Munkácsy Székesfehérváron - valódi különlegességekkel

Munkácsy Székesfehérváron - valódi különlegességekkel

Székesfehérvár nagyszabású tárlata, melyen Munkácsy Mihály hetvenhét alkotása kap helyet, a Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendházépületének tizenegy termében, már csak február 18-ig látogatható!A ’Munkácsy Székesfehérváron’ című kiállítás Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből érkezett Székesfehérvárra. Hetvenhét műalkotást – festményeket, grafikákat - válogattak a kurátorok a székesfehérvári tárlatra, ám az Aranyecset főhőséről, Munkácsy Mihályról más alkotók festményei, továbbá Pásztor János szobra is mesél majd a szeptember 16-án nyílt tárlaton.


A műgyűjtőről

 A világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekcióját tudhatja magáénak Pákh Imre, aki Munkácsyhoz hasonlóan szintén Munkácson született. Munkácsy iránti elkötelezettségét mutatta, hogy harminc év alatt létrehozott gyűjteménye kialakításában muzeológusok segítették törekvésében. Gyűjteményében azonban nem csak Munkácsy-alkotások, de Munkácsy Mihályt ábrázoló művek is megtalálhatóak: kollekciója Rippl-Rónai József, Temple János és Halmi Artúr munkáival teljes.

 A gyűjtő 2009-ben hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, melynek fő feladata a Munkácsy alkotások és az alkotó életútjának megismertetése a nagyközönséggel. Székesfehérvárra is az Alapítvány segítségével érkezhettek az alkotások, melyeknek köszönhetően Munkácsy teljes festői pályája megismerhető.

A kiállításról

Munkácsy életútját látványos tablókiállítás mutatja be a látogatóknak a székesfehérvári tárlaton, melyen pályája legfontosabb mérföldkövei mellett a művész életét bemutató archív fotográfiák is helyet kapnak.

A kiállításon helyet kapnak a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, a késői, álomszerű tájképekig a festőművész legjellemzőbb munkái. A műfaji csoportok szerint elrendezett válogatások megkönnyítik a művészi befogadást. A látogatók például külön csoportban fedezhetik fel a biblikus témájú kompozíciókat, tanulmányokat, illetve a festő élete végén készült kosztümös életképeket.

A fehérvári Munkácsy ereklye

Egy igen különleges műtárgyat is kiállítanak a székesfehérvári tárlaton: Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik az a 18. század végi francia neoreneszánsz karosszék, melyet a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye féltve őriz. A műtárgy az alkotó egyik zsánerképén is szerepel.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendházépületének kiállítása 2024. február 18-ig látogatható.