Életre kelt játékok – Hetedhét Játékmúzeum

Életre kelt játékok – Hetedhét Játékmúzeum

Kalandozzon óvodás vagy iskolás csoportjával a Hetedhét Játékmúzeumban! Óvodásoknak életre kelt játékok mutatják be a múzeumot, babamese, vármese, maszkabál és babazsúr is várja a résztvevőket. Az iskolások megismerkedhetnek a régi játékokkal, az apró kiegészítőkbe nyerhetnek bepillantást, bútorokról és házakról szerezhetnek információt.

A csoportok négy alkalomra érvényes bérletet is vásárolhatnak MUSEUM PASS néven, amely a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben és/vagy a Hetedhét Játékmúzeumban használható fel a nevelési év/tanév során. A foglalkozások témája szabadon választható a két múzeum kínálatából. Az időpontokat az adott kiállítóhely múzeumpedagógusával kell egyeztetni, legalább egy héttel a foglalkozás igényelt időpontja előtt (de javasolt akár minden időpontot a tanév elején megbeszélni).

Óvodai csoportoknak:

Időtartam: 60 perc. Belépőjegy: 900 Ft/fő/4 alkalom

Iskolai csoportoknak:

Időtartam: 90 perc a Városi Képtárban, 60 perc a Hetedhét Játékmúzeumban. Iskolai csoportoknak 1900 Ft/fő/4 alkalom
Bérletvásárlás esetén első alkalommal kell kifizetni a bérletet. Kísérőknek a belépés ingyenes.

Jelentkezés, bővebb információ:
Javasoljuk e-mailen felvenni a kapcsolatot - hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu

Székesfehérvár, Oskola u. 2-4.; 06-22-202-601 vagy 06-70-453-0454
http://www.deakgyujtemeny.hu/site_hh.cgi

Programok óvodásoknak:

Életre kelt játékok: babamese
Panci, a teleholdkor életre kelő porcelánbaba lakótársairól, Gizelláról és Estelláról mesél. A két baba történetén keresztül megismerjük a korabeli divat furcsaságait. Lesz szó zenélő szerkezetekről, és természetesen arról, hogy miért porcelánból készültek a babák.

Életre kelt játékok: vármese
Panci baba Grexa váráról mesél - egy olyan világot ismernek meg a gyerekek, amikor Lego és Playmobil nélkül játszottak csatát a fiúk, építettek tornyos palotát a lányok. A foglalkozás végén ólomkatonákká válik a gyereksereg, hogy díszszemlét tartson a játékvárban. (Javasoljuk március 15. környékén kérni a foglalkozást.)

Életre kelt játékok: mese a falon
Panci baba a Rendíthetetlen ólomkatona meséjét vetíti le egy különleges diafilmen. A "bűvös lámpás" mellett a papírbalerina "otthonával": a papírszínházzal is megismerkedhetnek a gyerekek.

Életre kelt játékok: maszkabál
Panci baba unatkozik egyedül, így játékbabává varázsolja az ovis csoportot. Száz évet ugrunk az időben, korabeli gyermekruhákba öltözve fedezzük fel a kiállítást, majd táncot járunk "szigorú" táncrend szerint.

Életre kelt játékok: babazsúr
Panci baba a porceláncsészés gyermekzsúrok világába kalauzolja el az óvodásokat. Közösen megterítünk, kiosztjuk a háziasszony és a vendégek szerepeit, majd kortyolunk a képzeletbeli teából.

Programok iskolásoknak (1-2. osztály):

Régi játék, nem rossz játék: babaház
A babaház hű tükre korának, így megleshetjük, milyenek voltak a polgári élet hétköznapi terei az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején. A diákok maguk is átélhetik azt a varázslatot, amely a Moskovszky-gyűjtemény alapítóit is megragadta, amikor berendeznek apró szalonokat, konyhákat.

Régi játék, nem rossz játék: utazás időben és térben
Groedel bárónő utazni készül. Kiállításunk miniatűr világa megmutatja, hogy mivel utazhatott, mi került a csomagjába egy olyan korban, amikor a gőzmozdony száguldása ámulatba ejtette az embereket. A foglalkozás vasútépítéssel zárul.

Régi játék, nem rossz játék: papírszínház
Színház, ahol nem nézni kell, hanem papírból térben építeni, szereplőket válogatni, sőt készíteni, díszleteket kitalálni - és játszani, játszani, játszani. A jól ismert klasszikus mesék itt még új befejezést is kaphatnak.

Programok iskolásoknak (3-4. osztály):

Apró tárgyak titkai: fémcsodák
Milliméteres szemüvegtok vésett felirattal, babakézbe való kanócvágó olló, ezüst teáskészlet. Kincsek, amelyek egykori ötvös mesterek kezét dicsérik. Rácsodálkozás és egy-egy érdekes tárgy kipróbálása után a legnépszerűbb fémjáték, az ólomkatona kerül a középpontba.

Apró tárgyak titkai: törékeny játékok töretlen sikere
Játékos kultúr- és technikatörténet: felfedezzük, hogy mikor és miért került a porcelán a gyerekszobákba, és milyen az az építőkocka, amelyet majd 140 éve változatlan anyagból gyártanak.

Apró tárgyak titkai: illúziók
Praxinoszkóp, taumatróp, kaleidoszkóp - a furcsa elnevezésű tárgyak itt kipróbálhatóak, és rajtuk keresztül feltárul a fotózás és a diafilm története.

Vonalvarázslók
Réber László sajátos meseillusztrációival ismerkedünk sok-sok rajzolással, beszélgetéssel, alkotással. Előkerül a Képes képtelen ABC és Janikovszky Éva Már megint című műve is.

Programok iskolásoknak (5-8. osztály):

Egyszervolt házak kicsiny másai: ahány bútor, annyi stílus
A játék mindig tükrözi a való életet
–igaz ez a babaházak miniatűr bútoraira is. Gyűjteményünk legszebb darabjai történelmi, művészettörténeti korszakokat idéznek. A diákok egy nagypolgári ház berendezésén keresztül gyakorolhatják az alaprajzolvasást, a sík-tér átfordítást, vagy lakberendezőként a tértervezést, téralakítást.

Társas-játék
Lépegetős, dobókockás, kiütős, versenyzős, együttműködésre ösztönző. Szórakoztató, tanító, egyedül is játszható. A táblás játékok történetébe pillanthatnak be a diákok, természetesen sok játékkal. Kieső nincs, legfeljebb a startvonalra kell újból felállni.

Családom és egyéb állatfajták
Gerald Durell klasszikusát Réber László is illusztrálta. 
Egy rövid részletből és a hozzá kapcsolódó illusztrációból indulva bejárjuk a játékgyűjtemény sajátos állatvilágát
– felidézzük a felelős városi állattartás kezdeteit, a játékvilág és a való világ összefüggéseit.

Zene füleimnek
Rendhagyó irodalom- és énekóra 19. századi polgári játékok között.
A foglalkozáson megfejtjük, hogy miért volt fontos a zenetanulás egykor, kiért rajongtak 150 évvel ezelőtt, milyen zene volt divatos, és hogyan jelent meg a zene a költészetben.