából került sor.

A Szent István mauzóleumban kapott helyet az a szarkofág is, mely első királyunk földi maradványait őrizte.

 

A falakat Aba-Novák Vilmos egyedi festménye díszíti, mely a Szent Korona és a Szent Jobb történetével ismerteti meg a látogatókat.

A ma is látható mauzóleum és árkádsor Lux Géza tervei szerint épült.

Ott jártunkkor éppen egy helyi általános iskola ötödik osztályosainak tartottak múzeumpedagógia órát az árkádok alatt. A tanárukat és a történetet bemutató videót nagy figyelemmel hallgatták.