Királyi élmények Székesfehérváron

Királyi élmények Székesfehérváron

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra. 

Művészkorzó a Bory téren, katonazene, kertmozi több helyszínen, hagyományőrzők, régizenészek, királyi óriásbábok és gyermekfoglalkozások a belvárosban, élő óriás sakk előadás a Nemzeti Emlékhelyen, Király(ny)i Napok minifesztivál a Táncházban az Alba Regia Táncegyüttes csoportjaival és Koronázási szertartásjáték az Aranybullánál – ezekkel a programokkal várunk augusztus 14 – 23. között.

 


Székesfehérvári Királyi Napok 2020. augusztus 14-23.

Augusztus közepén Fehérvárra kell jönni! Már csak azért is, mert itt igazán királyi fogadtatásban lehet részünk. Találkozhatunk a közönségkedvenc óriásbábokkal a belvárosban, augusztus 20-án és 21-én pedig középkori hangulatban bogozhatjuk az Árpád-házi rokoni szálakat. Egy száz négyzetméteres sakktáblán pedig történelmi csatát játszunk. 
A város minden nevezetes pontját fel kell keresnie annak, aki nem akar lemaradni a legjobb programokról az idei Királyi Napokon: a Városház téren a királyok mellett hagyományőrzők és katonazenészek szórakoztatják a közönséget, a Csónakázó-tónál pedig klasszikusokat hallgathatunk csónakban ringatózva. A Bory-várnál művészkorzót tartanak, az Aranybulla emlékműnél pedig a Koronázási szertartásjátékot rendezik meg. Tíz királyi nap vár ránk a királyi városban! Vegyük csak sorra!


Királyi titkok nyomában

Kezdjük a felfedezést a belvárosban a Nemzeti Emlékhelyen! Évente csak egyszer, ezen a 10 napon nézhetjük meg az igazi titkot rejtő csontkamrát, az Osszáriumot. Itt őrzik az egykori királyi bazilikából előkerült, hányatott sorsú csontleleteket, egyben közös síremléket állít az itt eltemetetteknek. A Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikában tizenöt királyunkat temették el, köztük az államalapító Szent István királyt, továbbá uralkodói családtagokat, rangos egyházi és világi személyeket is. A Városháza ugyancsak tárt kapukkal fogadja mindazokat, akik a Szent Korona hiteles másolatát vennék szemügyre egészen közelről.


Egy csipetnyi fesztivál

A komoly dolgok után jöjjön a vidámság! 16-án a Zichy liget árnyas fái alatt egész napos ejtőzéssel, mozizással, gyerekprogramokkal, családi piknikkel veszi kezdetét a táncünnep. Négy napon át élvezhetjük a néptáncos forgatagot az Alba Regia Táncegyesülettel, akik a hagyományos Nemzetközi Néptáncfesztivált egy “csipetnyi”, “Király(ny)i” „mini fesztivállal” helyettesítik idén. Az albások a tőlük megszokott színvonallal és programkavalkáddal készülnek.


Zene, nyár, Fehérvár

Akik csendesebb vizekre eveznének, a Csónakázó-tó vizén ringatózva élvezhetik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szigetkoncertjét 15-én 19:30-kor. A katonazenét is mindenki imádja! 19-én délután a belvárosban a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad térzenét a Városház téren és a Fő utcán este hét órai kezdettel. Ugyanezen a napon már a romantikus a Bory-vár tövében a hagyományos Öreghegyi Mulatság helyett Művészkorzó várja a fehérváriakat délután. A program része a borrendek bemutatkozása, a borrendi avatás, az Öreghegy Bortermelője díj átadása, valamint a kenyérszentelés és a boráldás. A színpadon műsort ad Váradi Eszter Sára és Füredi Nikolett, fellépnek a Főnix Rock and Roll SE és a Felicita KTSE táncosai is, a Bory téren pedig gyermekfoglalkozások várják a kicsiket 16.00 és 19.00 óra között.


Időutazás a középkorba

Augusztus 20-án az Ágbogozó játék segítségével közelebbről is megismerhetjük az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna és királyi nyomozás, a látogatók találkozhatnak a királyi óriásbábokkal, „akik” a Zichy ligettől a Városház térig fogadják a vendégek hódolatát. Augusztus 20-án és 21-én ismét látható a középkori élő sakkszínház a Nemzeti Emlékhelyen. A hatalmas fekete-fehér táblán a muhi csatát elevenítik fel fehérvári diákok a történelmi eseményekhez hű előadásban egy valós sakkjátszma lépéseit követve.


Koronázás, ahogy még nem láttuk

Az ünnepség itt azonban még korántsem ér véget. Augusztus 21 – 23. között három előadáson mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot, amelyre ezúttal nem a Nemzeti Emlékhelyen, hanem vadonatúj helyszínen, az Aranybulla emlékműnél kerül sor. Idén IV. Kun László koronázása elevenedik meg a különleges három szintű színpadon, mely a középkor világképének hármas tagolódására utal.