Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2021. szeptember 28. - 2021. november 07.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján szeptember 27. és november 11. között rendhagyó és változatos programokkal várják az érdeklődőket. 

2021. október 6. (szerda) 16:30

Ybl Miklós nyomában Székesfehérváron – városnéző séta

Helyszín: Székesfehérvár belváros

Székesfehérvárott született a 19. század egyik országosan ismert építőművésze, a Magyar Állami Operaház terveit készítő Ybl Miklós. Sétánk során megtudhatjuk, melyik épület lehetett a szülőháza, milyen épületek köthetők a munkásságához, milyen köztéri szobrok emlékeznek meg róla.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: bejelentkezes@szikm.hu

 

2021. október 7. és 2021. november 11. között csütörtökönként 17:00 órától

Foglalkozásuk: régész – előadássorozat

 

Helyszín: Szent István Király Múzeum – Új Magyar Képtár (8000 Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)

Előadássorozatunk keretében vendégelőadóink betekintést nyújtanak a szerteágazó és sok izgalmat rejtő régészeti feladatellátás különböző szegmenseibe. Az érdeklődők megtudhatják, milyen kihívásokkal jár egy tömegsír feltárása, miként láthatunk a föld alá ásás nélkül, hogyan elevenedik meg egy feltárt lelőhely története a kutatások nyomán.

 

Előadások:

2021. október 07. 17:00-18:00

Szigeti Judit (Várkapitányság Zrt.): "Lapáttól a tollig. Egy Árpád-kori település feltárásának és

feldolgozásának menete"

2021. október 14. 17:00-18:00

Pap Ildikó (Magyar Természettudományi Múzeum): Szóra bírt halottak – a „Váci múmiák”

2021. október 21. 17:00-18:00

Neményi Réka (Janus Pannonius Múzeum) - Dr. Bertók Gábor (Janus Pannonius Múzeum, Pázmány Péter Katolikus Egyetem): Betekintés egy tömegsír feltárásába és a Mohács500 projekt bemutatása

2021. október 28. 17:00-18:00

Kovács Bianka Gina (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat): A Rozgonyiak konyhája – Étkezés a csókakői várban a késő középkorban

2021. november 11. 17:00-18:00

Stibrányi Máté (Várkapitányság Zrt) - Kovács Loránd Olivér (Szent István Király Múzeum): Roncsolásmentes régészeti kutatások. A szabadbattyáni kikötő felfedezése.

(A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.)

 


2021. október 7. (csütörtök) 19:00

Kocsmakvíz I.

Helyszín: Múzeum Café (8000 Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)

Időtartam:1,5–2 óra

Egy jó hangulatú és szórakoztató tematikus kvízjátékra invitálunk olyan 3–5 fős csapatokat, akik szívesen megméretik történelmi ismereteiket.

A játék témájával, “Orvoslás és rendfenntartás a történeti korokban”, és csapatépítő programunkkal hálánkat szeretnénk kifejezni az egészségügyi, szociális és rendfenntartó szervezetek dolgozóinak, akik a járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáltak. Az első helyezést elérő csapat oklevélben és nyereményben részesül.

A csapatok regisztrációja a helyszínen történik 18:30-tól. Regisztrációs díj: 1.000 Ft/csapat

 

2021. október 8. (péntek) 18:00

Igari Antal, megyei főépítész szubjektív tárlatvezetése

Helyszín: a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelye (Székesfehérvár, Országzászló tér 3.)

Az Építészek Világnapja alkalmából Igari Antal, megyei főépítész tart szubjektív tárlatvezetést a Kabáczy Szilárd fotóművész születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett „Fehérvár retro – Kabáczy Szilárd perspektívájából” c. időszaki kiállításban. Igari Antal azt az átalakulást mutatja be, amelynek Kabáczy Szilárd a megörökítője volt, visszatekintve abba a korba, amikor már eltűntek a háború hegei, a város rohamos fejlődésnek indult, a régi lakóházak elbontásával, a panelházak építésével pedig kialakult a várost napjainkban is meghatározó kép.

 

2021. október 16. (szombat) 10:00–12:00

Romkerti matiné

Helyszín: Nemzeti Emlékhely- Középkori Romkert (8000 Székesfehérvár, Koronázó tér 1.)

A Szűz Mária templom falai között Balogh Bálint építőmester várja a látogatókat, hogy Mátyás király korába helyezkedve meséljen a korabeli átépítésekről. A rejtvények kedvelői kódfejtős játék keretében ismerkedhetnek meg a királysírok feltárásában elévülhetetlen érdemeket szerző régész munkásságával. Családok, baráti társaságok óriás társasjátékunkban tehetik próbára ügyességüket és tudásukat, miközben felépítik a Szent István által alapított koronázó bazilikát vagy éppen átépítik a későbbi évszázadok stílusában. A legkisebbek pedig Szent István királyról hallhatnak legendákat, majd a szereplők bőrébe bújva megjelenítik a történeteket.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: bejelentkezes@szikm.hu

 

2021. október 18. (hétfő) 10:00–18:00

A játék fiatalít! – Játéktörténeti konferencia Moskovszky Éva emlékére

Helyszín: Szent István Király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum (8000 Székesfehérvár, Oskola utca 2-4.)

A Szent István Király Múzeum Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen tudományos konferenciát szervez Moskovszky Éva, a neves játékkutató és kultúrtörténész emlékére. A 7. alkalommal megrendezett konferenciának az elmúlt évekhez hasonlóan a Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény ad otthont.

Az idei konferencia címe: A játék fiatalít! A cím a rendezvény alapvető céljára utal, miszerint szeretnénk lehetőséget biztosítani fiatal kutatók számára tudományos eredményeik prezentálására, ezenfelül személyes és szakmai kapcsolatok és együttműködések kiépítésére.

 

2021. október 19. (kedd) 18:00

Kiss Diána Magdolna színművész szubjektív tárlatvezetése

Helyszín: Szent István Király Múzeum, Városi Képtár – Deák Gyűjtemény (8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.)

Egy kiállítás ezerféleképpen szólaltatható meg, és talán senkinek sem mondja ugyanazt. Ezúttal egy rendhagyó tárlatvezetésre hívjuk látogatóinkat, melynek során Kiss Diána Magdolna, a Vörösmarty Színház színművésze tolmácsolja a tárgyakba zárt történeteket, saját nézőpontjából világítja meg a kiállítás azon oldalait, amire csak kevesen gondoltak, fesztelen szórakozást ígérve a kikapcsolódni vágyóknak.

 

2021. november 6. (szombat) 16:00

Kapcsolódásaim megismerése

Helyszín: Szent István Király Múzeum, Városi Képtár – Deák Gyűjtemény (8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.)

A Deák Gyűjtemény időszaki kiállításának festészeti anyagát segítségül hívva egy beszélgetés és az azt követő szabad akvarell festés keretében rálátást engedhetünk magunknak arra, hogyan kapcsolódunk önmagunkhoz és másokhoz, milyen érzések vannak bennünk, miként működünk párban és közösségben. Jöjjön el és tapasztalja meg személyesen a szabad alkotói folyamat és a felismerés gyógyító hatását!

 

2021. november 7. (vasárnap) 15:00

Kazay Endre Emléknap

Helyszín: Szent István Király Múzeum – Fekete Sas Patikamúzeum (8000 Székesfehérvár, Fő u. 5.)

Ünnepség keretében megemlékezünk a vértesacsai tudós polihisztor gyógyszerészről, akinek nevéhez tudományos kutatás fűződik. Ő alkotta meg még egyetemista évei alatt a napjainkig egyedüli Magyar Gyógyszerészi Lexikont. A megemlékezést követően az idén 50 éve bezárt Fekete Sas Patikáról hallgatunk meg visszaemlékezéseket egykori munkatársaktól.

További részletek: https://szikm.hu/esem.../muzeumok_oszi_fesztivalja_2021-1684