Nyiss Fehérvárra!

Nyiss Fehérvárra!

Mi már nyitottunk, most a látogatókon a sor! Újraindult az élet Székesfehérváron, sorra nyitnak a vendéglátó- és kirándulóhelyek, legkésőbb június második felétől pedig valamennyi szállodánk frissen fertőtlenítve várja a vendégeket. A Bory-vár kezdte a sort, ez már önmagában is elég ok lenne, hogy felkerekedjen egy fehérvári kirándulásra, de van még ezer…

A Bory-várban egyelőre csak a szabadtéri részek látogathatók, a képtár továbbra is zárva marad, de az élmény így is felejthetetlen lesz ezeken a napsütéses szép napokon! A Szent István Király Múzeum szabadtéri kiállítóhelyei következtek, a Nemzeti Emlékhely után május 16-án a Gorsium Régészeti Park is megnyitotta kapuit. A Sóstó Természetvédelmi Terület Látogatóközpontja szombatonként pedig már vezetett túrákat is kínál a természet szerelmeseinek.

A családi játszóparadicsom, a Koronás Park, de a városi játszótereket és szabadtéri edzőparkokat is birtokba vehették május közepétől a mozogni vágyók. A kisvonat is újra indult, május 16-tól lefertőtlenítve, minden szükséges biztonsági előírást betartva szállítja utasait a belváros körüli megszokott útvonalán. A városi strand és uszoda, valamint a műemlék Árpád Fürdő újranyitására még várni kell. A vendégekre már készülnek, az elmúlt hetekben a fürdőben újjáépítették az egyik szaunát.

A környékbeli szabadtéri kirándulóhelyek is várják a kikapcsolódni vágyó látogatókat, érdemes egy sétát tenni a Pákozd-Sukoró arborétumban, a Soponyai Ökoturisztikai Centrumban vagy a Gaja völgyi Tájcentrumban. A Károlyi kilátó, a Velencei kilátó felkeresése szintén remek program lehet, hétvégenként a KEMPP külső területei, kávézója és ajándékboltja is nyitva van.

A legtöbb teraszos, kertes vendéglátóhely már kinyitott, a kávézók, cukrászdák, fagyizók remek kínálattal várnak. Az éttermek közül többen új fejlesztésekkel és a korábban bevezetett kiszállítás megtartásával indultak. Van, ahol új fagylaltkreációk születtek, máshol a legkorszerűbb, szűrt levegős légtechnikai rendszert építették ki, vagy éppen a helyi termelők legkedveltebb darabjait emelték be a kínálatba. 
A Jancsárkert termelői és bio piac is bővített. A szokásos szombati piac mellett szerda délutánonként már a „kis piacon” is vásárolhatunk a finomságokból. Ezeken a napokon a sajtokra, tejtermékekre helyeznek nagyobb hangsúlyt, de a szokásos zöldség-gyümölcs és hentesáru is kapható.

A székesfehérvári szállodák is felkészülten várják újra vendégeiket. A Hotel Magyar Király már meg is nyitotta főtéri teraszát és szobáit. A Szárcsa Hotel és a Hotel Platán május második felére tervezi az újraindulást. A Hotel Platán új privát füvesített játszóparkkal, és sporteszközökkel (labdákkal, ping-pong asztallal, tollaslabdákkal, focikapuval) várja vissza vendégeit. A két nemzetközi piacvezető brand szálloda, a Novotel Székesfehérvár és a lenyűgöző tóparti terasszal is rendelkező Best Western Plus Lakeside Hotel a nemzetközileg is elismert “Always Clean” programjával nyitja meg kapuit, csakúgy, mint a Hotel Vadászkürt.

A pünkösdi hétvége hagyományos és kedvelt eseménye a „Fehérvári virágos Pünkösd”. Ilyenkor számos népszerű belvárosi műemlék kap látványos virágkölteményekből készített színes dekorációt. A kapcsolódó programok idén ugyan elmaradnak, de a tehetséges virágkötők munkáit most is megcsodálhatod majd. A júniusi Tűzzel-Vassal Fesztivál, a nyári zenei programok és az augusztusi Királyi Napok rendezvénysorozat az idén elmarad.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet - amely különösen fontos Fehérvárnak - a tervek szerint méltó módon tudják majd megünnepelni. A Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjat, amelynek évek óta Fehérvár ad otthont, új időpontban, augusztus 20-án rendezik meg. A Fezen Fesztivált módosított időpontban és programmal szeptember 11-13-ig, a megszokott helyen rendezik. Visszatérnek a kezdetekhez, a FEZEN Klasszik három napon át a magyar zene élvonalbeli fellépőivel készül.

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben 2019-ben Székesfehérvár lett a legvirágosabb magyar város. Az idei tavasz és nyár is színpompásnak ígérkezik!