Munkácsy és hadi kincsek - egy tartalmas őszi hétvége Fehérváron

Munkácsy és hadi kincsek - egy tartalmas őszi hétvége Fehérváron

A különleges kulturális élményekre szomjazóknak igencsak jó hírünk van: az ország egyik legszebben felújított múzeuma kivételes látnivalókkal várja látogatóit! A Szent István Király Múzeum Rendház épületében nyílt két időszaki kiállítás mindegyike ritkán látott kincseket tár elénk, jobb, ha felkészülünk, egyetlen nap nem lesz elég a városban! Érdemes maradni, a helyi szállodákban már egyetlen éjszakától jár Nyiss Fehérvárra kedvezménykártya, amellyel többek között a kiállításokra is féláron juthatunk be!

Nyiss Fehérvárra kedvezményekMunkácsy Székesfehérváron

A Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendház épületének emeleti termeiben nyílt meg szeptember közepén a Munkácsy kiállítás Pákh Imre műgyűjtő rendkívüli gyűjteményéből, amely ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon: több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz. A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon felsorakoztatott 77 alkotásból a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. Az időszaki tárlat 2024. január 19-ig tart Fehérváron.

 

Hadi múltunk kincsestára

Ugyanitt december 3-ig tart a látványos, nemzeti ereklyéket bemutató kiállítás, amely augusztus 15-én nyílt a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből Fehérváron. A „Hadi múltunk kincsestára” időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára, amelyben megtalálhatók a múzeum ismert és becses ereklyéi, de olyan műtárgyak is, melyeket ritkán vagy még soha nem láthattak az érdeklődők. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei között láthatjuk Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát, emellett összeállítás várja a látogatókat a jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból és a magyar katonazenészek emlékeiből is. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózum.Ráadás: városfelfedezés a Tourinform irodával

A múzeumlátogatást remekül egészíti ki a fehérvári belvárosi vendéglátóhelyek kínálata, mely igencsak változatos, a nemzetközi konyha sokféleségével találkozhatunk itt. Egymást érik a teraszok, éttermek, cukrászdák, kávézók kínálatából válogathatunk. Bár a történelmi belvárosban összpontosul Székesfehérvár ezernyi kincsének nagy része, kihagyhatatlan kirándulási célpontot is találunk a városhatáron belül. Egyik irányban a híres Bory-vár és a tavaly felújított Aranybulla-emlékmű vár, a másik irányban a Sóstó Természetvédelmi Terület háborítatlan élővilága varázsol el.

Érdemes a felfedezést a Tourinform irodában kezdeni, garantált túráinkra, a Sóstó Látogatóközpont programjaira és további közel 30 programra szintén nagy kedvezményeket kínálunk a Nyiss Fehérvárra kártya segítségével. Regisztráljon már az utazás előtt:

https://www.nyissfehervarra.hu/