Munkácsy kiállítás Székesfehérváron

Munkácsy kiállítás Székesfehérváron

2023. szeptember 16. - 2024. február 18.

Szeptember közepétől a múzeum emeleti termeiben Munkácsy kiállítás nyílt Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon: több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz.

A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék – amely Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel – Balló Ede festőművésztől került egyfajta „relikviaként” Ybl Ervin tulajdonába.

Az időszaki tárlat 2024. február 18-ig tart Fehérváron.

 

A kiállítás megtekinthető hétfőtől vasárnapig 9 – 19 óráig.

 

Szent István Király Múzeum – Rendház

 

Székesfehérvár, Fő u. 6.

 

Belépődíjak és látogatói információk: https://szikm.hu/esemenyek/munkacsy_szekesfehervaron_%E2%80%93_valogatas_pakh_imre_magangyujtemenyebol-2189