Nincs vége az élményteli napoknak – szeptemberi TOP programok Fehérváron

Nincs vége az élményteli napoknak – szeptemberi TOP programok Fehérváron

Székesfehérváron szeptemberben is zajlik az élet! Az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek, a gasztronómia híveinek és a kultúrára szomjazóknak most jó hírünk van: gazdag programkínálattal hosszabbítjuk meg a nyaralások élményteli időszakát, és válunk az őszi városlátogatások tökéletes célpontjává!

Őszi-téli programok


Fergeteges és nagyszerű augusztuson van túl Székesfehérvár: a Királyi Napok programsorozatára több ezer látogató volt kíváncsi, a szeptemberi programok pedig méltó folytatást ígérnek. Akik szeptemberre időzítik szabadságukat, hétvégi kirándulásaikat, az alábbi nagyszabású lehetőségekkel köthetik össze a pezsgő városi kikapcsolódást.

 

Hadi múltunk kincsestára – még decemberig!

December 3-ig tart a látványos, nemzeti ereklyéket bemutató kiállítás, amely augusztus 15-én nyílt a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből a Szent István Király Múzeum belvárosi Rendház épületének földszintjén. A „Hadi múltunk kincsestára” időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára, amelyben megtalálhatók a múzeum ismert és becses ereklyéi, de olyan műtárgyak is, melyeket ritkán vagy még soha nem láthattak az érdeklődők. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózum.
Szeptember 15.: Munkácsy Székesfehérváron

Szeptember közepétől újabb szenzációs időszaki tárlat költözik a Szent István Király Múzeum Rendház épületének emeleti termeibe. Munkácsy kiállítás nyílik Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon: több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz. A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. Az időszaki kiállítás 2024. január 19-ig tart Fehérváron.

 

Szeptember 29-30.: Sárkányhajó Fesztivál

A 18. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztiválnak idén is a Csónakázó-tó ad helyet, mely a város egyik legromantikusabb helyszíne és egyik legkedveltebb pihenőhelye. 29-én az Egyetemi Regatta 2023 második fordulójára is sor kerül. Sem látványban, sem izgalmakban nem lesz hiány, a dobszó adja az ütemet és garantálja a hangulatot a legvidámabb versenyen, ahol amatőr és profi csapatoknak is szurkolhatunk.

Mindeközben a Belváros kulturális helyszínei és a Sóstó Természetvédelmi Terület tanösvényei is felfedezésre csábítják a látogatókat, akik szeptemberben sem fognak csalódni az élettel és értékkel teli pezsgő városban.
Kitekintés a környékre

Szeptember 22-24.: Európai vonósnégyes fesztivál Fehérvárcsurgón

Székesfehérvár vonzáskörzetében található az ország egyik legszebb, ma is élő kultúrát kínáló épített öröksége, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély.

A Károlyi József Alapítvány a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar együttműködésében szeptember 22-e péntek és 24-e vasárnap között tizennegyedik alkalommal szervezi meg a „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivált. Pénteken 20 órakor a magyar Korossy Quartet műsorával kezdődik a program, szombaton 11 órakor diák vonósnégyesek lépnek fel, este 20 órakor a spanyol Cuarteto Seikolos ad koncertet, vasárnap 17 órakor pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ARSO Kvartettje varázsolja el a közönséget. A program során vonósnégyes hangszereket bemutató kiállítást is rendeznek.Szeptember 30.: Az 1848-as pákozdi csata eredeti helyszínén elevenedik meg

A pákozdi Katonai Emlékpark pár percre Székesfehérvártól várja a látogatókat ősszel is. Szeptember 30-án nagyszabású eseményre készül az Emlékpark: az 1848-ban a Pákozd-Pátka-Sukoró térségében vívott győztes csata tiszteletére szervez Honvédfesztivált.

Szeptember 30-án, szombaton reggel 10 és délután 17 óra között, egész napos programokkal várja a pákozdi Katonai Emlékpark a látogatókat. A Honvédfesztivál csatatéri sokadalmában az ingyenes történelmi, hagyományőrző bemutatók mellett a mai modern technikával is találkozhatnak a látogatók. Szimulátoros lehetőségek, katonai eszközök bemutatói, színpadi programok és az elmaradhatatlan pákozdi csata felelevenítése várja egész nap a vendégeket.

A 175 évvel ezelőtti pákozdi csatát a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével láthatja a közönség az eredeti helyszínen, a Mészeg-hegy oldalában: puskadurrogtatással, ágyúdörgéssel és látványos csatajelenetekkel idézi meg 50 lovas és több mint 200 fő, korhű ruhába öltözött hagyományőrző a győzelem emlékét.
Október 1.: Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Székesfehérvár legízesebb gasztronómiai rendezvényére készül szeptemberben. A nap a mindenki által szeretett és oly sokféleképp elkészíthető lecsó köré szerveződik. Utcabál és üstös street food – nagyvárosi szinten!

A Fehérvári Lecsófőző Vigasság Székesfehérvár egyik legnépszerűbb és legvidámabb gasztonómiai-közösségi eseménye. A lecsó itt nem csak ürügy a találkozásra, de valódi kihívás is, hiszen főzőversenyen mutathatják meg a csapatok kreativitásukat.

A több száz üstben készülő lecsóról, a kóstolók során a látogatók is véleményt formálhatnak. Ám azt, hogy ki lesz a Lecsókirály, ki kapja a Sipi Emlékkupát, a különdíjat és a Legdekoratívabb Főzőhely díjat, szakértő zsűri határozza meg. Igazi nagyvárosi utcabál ez, ahol az emberek ismeretlenül is együtt mulatnak, barátokkal, családdal, munkahelyi közösségekkel. Az eseményt családi programok teszik még színesebbé. A főzőverseny 9 és 15 óra között zajlik, az eredményhirdetésre pedig 16 órakor kerül sor, a programok azonban 21 óráig tartanak. A Vigasság alkalmából az idei évben hat székesfehérvári utca – egy egész városrész – lesz csak a főzőké, bulizóké: a Dózsa György út – Zichy liget – Szekfű Gyula utca – Ányos Pál utca – Benyák Bernát utca – Ősz utca alakul át egy óriási utcai konyhává ezen a napon.