Csodálatosan zölddé vált az Országzászló tér

Csodálatosan zölddé vált az Országzászló tér
Többen kételkedtek abban, hogy a tavaly felújított Országzászló téren megnövekedett a növényállomány. Mostanra kezdenek megerősödni a növények és mindenki számára látható vált, milyen kis csodát álmodtak a belvárosba a tájépítészek, igazi kis zöld szigetté téve a teret.
A tér generáltervezője a KörTeKert Tájépítész- és Kertépítész Stúdió és a SZEM-Invest Kft. volt, és szakértők, civil szervezetek bevonásával álmodták újra az Országzászló teret, hogy az kapcsolódva a megújult Fő utcához, ismét szerves, kedvelt közösségi tere legyen Fehérvárnak és méltó környezete legyen a Virágórának, illetve a tér közepén épült Országzászló emlékműnek. A képeket elnézve ez sikerült.



Székesfehérváron 1936. május 24-én avatták fel az országzászlót, melynek tervezője Rimanóczy Gyula építész volt. A mai Országzászló tér kialakítása pedig 1934-ben kezdődött, tér kialakításának rendezési tervét akkor Schmidl Ferenc építész készítette. Az országzászló talapzatának feliratait 1946. március 8-án távolították el, melynek helyére 1949-ben Bory Jenő készített egy Ságvári Endre domborművet, alumíniumból. A teret akkor Ságvári Endréről nevezték el, ami az emlékmű eltávolítása után a Gagarin tér nevet kapta. A talapzat és a dombormű ezt követően 1961. április 21-én a Halesz parkba került, mely akkor a Ságvári Endre park nevet viselte.

Tartalom és képek forrása: www.szekesfehervar.hu