Gondold újra! Egy egész hétvége Székesfehérváron…

Gondold újra! Egy egész hétvége Székesfehérváron…

Érdemes újragondolni a székesfehérvári városlátogatást! Ha korábban egy gyors városnézést terveztél, felejtsd el! Itt az ideje egy elmélyülős, lazulós vagy éppen pörgős, kirándulós hétvégét beiktatni a királyi városban.

A varázslatos történelmi belváros, az örök szerelem szimbóluma, az Európa-szerte ismert Bory-vár, a Koronás Park, amely a gyerekek megunhatatlan birodalma vagy a Sóstó Természetvédelmi Terület tanösvényei, mind-mind Rád várnak! A szállóvendégeket ráadásul most ütős kedvezményekkel jutalmazza a város. A „Nyiss Fehérvárra!” kártya több mint 20 féle programot, látnivalót, élményt kínál kedvezményesen. Ingyenesek a Tourinform iroda városnéző programjai, de a Nemzeti Emlékhely is szerepel a listán. Kedvezményt kínál a város szinte valamennyi turisztikai célpontja, de mehetünk fürdőzni, csónakázni, segway-ezni vagy bowlingozni is, a környéken pedig a Gorsium Régészeti Parkot és a pákozdi Katonai Emlékparkot ajánljuk. Már egyetlen éjszakától járnak a kedvezmények, de a kínálatot elnézve egészen biztos, hogy ennyi nem lesz elég. Érdemes előre regisztrálni a www.nyissfehervarra.hu oldalon, a virtuális kártyát pedig a csatlakozó szállodában érvényesítik.

Íme néhány tuti tipp városon belül és kívül:

Romantikázz!

Nem csak romantikában csúcstartó a Bory-vár! A Guinness-rekorder vár a világ legnagyobb építménye, amit egyetlen ember emelt a két kezével. Bizony, az építész-szobrászművész Bory Jenő közel negyven nyáron át építette várát, melynek eszmei középpontjában a szerelem és a család áll, igazi kaland minden szegletének felfedezése. A történelmi belvárosban nem is tudjuk elkerülni a romantikus hangulatot, akár a Fő utca teraszain, akár a kis macskaköves utcákon, akár a csodaszép rejtett belső udvarokon élvezzük. A Rózsaliget és a szomszédos Csónakázó-tó pedig a legszebb szelfikért kiált.

Pörögj!

Nem csak a gyerekek fognak felpörögni a Hetedhét Játékmúzeum mesés kincseit látva! Ne gondold, hogy csak vitrineket nézegethetsz itt! Lesz bőven játék, feladat, de még óriástársas is! A városnéző kisvonat és a Koronás Park is a családok kedvence, a prímet pedig a Sóstó Természetvédelmi Terület viszi, ahol a kirándulás, a természet csodái és a játék kéz a kézben járnak. Ezután jöhetnek az igazán aktív programok: a gokart, bowling és falmászás mellett már segway-ezhetünk is Fehérvár több pontján.

Egy kis időutazás…

Kétezer évet ugorhatunk vissza az időben Magyarország legnagyobb régészeti parkjában, Gorsiumban. A II. század elején épült római kori provincia maradványai között találtak lakomatermet, keresztelő bazilikát, medencét, sőt kikötőt is. Ma Látogatóközpont, kiállítás, kávézó és egy kiadós barangolás vár! Az időutazás a középkorban folytatódik, vagyis Székesfehérvár történelmi belvárosában és az egykori koronázó bazilika romjait őrző Nemzeti Emlékhelyen. Tudtad, hogy a középkorban csak az számított igazi uralkodónak Magyarországon, akinek a fejére Székesfehérváron került a korona?

Szent István szarkofágja, Nemzeti Emlékhely

A királyi múlt után következzen a katonai: a honvédelem bölcsőjében, a pákozdi Katonai Emlékparkban csodás panoráma, tapintható katonai emlékezet és játék vár a családra. A Velencei-tavon áthajózva a dinnyési Várparkban pedig ismét egy Guinness-rekordot találunk. A legnagyobb, 35 vármakettet bemutató kiállításban a történelmi Magyarország eredeti tájolással elrendezett várai között sétálhatunk. Ugye, hogy egy nap kevés lesz minderre?

A dinnyési Várpark

A „Nyiss Fehérvárra!” kampányban résztvevő szálláshelyeket és kedvezményeket a www.nyissfehevarra.hu oldalon találod.