Hosszúhétvégézz Fehérváron!

Hosszúhétvégézz Fehérváron!

Hogyan került a nyúl a Holdra? Tényleg szerencsét hoz a nyúlláb? Húsvéti programjaink egyikén még ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők! Szállodáink, éttermeink a hosszú hétvégén és persze a tavaszi szünet egészében nyitva állnak a vendégek előtt. Íme a legjobb húsvéti programok a városban.

Fehérváron nincs Húsvét Tojás-kút nélkül!  Már 10 éve elmaradhatatlan része az ünnepi készülődésnek a Liszt Ferenc utcai ivókút átváltozása Tojás-kúttá: a tavasz megidézéseként zöld ágak és több száz színes tojás kerül a húsvéti dekorációs alkotásra. A készítés és avatás március 27-én 13 órakor lesz Varró János népzenész és óvodások műsorával kísérve. Ettől a naptól kezdve pedig az egész húsvéti ünnepkör idején megtekinthető.

Egy kis ízelítő - így készült tavaly a Tojás-kút:


NAGYPÉNTEK

Március 29-én 17 órakor a Vízivárosi Közösségi Klub ingyenes Csináld magad! sorozatának „húsvéti kiadása” várja az (+3670/457-9002-as telefonszámon) előre regisztráló vendégeket. A workshopon tojásos ajtódíszt és nyuszis fejdíszt készíthetnek az érdeklődők.

Nagypénteken, 18 órakor a Sóstó Látogatóközpont is várja egy túrára a vendégeket: a „Reflektorfényes Stadiontúrán” a látogatók beleshetnek a kulisszák mögé.


NAGYSZOMBAT

Március 30-án a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban kezdődik húsvétváró program 14 órakor: lesz népi játékpark, mesekép festés, buborékjátszó és számos tojásos játék. A Csalai Közösségi Tér szintén szervez húsvétváró foglalkozást ezen a napon: 16 és 18 óra között húsvéti díszeket – különféle tojástartókat gipszfestéssel, akasztós és asztaldíszeket filcből, ablakdíszeket transzparenspapírral, valamint hűtőmágneseket – készíthetnek a családok.

A kirándulni vágyók a Sóstó Látogatóközpont 10.15-kor induló túrájára regisztrálhatnak: a természetvédelmi területen végig vonuló szakvezetett családi kiránduláson kiderül például, hogyan került a nyúl a Holdra vagy hogy tényleg szerencsét hoz-e a nyúl lába? Különleges húsvéti túra során göngyölítik fel a résztvevők a rejtélyeket. Regisztráció: https://sostoszekesfehervar.hu/allati-hiedelmek-tura

A Székesfehérvári Keresztény Közösség Egyesület szeretettel vár minden 2-12 év közötti gyermeket immáron 22. alkalommal a Húsvéti Tojáskereső Versenyre 15:00 órakor a székesfehérvári Zichy Ligetben. Az élő zene, tánc, tombola, arcfestés és rengeteg gyermek-szülő játék mellett elhangzik a húsvét igazi üzenete is.  A tojásvadászat 5 különböző korosztályban zajlik majd, 7000 műanyag tojásban elrejtett cukorkát kereshetnek meg a gyermekek a parkban. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Online regisztráció: https://kke.hu/husveti-tojaskereso-verseny


HÚSVÉTVASÁRNAP

Március 31-én 10:30-kor várják a családokat húsvéti kosárkészítésre a Sóstó Látogatóközpontban, ezt követően pedig egy játékos túrán a Sóstó Természetvédelmi Területen az elrejtett csokitojások várnak felfedezésre.  

A program regisztráció köteles: https://sostoszekesfehervar.hu/husveti-tojaskereses-es-kosarkeszites

MINDEN NAPRA - KULTÚRA

A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora" című kiállítás eredeti ókori kínai - Sanghajból érkező jádéból, bronzból és kerámiából készült - tárgyakat mutat be. Ezek a különleges tárgyak szemléltetik a mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat, emellett megismerkedhetünk a Kína határán élt nomád népekkel is.


A város legújabb, káprázatos kiállítótere a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont, amelyet nem szabad kihagyni! Bazilikatörténeti kiállítás, kutatóintézet és látogatóközpont is helyet kapott az épületben, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva mutatja be annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét. A Solium Regni - Az ország trónusa címet viselő állandó kiállításon a Magyar Királyság egykori koronázó templomának fennmaradt kőfaragvány töredékei nyűgözik le a látogatót.Bárhol szeretnénk hosszabban időzni, remek szállodákat találhatunk a természetvédelmi terület közelében épp úgy, mint a pezsgő belvárosban és környékén. Érdemes körülnézni a hotelajánlatok között, hiszen szinte mindegyik készül a hosszú hétvégére akciós ajánlatokkal. A teljesség igénye nélkül íme néhány lehetőség:

A Sóstó Természetvédelmi Terület mellett – pár perces autóútra a belvárostól – a Szárcsa Hotel, a családok kedvence például udvarában bárány- és nyuszisimogatóval csábítja a vendégeket a hosszú hétvégére. Remek, 300 fős éttermével és 45 szobájával minden egyedi és csoportos igényt kielégít. A történelmi belváros és a város legnagyobb plázája közvetlen közelében található a Castrum Hotel, amely 95 kényelmes szobával, 56 férőhelyes nemzetközi és magyaros ételeket kínáló étteremmel és koktélkülönlegességeket ajánló 25 fős lobby bárral várja vendégeit. Hasonlóan közel van a belvárosi lehetőségekhez a Szent Gellért Hotel is – akár esti kiruccanásra, múzeumba vagy étterembe vágyunk, gyalogszerrel elindulhatunk innen. 34 hotelszobája közt mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat.

A programokhoz legközelebbi és a legpatinásabb szálloda a Mercure Székesfehérvár a város szívében található, a Zichy liget és a színház szomszédságában – bejárata közvetlenül a sétálóutcára nyílik. A régi Hotel Magyar Király ma már nemzetközi láncolat részeként fogadja a vendégeket.


Ha vízparti, mégis belvárosközeli lehetőségekben gondolkodunk, akkor a Lakeside Hotel lesz a nekünk való: a szálloda megújult étteremmel, pazar panorámával, modern stílussal és nemzetközileg garantált, négycsillagos minőséggel, 86 szobával várja a vendégeket.

Ám a lehetőségek még korántsem merülnek ki ennyiben, számos csodás szálloda várja a városban vendégeit. A kínálatot belvárosi apartmanok, vendégházak, panziók egészítik ki, itt szemezgethetünk: https://turizmus.szekesfehervar.hu/szallasok.