Brunszvik-kastély, Martonvásár

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A Brunszvik-kastély szabálytalan alaprajza, nagy, csúcsíves ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán.

A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta három alkalommal csendülnek fel Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a 19. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen.

A kastélyban kialakított Magyarország egyetlen Beethoven Emlékmúzeuma a Brunszvik család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatja be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.