5 tuti tipp ha valami különlegesre vágysz a hétvégén!

5 tuti tipp ha valami különlegesre vágysz a hétvégén!

Bemutatunk nektek 5 különleges helyet, melyek azonnal elvarázsolnak és csak karnyújtásnyira vannak a várostól:

Sóstó Természetvédelmi Terület

Székesfehérvár legújabb és egyik legkomplexebb közösségi tere nemcsak kirándulási lehetőséget kínál. Bár már maga, a közel 20 000 négyzetméternyi zöldfelület, a sétautak, a tanösvény, az interaktív madárles is különleges és megunhatatlan, a stadion mellett kialakított pihenő- és játszótér igazi közösségi paradicsommá vált.

Megközelítés: Autóval a természetvédelmi terület felöli oldalról (Szárcsa utca felől). Autóbusszal: Autóbusz állomásról induló 11, 11/a buszjárattal.

Sóstó Természetvédelmi Terület és Sóstó Látogatóközpont (sostoszekesfehervar.hu)

Csákberény - Panoráma tanösvény

A Vértes hegység déli részén fekvő Csákberény község ad otthont a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumnak és a mellette található a Panoráma tanösvénynek.   A tanösvény 4,6 km hosszával, 130 méteres szintkülönbségével, a kiindulóponthoz visszatérő, egyedi táblákkal és felfestéssel jelölt útvonal minden korosztálynak ajánlható. A sétaösvényen 8, információs táblákkal ellátott állomás található. Túránk első táblája általános tájékoztató információkkal lát el, valamint, az erdőlátogatásra vonatkozó írott-és íratlan szabályokkal.

Megközelítés: Autóval a múzeum előtt van lehetőség parkolni, busszal: a buszmegállótól 1 km sétával megközelíthető.

Turista Magazin - Völgyből völgybe a Vértesben

Gánt - Bauxitföldtani Park

A hajdani bauxitbánya és földtani park, ami még a népszerű Vaják sorozat készítőit is megihlette, egy igazi Marsbéli táj Gánt határában. 3,5 km-en, 13 állomás várja az expedíció résztvevőit. A lila, sárga, vörös, fehér és fekete színekben tobzódó holdbéli tájon 40 millió év múltját, a bauxittelep születését, ásványokat ismerhetünk meg.

Megközelítés:  Autóval Gánt felől érkezve, a falutól 3 km-re, az út jobb oldalán találjuk az ingyenes parkolót.  Autóbusszal: Székesfehérvár Autóbuszállomásról induló autóbusz járattal.

Gánti Bauxitföldtani Park - marsbéli táj a Vértesben - Csodahelyek

 

Kisgyón - Egy bányászfalu nyomában

A természetbarát teleptől a Tési fennsíkig az erdőben számtalan turistaút, néhány pihenő- és kilátóhely teszi élvezetessé a kirándulást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Maradandó élményt nyújt a gyönyörű erdei környezetben lévő Hosszú - Kígyós kanyargós völgye, bejáratánál az Erdei Szentély, felső végén a meséskönyvek képeire emlékeztető Károly-lak nevű vadászházzal. Megközelítés: Megközelíthető a 81. sz. főútról Mórnál, Zirc – Bakonycsernye irányában, Bakonycsernye községből Kisgyón irányába. Helyi járatos busszal is megközelíthető.

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. - Kisgyóni erdők



Gaja-szurdok

A Gaja-szurdok nem csupán a Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye, vadregényes és egyben idilli szépségével egyszerre nyújt felejthetetlen élményt a kéktúra vándorainak, a kiránduló vagy piknikező családoknak, de még a felfedező kedvű túrázóknak is tartogat érdekességeket.

Megközelítés: Fehérvárcsurgó a 81.számú főútról 3 km-re található

Fehérvárcsurgó és Bodajk felől is megközelíthető a szurdok.

Gaja-szurdok, amelyet a panorámákért is érdemes felkeresni (turistamagazin.hu)