SÉTÁLJ, TÚRÁZZ, TEKERJ! - EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT KEZDŐDIK

SÉTÁLJ, TÚRÁZZ, TEKERJ! - EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT KEZDŐDIK
Szeptember 16–22. között az Európai Mobilitási Hét keretében idén is megrendezik a Legmobilisabb osztály vetélkedőt, minimotoros-futóbiciklis ovisok vonulnak fel, de lesz családi városjáró-pecsétgyűjtő és kerékpáros túra is, az Autómentes napon pedig az elektromos autókkal ismerkedhetnek – sőt ki is próbálhatják azokat – az érdeklődők.

Az Európai Mobilitási Hét a környezetbarát és fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre igyekszik ráirányítani a figyelmet, az idei hét témája a gyaloglás és nem motorizált közlekedés, mottója pedig: „Sétálj velünk!”. Székesfehérvár évek óta részese az eseménysorozatnak, amely több civil egyesület, oktatási intézmény közreműködésével a Fehérvári Programszervező Kft. szervezésében valósul meg. A Kft. ebben az évben sikerrel pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, amely 1,3 millió forinttal támogatja a programokat.

A rendezvénysorozatnak két kiemelt napja lesz. Szeptember 20-án, pénteken kismotoros-futóbiciklis felvonulásra várják az óvodásokat, kisiskolásokat, akik a Gáz utca lezárt szakaszán mutatják meg, hogy autó nélkül is lehet közlekedni. Gyülekező a Németh László Általános Iskola – ismertebb nevén a kígyós iskola – előtti téren 10 órától. Ezen a napon rendezik meg a hagyományos Legmobilisabb osztály vetélkedőt is, amelyen 5-6. és 7-8. osztályok mérik össze tudásukat, ügyességüket a több állomásból álló pályán. Érdemes nevezni, hiszen idén mind a két korosztályban díjazzák a „leg” – a legnagyobb létszámmal résztvevő, a vetélkedőn legtöbb pontot szerző – osztályokat.

A hét másik kiemelt eseménye az Autómentes nap, amelyet szeptember 22-én, vasárnap a lezárt Várkörúton rendeznek. De hogy ne maradjunk teljesen autók nélkül, 13 órától itt és a Rákóczi utcában az elektromos autókkal ismerkedhetnek az érdeklődők, sőt, tesztvezetés keretében ki is próbálhatják majd a járműveket.

A Magyar Kerékpáros Klub fehérvári szervezete a Prohászka ligetben a Bringázz, Fehérvár! programmal vár mindenkit, itt szó lesz például a jövő évi Giro d'Italia székesfehérvári eseményeiről, de a fehérvári biciklis közlekedésről is, 15 órakor pedig innen indul a hagyományos, őszi kerékpáros felvonulás. A Kerékpáros Klub a hét egészére is kínál programot: a város természeti és kulturális értékeinek felfedezésére buzdító körtúrát szeptember 16-án, hétfőn 8 órakor indítják, az érdeklődők ekkor kapják meg a menetleveleket, amelyekben a héten bármikor felkereshető pecsételő helyszínek szerepelnek.

Az Autómentes Napon városjáró túrára is hívják a szervezők a családokat. A túra állomásaira (Prohászka liget, a Bory-vár melletti Bory-szobor, Királykút emlékház, Bregyó sportközpont, a Csónakázó-tó szigete, Petőfi-szobor a János vitéz parkban, Országalma) gyalog, biciklivel, rollerrel vagy akár – a résztvevők számára karszalaggal ingyen használható – helyi járatos buszokkal kell eljutni. Aki összegyűjti mind a hét pecsétet, ajándékot kap, de ennél talán fontosabb az élmény, amit az együtt töltött időben szerezhetnek.

Az Autómentes Nap programján részt vesz a Magyar Kerékpáros Klub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete, tagjaik ismeretterjesztő szakmai anyagokat hoznak, tanácsok adnak a kerékpárok őszi-téli felkészítéséhez, és lakatolási tippeket is szerezhetünk tőlük. A Gaja Környezetvédelmi Egyesület környezeti tanácsadó szolgálattal, napelemes bemutató eszközökkel és ökológiai lábnyom számításával várja az érdeklődőket.

A rendezvénynek évek óta résztvevője a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség. Az Autómentes Napon városismertető kerékpártúrára invitálnak, amely a Csitáry-kúttól indul és sok helyszínt érintve a Halesz parkban ér véget. A 35 kilométeres tekerésre szeptember 17-ig lehet jelentkezni a lorentei.margit@gmail.com címen vagy hétköznapokon a 20/358-1235-ös telefonszámon.

Az egyesület gyalogos túrákat is szervez általános és középiskolás osztályok számára, amelyeken a hét folyamán a Sóstó Természetvédelmi Terület, az Aszalvölgyi-árok, a Rácbánya, valamint Palotavárosi tavak környékének természeti értékeit ismerhetik meg a diákok. Ezek a túrák minden évben nagyon népszerűek, idén is sok általános és középiskolai osztály regisztrált rájuk. A túrákhoz Zöld élet a szürke városban címmel fotópályázat is kapcsolódik, a diákok 3-3, a túrákon készített, A/5-ös méretű képpel pályázhatnak. A beadási határidő: 2019. október 10., a képeket Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület irodájába kell eljuttatni (8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 14.). A fotókból novemberben nyílik majd kiállítás a Fehérvári Civil Központban.

Részletes program itt található

Tartalom és képek forrása: www.szekesfehervar.hu