Múzeumba menne? Íme a Múzeumok Őszi Fesztiváljának Fehérvári kínálata

Múzeumba menne? Íme a Múzeumok Őszi Fesztiváljának Fehérvári kínálata

Két hónapon keresztül tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A Szent István Király Múzeum remek programokat szervez november 22-ig.


Szeptembertől november 22-ig minden hétre jut program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Szent István Király Múzeumban. A Munkácsy-kiállítás szakmai tárlatvezetésétől az ezüstök és porcelánok gyűjteményében való barangoláson át a békeidők társas viselkedési formáinak bemutatójáig ezer s egy téma várja a Múzeum látogatóit.Szeptember 28-án
14 órakor az ezüstök és porcelánok világába kalauzolja a látogatókat Dr. Závodi Szilvia, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Tárgyi Emlékanyag Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa. A tematikus tárlatvezetés a Fő utcai Rendház épületben lesz és regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu). Ugyanekkor a Múzeum Oskola utcai gyűjteményében  múzeumpedagógiai börzével is várják a vendégeket. Eső esetén a rendezvény a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben lesz.Október 3-án
17 órakor a soproni Tiszti Leánynevelő Intézet történetét mutatják be.  Dr. Sallay Gergely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa beszélget az azonos című kötet szerzőivel: Dr. Németh Ildikóval (Soproni Múzeum) és Dr. Závodi Szilviával (HM HIM). A beszélgetésre a Múzeum Rendház épületében kerül sor. Ugyanebben az időpontban a Hetedhét Játékmúzeum is várja a látogatókat: Fábri Anna mesél a társas viselkedés szabályairól a boldog békeidőkben.

Október 4-én 17 órakor a Múzeum Rendház épületében várják mindazokat, akik kíváncsiak a katonatiszti házasságkötésekre és azok szabályozására a 20. század első felében. A témáról Dr. Závodi Szilvia tart előadást.

Október 9-én 17 órakor a szaktanárok számára mutatja be Munkácsy Mihály életpályáját, festőművészetét Székely Zoltán, aki tárlatvezetéssel egybekötve kíséri végig a Pákh Imre magángyűjteményéből létrehozott fehérvári kiállításon a szakmabelieket. Az esemény regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu).

Október 10-én 10 és 18 óra között interaktív nyomozásra várják az önjelölt nyomozókat a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. A Deák-kód - Avagy mentsd meg a világot a művészet által című program izgalmas és tartalmas eseménynek ígérkezik.Október 11-én
, 17 órakor Fröhlich Dávid, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Zászlógyűjtemény Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa érkezik a Múzeum Rendház épületébe. Az érdeklődők a katonai zászlók történetéről hallgathatnak érdekfeszítő előadást. A szakember másnap, október 12-én 14 órakor tematikus tárlatvezetést is tart. A program regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu).

Október 18-án 17 órakor a 100 éves a Magyar Érdemrendről tart előadást a Rendház épületben Dr. Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. Másnap, október 19-én 14 órakor pedig Jamrich Viktor, Hidegfegyver Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa érkezik a Hadtörténeti Múzeumból és tart tárlatvezetéssel egybekötött előadást a „hidegfegyverekről”, azaz kardokról, szablyákról. Erre az eseményre is regisztrálni kell (bejelentkezes@szikm.hu). Október 19-én, 17 órakor további események is kapcsolódnak a fesztiválhoz: Székely Zoltán szakmai tárlatvezetésére várják a látogatókat, aki Munkácsy Mihály életpályáját mutatja be a kiállításon.

Október 24-én 17 órakor Ságvári György lesz a Múzeum Rendház épületének vendége. A „Mindeniknek cifrán csillog ruházatja” – Írások a 18–19. századi magyar öltözködésről, egyenruhákról című kötet szerzőjével Dr. Baczoni Tamás őrnagy és Bálint Ferenc viselettörténész beszélget a korabeli divatról.

Október 25-én, 17 órakor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témájáról tart előadást Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a Múzeum Rendház épületében. Október 26-án, 14 órakor pedig Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM HIM Egyenruha és Felszerelés Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja vendégeit, akiknek az egyenruhák és felszerelési tárgyak közt tart tematikus tárlatvezetést a Rendház épületben. A részvétel regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu).Október 28
-án ismét interaktív nyomozásra várják a látogatókat a Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyére, ahol bizony egy botrányt kell kibogozniuk a résztvevőknek!

Novemberben is sok színes és tartalmas program várja a a Múzeumok Őszi Fesztiválja vendégeit. November 7-én, 14 órakor Munkácsy Mihály életpályáját, festőművészetét a Rendház épületben létrehozott Munkácsy kiállításon keresztül mutatja be Székely Zoltán. Az érdeklődők számára a rendezvény regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu). Ugyanebben az időpontban Dr. Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Numizmatikai Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa is várja a Rendházban mindazokat, akik a kitüntetésekről, nagykeresztekről szeretnének többet megtudni. A találkozó regisztrációköteles (bejelentkezes@szikm.hu). A szakember ezt követően 17 órakor mesél „Hadiszalagon, kardokkal” Az első világháború hatásai az osztrák–magyar kitüntetési rendszerre című kötetéről.  

November 8-án, 17 órakor Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tart előadást a Múzeum Rendházában a magyar katonai viseleti hagyományokról. Közben pedig, 16 és 19 óra között kreatív foglalkozásra várják a gyerekeket a Megyeház utca 17. szám alatt.

November 11-én és 12-én 16 órakor Szima Viktória tart előadást az antropofág medicináról  a Fekete Sas Patikamúzeumban. November 15-én, 17 órakor pedig Kerék Eszter Klára, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tart előadást „Korai eljárások a Hadtörténeti Múzeum Fotóarchívumának gyűjteményében 1839–1890 között” címmel, a Múzeum Rendházában.

November 22-én, 17 órakor lesz a rendezvénysorozat utolsó előadása a Rendház épületben, melyet Gondos László, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tart az osztrák–magyar katonai repülésről az elsővilágháború idején.