Virágos elismerések Székesfehérvárnak az elmúlt évek környezetszépítő munkáiért

Virágos elismerések Székesfehérvárnak az elmúlt évek környezetszépítő munkáiért
Hosszú évek környezetszépítő munkája, nyert idén visszaigazolást azzal, hogy Székesfehérvár több díjat is kapott az elmúlt napokban. A kanadai "Communities in Bloom" virágosítási világversenyen két elismerésben is részesült a város. A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen pedig a fődíjat nyerte el Székesfehérvár, míg Spanyárné Halász Szilvia munkáját az év főkertésze címmel ismerték el.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével.


Tavaly csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, amelyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást. A verseny díjátadóját szeptember végén tartották, ahol Székesfehérvár volt a versenyben résztvevő egyetlen olyan város, amely két díjat is kapott: egy különdíjat az ifjúsági közösségek építéséért, illetve a verseny fődíjai között a város „zöld” fiatalságért tett erőfeszítéseit, illetve a közösségi programokat ismerték el. A szakmai szimpóziummal egybekötött ünnepségen Kanadában, a Nova Scotia tartománybeli Yarmouthban Bozai István városgondnok vette át a díjakat. Székesfehérváron még idén júniusban tett látogatást a verseny szakmai zsűrije, amikor is egy kanadai és egy amerikai szakember értékelte a várost. Székesfehérvár a hazai, Virágos Magyarország versenyben hosszú évek során elért kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást a világversenybe.

A Virágos Magyarország országos díjátadó ünnepségét pénteken este tartották a Szépművészeti Múzeumban. Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a környezetszépítő verseny fődíját, közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen.



Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Spanyárné Halász Szilvia főkertész és dr. Bocsi Andrea a Communities in Bloom virágosítási világverseny európai képviselője sajtótájékoztatón mutatta be a díjakat, és köszönte meg a városszépítő munkában résztvevők tevékenységét.

A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról. Éppen ezért megtisztelő – mondta el a díjátadón dr. Cser-Palkovics András –, hogy Székesfehérvár a városok kategóriájában fődíjat nyert. Az eredmény a kiváló szakemberek, a „zöld projektek”, és az egész közösség törekvésének elismerése. A város polgármestere megerősítette: Székesfehérvár a jövőben is elkötelezett marad a klíma- és környezetvédelem területén!

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület "Év főkertésze 2019." díjat idén Spanyárné Halász Szilvia kapta, aki 1992 óta Székesfehérvár főkertésze. A kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök a Virágos Magyarország alapítása óta részt vesz a versenyben, elkötelezett tagként részt vesz a környezetszépítő célok népszerűsítésében, és a bekapcsolódó települések felkészítésében, és Székesfehérvár is számos korábbi elismerést köszönhet neki.

„Mindkét versenyen a fehérvári közösség kapott díjakat”

Az elmúlt héten több a szívünkhöz közel álló díjat kapott a város közössége – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. "Személyre szabott díjat pedig a város főkertésze kapott, melyhez szívből gratulálok. A Commities in Bloom versenyben is helytállt a város és megfelelt a kihívásoknak. Nincs szégyenkezni valónk nemzetközi összehasonlításban, sőt. Lesz lehetőségünk Európában is megmérettetni magunkat hamarosan, ugyanis az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen is szerepel majd Fehérvár."



Fehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Virágos Székesfehérvár pályázatra 4203 jelentkezés érkezett, amivel több mint duplájára emelkedett a pályázók száma az előző évhez képest. Köszönöm minden pályázónak, hogy beadta a jelentkezést, a Városgondnokságnak pedig, hogy lebonyolítja a programot.

Bocsi Andrea a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny szervezőbizottságának alelnöke és a "Communities in Bloom" nemzetközi verseny európai és hazai koordinátora arról beszélt, hogy Székesfehérvár példaértékűen készült fel ezekre a megmérettetésekre, melyeken nem csak a virágokat díjazták, hanem azt is, hogy mit teszünk a klímavédelemért és az élhető városi környezetért. Kiemelte, hogy példás az önkormányzat hozzáállása a zöldterületekkel kapcsolatban.



Gyönyörű városokkal kellett versenyeznie Székesfehérvárnak, amik magas szinten művelik a zöldterületek gondozását – mondta Bozai István városgondnok. „Nagyon büszke vagyok, hogy megálltuk a helyünket a nemzetközi a „mezőnyben” A legnagyobb siker azonban az, hogy a Virágos Székesfehérvár pályázaton, melyen gyakorlatilag minden fehérvári intézmény részt vesz több mint 300 társasház is pályázott virágokra és mintegy négyezer családi házas jelentkező is volt. Köszönjük a városnak, hogy lehetővé teszi azt a zöld innovációt, mely a jövő generációjának nagyon fontos alapot ad.”

Tartalom és képek forrása: www.szekesfehervar.hu