Már Székesfehérváron is hangjelző segíti a látássérülteket a zebrákon

Már Székesfehérváron is hangjelző segíti a látássérülteket a zebrákon
Országszerte segítenek a látássérülteken a nemrég átadott hangjelzők és az ezekhez tartozó távirányítók - már Székesfehérváron is használják őket.
Innovatív eszköz, modern segítség: hangbemondó készülék segíti a látássérülteket a gyalogosátkelőknél. A szerkezetet működtető távirányítót a vakok és gyengénlátók könnyen kezelik.

"Amikor a távirányítón megnyomjuk a gombot, akkor a lámpa először is visszajelez, pittyegős hangot ad, ami után mi be tudjuk lőni, hogy merre van maga a zebra, és meg tudjuk találni az átkeléshez. Ezt követően pedig automatikusan elindul a rendszer és különböző síphangokkal, illetve beszédhangokkal tájékoztat a zebra, valamint a lámpa arról minket, hogy mikor kelhetünk át, és mikor nem" - tudtuk meg Lengyel Zsófitól, volt válogatott paratriatlonistától (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok).

Lengyel Zsófi Székesfehérvár Megyei jogú Város Önkormányzatánál kommunikációs szakemberként, tanácsadóként dolgozik többek között a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadásáért (és még saját Youtube-csatornát is üzemeltet, hogy miként éli mindennapjait egy látássérült). "A hangbemondó legnagyobb segítség szerintem, ami létezhet, hiszen nem kell egyrészt folyton a látó társainktól segítséget kérni, illetve hogyha nem segítenek, akkor is tudunk így közlekedni. Úgy gondolom, számunkra ez az egy megoldás van, hogy szinte teljes biztonsággal tudjunk látássérültként közlekedni a városban" - folytatta Zsófi.

Nagy Zsolt, a Közlekedési iroda vezetője elmondta, a hangjelző lámpáknak kétféle változatát telepítették a város csomópontjaiban: "A próbaüzem a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) bevonásával ért véget, ők döntötték el, hogy melyik változat tetszik nekik. A próbaüzem sikerességét követően a város összes jelzőlámpáján telepítjük ezeket. Első ütemben, június első felében a Palotai út, majd a következőben a Budai úti összes jelzőlámpa, illetve a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolánál lévő gyalogos jelzőlámpa is elkészül."

A hangbemondó programot gomb megnyomásával tudják elindítani a közlekedésben résztvevők. Ez jelzi a zöld lámpát és azt is, hogy melyik úton, melyik irányba szabad az átkelés. Hamarosan az egész városban működik majd a rendszer.

A hangbemondó jelzőlámpákról a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:



Tartalom és képek forrása: www.fmc.hu