Elkezdődtek a Koronázási Szertartásjáték próbái -augusztus 17-én láthatjuk először a darabot

Elkezdődtek a Koronázási Szertartásjáték próbái -augusztus 17-én láthatjuk először a  darabot
Hetedik alkalommal rendeznek Koronázási Szertartásjátékot a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab írója és rendezője idén IV. Béla uralkodásának krónikáját viszi színpadra. A darab olvasópróbái hétfőn kezdődtek meg a Vörösmarty Színházban. A IV. Béla - Az élet magja című előadást augusztus 17. - 19. között minden nap 21 órától láthatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri színpadon.

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási Szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla életét és uralkodását ismerhetik meg augusztus 17-én, 18-án és 19-én.

A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint nyolcvan határon túlról érkező diák is közreműködik majd.
Augusztus első hétfőjén tartotta olvasópróbáját az idei évi Koronázási Szertartásjáték alkotócsoportja a Vörösmarty Színházban. Ahogy minden évben, így most is a színészeket és a stábot dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab rendezője köszöntötte.

A történettel kapcsolatban megtudtuk, hogy az országra pusztulást hozó tatárjárás utáni időkbe kalauzolja majd vissza a nézőket, ahol az országot újjáépítő IV. Béla minden szempontból kiemelkedő élettörténete elevenedik meg, a koronázás rítusába építve.Egy olyan fiú történetét meséli el a rendező, akinek szeme láttára gyilkolták meg az anyját, és akinek már nyolcéves korában, még ha csak jelképesen is, de korona került. Lelkét a nagyravágyás és a bosszú fűti, a trónra mégis csak 29 éves korában ülhetett. Később pedig a pusztító tatárokkal kellett szembenéznie.
Mára már tudjuk, hogy IV. Bélának sikerült a lehetetlen, és újjáépítette az országot, amelyre a darab alcíme, Az élet magja is utal. Rámutatva egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állítva annak a ténynek is, amelynek nyomán ez a család négy szentet is adott az egyháznak: Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében.
Az augusztus 17-én, szombaton 21 órakor bemutatásra kerülő darab címszerepét, IV. Bélát Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, míg a király lányát, Szent Margitot Varga Lili alakítja. A narrátort pedig Mihályi Győző személyesíti meg.


Jelmeztervező – Kovács Yvette Alida
Díszlettervező – Szendrényi Éva
Zeneszerző – Szirtes Edina „Mókus”
Koreográfus – Horváth Csaba

Forgatókönyvíró, rendező – dr. Szikora János

További információ


Tartalom és képek forrása: www.szekesfehervar.hu