TOP5 nyári élmény - kultúrkoktél a történelem teraszán

TOP5 nyári élmény - kultúrkoktél a történelem teraszán
Nyaralás előtt, után, közben mindig érdemes egy székesfehérvári látogatást betervezni, annál is inkább, mert itt egész nyáron jóleső koktéllal csillapíthatjuk kultúrszomjunkat.
Székesfehérvár mediterrán hangulatú belvárosa egyenesen megköveteli, hogy elidőzzünk az éttermek, kávézók asztalai mellett. Tartsunk hát egy kis szünetet a történelem teraszán, a kóstolásból pedig ezek se maradjanak ki: a Damniczki cukrászda legújabb fagylaltkreációi, a fehérvári püspök sörei, különleges kávék a Fő utcán, és persze a kötelező kultúrkoktél.

HÍRESEK ÉS KÉPEK

Kezdjük a kiállításokkal! Kihagyhatatlannak ígérkezik a Híresek és Képek tárlat, ahol az egyetemes fotóművészet öt világhírű alkotója - André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkacsi – mellett további húsz magyar fotográfus 150 izgalmas műve várja a látogatókat. Az IKARUS kiállításon már a magyar ipartörténet emlékei között időzhetünk. Végül a 2019. Év kiállításának választott Vonalba zárt történetek ajándékoznak meg feledhetetlen pillanatokkal. Ha ez nem lenne elég, a Múzeumok éjszakáján mindezt további közel 100 programmal együtt élvezhetjük.

HÍRESEK és KÉPEK 2019. szeptember 8-ig

IKARUS – A busz 2019. július 21-ig

ZENE, NYÁR, FEHÉRVÁR

Folytassuk zenével! Július végén Közép-Európa meghatározó rockzenei fesztiválja, a Fezen világsztárokat és a magyar zeneipar krémjét vonultatja fel a színpadon. Ignite, Alestorm, Dream Theater, Airbourne, Cradle of Filth, Ossian, Ákos, Punnany Massif, Halott Pénz, Majka – csak néhány név az idei fesztivál kínálatából. A zenéé a főszerep, de a kortárs színház, a mozi vagy a regeneráló, átmozgató programok sem hiányoznak. A dübörgő rockfesztivál mellett templomi koncertsorozat és könnyű borokkal kísért jazzfesztivál is vár a látogatókra. Az ALBA REGIA FESZT minőségi jazz, szving, blues, ragtime, dixieland, bepop produkciókkal örvendezteti meg a közönséget a Zichy liget árnyas fái alatt.

KORONÁZÁS ÉS MÁS CSODÁK - AUGUSZTUSI TOBZÓDÁS

Végül koronázzuk meg a nyarat egy páratlan programmal! A Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozata az év legszebb és legizgalmasabb összművészeti fesztiválja kulturális és kulináris csemegékkel, koronázási ceremóniával, fényfestéssel, királyi óriásbábokkal, vásári forgataggal, koncertekkel. A programsorozat része a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál és a VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál. Kiemelt program a KORONÁZÁSI ÜNNEPI JÁTÉKOK középkori időutazása a Koronázási Szertartásjátékkal és az augusztus 20-i látványos történelmi felvonulás a fehérvári királyok óriásbábjainak káprázatos menetével.

MOZGÁSBAN A VÁROS

Jöhet egy kis sport? Ebben sem lesz hiány! Kezdünk egy fergeteges autós programmal, a Fehérvár Rallye futamán, majd két kerékre váltunk. Magyarország legrangosabb, a nemzetközi kerékpároséletben is előkelő helyen jegyzett kerékpáros versenye a TOUR DE HONGRIE június 16-án székesfehérvári befutóval zárul. Igazi kerékpáros fiesta várható egész nap a belvárosban! És még egy világverseny: a Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, Közép-Európa legjelentősebb atlétikai megmérettetésén olimpiai- és világbajnokok, élő példaképek és a jövő reménységei írják a sporttörténelmet.

FRISSÍTŐ KULTÚRA

A páratlan fesztiválok és sportesemények forgataga után felfrissülhetünk a Panoráma buszon. A város legújabb attrakciója, a felújított Ikarus busz igazi kabrió élménnyel ajándékozza meg az utazókat, akik a nyári szombatokon a Tourinform iroda szervezésében kiruccanhatnak a szomszédos Velencei-tóhoz. Kétfajta tematika közül választhatunk, benne hajózás, borkóstoló, sőt egy Guiness rekord is szerepel.