Ne mondjon le a családi élményekről, csak mert itt az ősz!

Ne mondjon le a családi élményekről, csak mert itt az ősz!

Ahogy a természet zöldjét felváltják az őszi színpompás levelek, úgy a Székesfehérváron is sokszínű és változatos programkínálat hívogat a mediterrán hangulatú teraszos nyáresték után. A technika és a természet uralja a szeptembert: helikopterek találkozója a repülőnapon, Máté Bence lenyűgöző természetfotó kiállítása, környezettudatos rendezvény a Sóstó Természetvédelmi Területen, „Menő Jövő” e-jármű kiállítás, Sárkányhajó Fesztivál és a kulturális csemegék várják a látogatókat. Kirándulásra fel, induljon a City break!

Árnyak, fények, játékok - Máté Bence természetfotós lélegzetelállító kiállítása

Nagyragadozók, hüllők, madarak, rovarok életének egy-egy pillanata látható a grandiózus és lenyűgöző, 623 természetfotóból álló szabadtéri tárlaton, amelyet egyszerűen látni kell! Ha valaki még nem tudná, miért: Máté Bence a legeredményesebb versenyzőként első helyen áll a BBC fotós pályázat összes ranglistáján, továbbá ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megkapta a természetfotósok Oszkárjaként számon tartott „Az Év Természetfotósa” díjat. A lélegzetelállító tárlat idén hazánkban csak Székesfehérváron, csak szeptember 26-ig látható! A tökéletes élményhez este kell itt lenni, felejthetetlen látványban lesz részünk! A kiállítás záróakkordja a világhírű fotós előadása lesz szeptember 26-án este 6 órakor az Alba Regia Sportcsarnokban „Máté Bence- vértelen vadászat - természetfotók kulisszatitkai a világ körül” címmel. Aki kíváncsi, miként lett egy pusztaszeri „problémás” diákból a világ legsikeresebb természetfotósa, ne mulassza el a szórakoztató előadását sem!


Kedvencünk, a helikopter: forgószárnyas találkozó a Börgöndi Repülőnapon

Az Albatrosz Repülőegyesület szeptember 12-ére tartalmas, szép és a lehető legtöbb látványosságot ígérő programot ígér a börgöndi repülőtéren. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan jönnek forgó- és merev szárnyú légi járművek, mint ahogy itt lesznek az oldtimer gépek is.

És egy különlegesség: éppen harminc éve szűnt meg Börgöndön a katonai repülés, ennek emlékére helikopteres bajtársi találkozó is lesz az idei repülőnap. A repülőtér „fénykorában” két Mi–2-es század és egy Kamov-század alkotta az ezredet, Börgöndön volt az ország egyetlen ejtőernyő-­készítő és -javító műhelye is. Bár harminc éve megszüntették a börgöndi repülőalakulatokat, de az Albatrosz Repülőegyesület megőrizte, fejlesztette a megmaradt infrastruktúrát, és életben tartotta a repülés – így a helikopteres katonai repülés – hagyományait. A régi időket idézi az a Mi–1-es helikopter is, amely ma még egy börgöndi hangárban várja újjászületését.


Tisztán látszik… minden, ami természetvédelem és környezettudatosság

 Környezettudatos fesztiválon láthatjuk tisztán a jövőt és a természet csodáit a Sóstó Természetvédelmi Területen szeptember 25-26-án. A rendezvény főszereplője a Zöld Busz, amely a helyszínen is várja a legújabb technológia kíváncsi szerelmeseit, de naponta több ingyenes körjáraton is utaztatja a látogatókat a városból ki-be. A kétnapos programsorozaton a természeti élményt innovációs megoldásokkal és hagyományos családi programokkal ötvözik. Lesz gyereksziget öko-játékokkal, KRESZ-park, meseösvény, ökotúra és ökolábnyom teszt, elektromos járművek bemutatója és ügyességi pályák, digitális élménypark és ökopiac, egyszóval minden, ami segít tisztán látni és élményt szerezni a környezettudatosság területén.


Menő Jövő” -  elektromos járművek nem csak a szemnek!

Szeptember 26-án a Zöld Busz köti össze a Sóstó rendezvényét és Székesfehérvár belvárosát, így lesz teljes az e-járművek bemutatója. A Várkörutat ugyanis ezen a napon elektromos járművek veszik birtokba, ahol lehetőség lesz arra, hogy egy helyen ismerjük meg az elérhető modelleket. A kiállításon a szakemberektől mindent megtudhatunk az autók különböző típusairól, jellemző tulajdonságairól. A szervezők ígérete szerint egyes modellek kipróbálására is lesz lehetőségük a látogatóknak, természetesen csak érvényes jogosítvánnyal! 


Sárkányhajó Fesztivál

Tizenhatodik alkalommal zárul Székesfehérváron a sárkányhajó versenyszezon, ezúttal szeptember 25-én. A 16. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztiválnak idén is a Csónakázó-tó ad helyet, amely a város egyik legromantikusabb helyszíne. Sem látványban, sem izgalmakban nem lesz hiány, a dobszó adja az ütemet és garantálja a hangulatot a legvidámabb versenyen, ahol amatőr és profi csapatoknak egyaránt szurkolhatunk.


Ráadás: egy kis kultúra

Székesfehérvár kulturális programokban sosem szűkölködik, de szeptember 18-19-én a Kulturális Örökség Napjai idején még több különleges élményt kínál. Felfedezésre várnak a történeti épületek és belső terek, műemléki értékeket bemutató séták. Ezen a hétvégén olyan helyszínekre is eljuthatunk, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.