Megterveztük! Aktív családi hétvége Székesfehérváron

Megterveztük! Aktív családi hétvége Székesfehérváron
Mi kell egy igazán aktív hosszú hétvégéhez? Kaland-, vagy játszópark a gyerekeknek, látványos, szinte már mesebeli vár kicsiknek és nagyoknak, vízpart és egy olyan múzeum, ami a család minden tagját leköti. Ez mind megvan Székesfehérváron!

Székesfehérvár igazi kincs, ha a családdal közös kirándulási és kikapcsolódási lehetőséget keresünk. Közel van a fővároshoz, a Velencei-tóhoz, de a Balatonért sem kell sokat vezetni. Gyakran nevezik az egyik leggazdagabb múltú magyar városnak, s Székesfehérvár, ehhez a jelzőhöz hűen, sokszínű és gazdag programokat nyújt az itt lakóknak, és az idelátogatóknak is.

Kalandra fel!

Székesfehérvár a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhely volt. A koronázóvárosban egy olyan tematikus játszóparkot álmodtak meg, amely a középkor rejtelmes világába kalauzolja a vendégeket. A Koronás Parkban a család legkisebb tagjai számára jut izgalmas és egyedi kikapcsolódási lehetőség, rengeteg játékkal, amelyek többségét a modern technika vívmányai, és a történelmi város múltja inspirálták. Csúszdák és az ügyességi pályák  várják a kicsiket és nagyokat. A parknak helyt adó területen egykor Vidámpark működött. A maradványok elbontása után egy 1.8 hektáros, fákkal borított ligetet alakítottak ki a helyén, ez ad otthont most a Koronás Parknak, mely alig öt perce található a történelmi belvárostól.

Koronás Park (Fotó: Varga András)

Amit mindenképpen vigyetek magatokkal:

  • Kényelmes ruha, cipő.
  • Váltóruha a kicsiknek, ha szükség lenne rá.
  • Piknikkosár és uzsonna, ha a tóparton szeretnétek ebédelni.
  • Jókedv!

Színes csónakokkal szelni a hullámokat

Ha a gyerekek kijátszották magukat a történelmi játszóparkban, akkor irány a Rózsaliget és a Csónakázó-tó, ami a park szomszédságában található. Egykor a Vidámparkhoz tartozó csónakázó- és horgásztó volt ez, amit a 60-as évek elején alakítottak ki, de az építése majdnem 10 évig tartott. A mesterséges tó létrehozásakor kiemelt föld egy részét újrahasznosították, és egy kisebb szigetet hoztak belőle létre a Csónakázó-tó közepén, ahová ma már egy romantikus fahídon keresztül juthatunk el.  A tónál többszemélyes hajók, négyszemélyes kenu, és kajak is bérelhető, ha pedig kellően megdolgoztattuk a karizmunkat, a hídon átsétálhatunk a szigetre, ahol akár piknikezhetünk is, vagy csak kifújhatjuk magunkat a következő programig.

Csónakázó-tó Székesfehérváron

Lányregényekbe illő romantikus vár

A következő program a Bory-vár, ami nélkül egyszerűen nem létezik székesfehérvári kirándulás! A vár helyén egykor borospince, présház és sok-sok gyümölcsfa állt. A látványos várat Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök építette, saját tervei és fantáziája alapján. Érdekesség, hogy bár réginek tűnik, de nagyon is fiatal épületről van szó, ami 1923–1964 között, negyven nyáron keresztül készült, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és az építész álmainak.  Bory annyira ragaszkodott az elképzeléséhez, a terveihez, hogy nagyrészt ő maga építette, finomította az impozáns várat, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe.

Bory-vár

A várat a hatalmas lombú, árnyékot adó fák, virágos dombok és a megannyi szobrot rejtő Alsókert felől közelíthetjük meg. Mind közül kiemelkedik a fehér porcelánmozaik borítású medencével és a közepén vázát tartó, több méter magas oszloppal rendelkező látványos Díszkút, mely már 1913-ban is ezen a helyen állt. Innen a rózsakert és a művészgaléria felé vezet utunk, majd az Elefántudvar, a százoszlopos udvar, a Csúcsos torony, a Kápolna, és a Hitvesi szeretet szobra következik.

A Bory-vár jellegzetes anyaga a kvarcbeton, míg a belső tereket az építész festőművész felesége, Komócsin Ilona, valamint kortárs művészek, alkotásai ékesítik.

Utazás a múltba

Jöjjön egy olyan hely, ahol nem csak a szemünkkel csodálhatjuk meg a játékokat! A Hetedhét Játékmúzeum valóságos interaktív meseország és játszópark, ahol terepasztal, játéksarok és óriás társasjáték is várja a látogatókat.

A Hetedhét Játékmúzeum, a történelmi belvárosban, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. A játékmúzeum Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Európában is elismert gyűjteményének jelentős részét, valamint Réber László grafikus rajzait, híres meseillusztrációit mutatja be, mely tárlat 2019-ben az év kiállítása volt! A régi korokat megidéző babák, hintalovak, babaházak, katonák és különböző játékok száma ezernél is többre rúg. Itt nem lesz szükséged a mobilodra, mert elhiheted, hogy a fából készült régi játékok, vagy a meseszép porcelánból készült babák ma is képesek lekötni kicsiket és nagyokat.

Hetedhét Játékmúzeum

Órajáték, mintha egy mesében lennénk!

Akár egy mesekönyv csodaszép illusztrációja, úgy köszönti a városlakókat és a látogatókat a székesfehérvári órajáték, melynek figurái a magyar történelem legendás személyeit ábrázolják.  Ha szeretnénk megfigyelni „munka közben” a történelmi alakokat, akkor először délelőtt tízkor érdemes kilátogatni a Kossuth utcához, ha ez az időpont nem megfelelő, akkor délben ismét láthatjuk, ahogyan a figurák zene kíséretében megmutatják magukat. Ezt követően délután kettő, négy és hat órakor bújnak elő újra a királyi alakok. 

A székesfehérvári Óramúzeumban pedig több száz különböző korból származó fali-, asztali-, zseb- és karóra, sőt egy 17. századi toronyóra szerkezet is látható. Fontos információ, hogy csak előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg!

Órajáték Székesfehérváron