A városházán megtekinthető a limoges-i korpusz

A városházán megtekinthető a limoges-i korpusz
Hétfőtől a nagyközönség is megismerheti azt a csodálatos leletet, ami a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során került elő: a 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt a szentélyen belül találták meg.
Szent Imre ünnepén, november 5-én, hétfőn 15 órakor a Városházán mutatják be a nagyközönségnek a Szent István-székesegyházban végzett feltárások során megtalált gótikus stílusú, 800 éves limoges-i korpuszt.

Három hónapig zajlottak a belső ásatások: a feltárási projekt Reich Szabina régész vezetésével tisztázta a területen álló középkori templomok építéstörténetét – a korábbi talajradaros vizsgálatok alapján talált falmaradványok feltárásával. A leletek az Árpád-ház koráig tartogatnak érdekességeket, amelyek közül a legértékesebb a zománcberakású kegytárgy, amit Dél-Franciaországban a 13. első felében készítettek. Valószínűleg kereskedelmi úton került a városba, vagy az itt szolgáló francia klérikusok egyikének a tulajdonában állhatott. A ritka lelet is bizonyítja, hogy a Belvárosban egykor jelentős egyházi épület állt: a korpusz a szentélyen belül, az oltár körül került elő a feltöltési rétegben.

Az értékes leletről Reich Szabina tart vetítéssel egybekötött előadást a Díszteremben. A bemutatón részt vesz Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester.