5 jó ok egy székesfehérvári látogatásra

5 jó ok egy székesfehérvári látogatásra
Kiruccanás az ókorba, királyi sakkszínház, Jam-Bory-vár, Virágálom.. A tavasz rendesen felpezsdíti az életet a királyi városban. Olyan programkavalkád vár ránk, ami mindenképpen megér egy hétvégét.
Vegyük csak sorra! Székesfehérvár belvárosa egyenesen megköveteli, hogy elidőzzünk az éttermek, kávézók asztalai mellett. Tartsunk hát egy kis szünetet a történelem teraszán, a kóstolásból pedig ezek se maradjanak ki: a Damniczki cukrászda legújabb fagylaltkreációi, a fehérvári püspök sörei, különleges kávék és koktélok a Fő utcán. Ha kellően feltöltődtünk, átadhatjuk magunkat a romantikának. A macskaköves utcákon, a virágpompás ligetekben, az esti fényindák között óhatatlanul hatása alá kerülünk, hát még, ha elcsípjük a Gorsiumi tavaszköszöntőt, a Bory-vár művészeti ünnepét, vagy a pünkösdi Virágálmot a belvárosban. Nem csak szép, de roppant kreatív is a fehérvári kulturális kínálat. Májusban például egy sakkszínházi előadást láthatunk a Nemzeti Emlékhelyen, amelyben egy történelmi eseményt követhetünk végig. Ilyen még nem volt Magyarországon!
És hogy mi minden vár még?

Lüktető zöld a nyüzsgő nagyvárosban!

A belvárostól karnyújtásnyira szemezgethetünk a kirándulóhelyekből. A város zöld tüdeje a megújult Sóstó Természetvédelmi Terület, ahol a hatalmas zöldfelület, sétautak, interaktív madárles felfedezésre csábít, míg pihenő- és játszótere igazi családi paradicsommá teszi. Találkozhatunk itt az év madarával, mocsári teknőssel és és erdei fülesbagollyal is, de káprázatos növényvilága is elvarázsol:  a május-júniusi időszakban például 11 orchidea faj virít a területen. Akár kétkeréken, akár túrabakancsban, de nem érdemes kihagyni az újraéledő természet csodáját!

Gasztroélmények a történelem teraszán

Székesfehérvár belvárosában egymást érik a hangulatos éttermek, cukrászdák és bárok teraszai. A hagyományos ízek mellett a mexikói, olasz, amerikai és indonéz ízvilág kínálatából is csemegézhetünk. Nem lehet kihagyni a Dining Guide által is ajánlott Pizza Dell’Arte fenséges pizzáját. A Patent Gasztro Bár amerikai BBQ világbajnokságon előkelő helyet szerzett hamburgere szintén kóstolásra vár. És végül az elmaradhatatlan fagyi: mangó-maracuja alapú, aszalt barackos öntettel, vagy vérnarancs és pink grapefruit alapú különlegesség? Lehet válogatni!

Kultúrkalandok

Székesfehérvár legkedveltebb attrakciói is újranyitják kapuikat tavasszal. A történelmi belvároson átsétálva szinte minden macskakő mesél, István király bazilikájának romjai felett valóban megérint a történelem... Ha igazi kuriózumot keres a kultúrpalettán, itt azt is talál: A Nemzeti Emlékhelyen májusban egy országosan egyedülálló sakkszínházi előadást élvezhetünk, ahol egy 100 nm-es sakktáblán elevenedik meg előttünk a muhi csata története 35 fős élőszereplős előadásban. A város zajától kicsit eltávolodva igazi kincs a megunhatatlan Bory-vár, a szerelem és a művészet kiemelkedő emlékműve.

Rendezvények tele élettel

Ha a templom–múzeum–étterem kombó nem lenne elég, Fehérváron mindig akad valami igazán szórakoztató, egyedi vagy éppen extravagáns nézni – hallgatni való… A szabadtéri rendezvények nyitányaként április végén igazi tavaszünnep hív időutazásra az ókorba a Floralián. Gladiátorjáték, ókori élet és színház, vásár... Fehérvár igazi sportváros lévén nem csak lélekben készül a tavaszra, de a Sportmajálison valóban megmozdul az egész város!  Ezután egyfajta szellemi ébredésként köszönt ránk a Kortárs Művészeti Fesztivál. A fesztivál igazi betetőzése a Jam-Bory-vár, amikor fényfestéssel és tűzzsonglőrökkel körített különleges művészi projektek keltik életre a várat. A Pünkösdi hosszú hétvégén már a virágba borult belvárosban élvezhetjük a nyár közeledtét a Virágálom gyönyörű kompozíciói között sétálva. Nem csak gyönyörködni, szavazni is ér!

Fedezd fel!

Mi az, amit Székesfehérváron mindenképpen látni kell? Amit nem hagyhat ki egyetlen látogató sem? A Tourinform irodában mutatjuk az irányt! Aki többre vágyik egy gyors sétánál, válogathat jobbnál-jobb idegenvezetős túráinkból, de ha szereti a szellemi kihívásokat, akkor a Titkos helyek városfelfedező játék a neki való! Ha extra élményekre vágyna, szelje át a várost Fehérvár új kedvencével, az egyedi cabrio panorámabusszal!