A Különutazás terei címmel nyílt meg Ujházi Péter rendhagyó kiállítása

A Különutazás terei címmel nyílt meg Ujházi Péter rendhagyó kiállítása
A Csók Képtárban nyílt meg pénteken Ujházi Péter képzőművész kiállítása, ahol számos újdonságot is láthat a látogató. A művész nagyméretű, egyedi, a műfajban is különleges kerámiaszobrait közülük néhányat most tekinthet meg először a közönség és bemutatják ceruza- és tusrajzait is, amelyeket kiállításon korábban még szintén nem láthattak az érdeklődők.

A Különutazás terei című Ujházi kiállítás 2019. november 22. és 2020. március 29-e között látható vasárnaptól péntekig 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig a Csók István Képtárban.

Ujházi Péter művészetének öt évtizede szinte töretlen. Sokrétű, változatos alkotói tevékenységében egy valami nagyon is állandó, és az évek alatt alig változott: az 1970-es években kialakult képi világa. Ez teszi sajátosan egyénivé munkáit. A régmúlt történelmi eseményei ugyanúgy foglalkoztatják, mint a hétköznapok történései, az ember csetlő-botló igyekezete, vagy akár a közélet számtalan furcsasága. Elbeszélő festészetében párhuzamosan íródik a történelem és a mindennapok krónikája.

Ujházi képe a világról egyszerre (ön)ironikus, szórakoztató és szorongást keltő. Képi világát is ez a hemzsegő mozgalmasság jellemzi. Munkáinak alapvető jellegzetessége a játékosság, könnyedség, a groteszk világlátás és a fanyar, kritikus hang. A képek sajátos, több nézetből alakított különös perspektívája szükségszerűen vezette el a művészt a dobozmunkákhoz, a kollázsokhoz, majd a szobrokhoz.

A Különutazás terei című tárlat Ujházi tereit, inspirációinak helyszíneit, alkotásainak színtereit mutatja be. Egy utazáson vehet részt a látogató, az út Székesfehérvártól Lisszabonig, Nadaptól Móron át Rómáig vezet.
De nem csak a világ nagyvárosaiba, utazásainak konkrét földrajzi helyeire juthatunk el. „Belső terek”, az érzelmek, a lélek világa is feltárul előttünk: Ujházi a sors „nagy kérdéseit” (mulandóság, bűn, szerelem, jó-rossz) boncolgató gondolatai elsősorban kollázsain láthatók és olvashatók – több száz éves imádságok, könyörgések, zsoltárok és szerelmes versek voltak e kollázsok ihletői. A művészt pályája kezdete óta foglalkoztatja a magyar történelem, művein szellemesen jeleníti meg a történelem egyszerre fenséges és mulatságos hétköznapi jelenségeit, fonákságait.

A kiállítás alkalmából írt versét olvasta fel a tárlatnyitón Erdős Virág költő és Másik János zeneszerző, előadóművész dalait is hallhatta a közönség.
A tárlat újdonsága, hogy a művész nagyméretű, egyedi, a műfajban is különleges kerámiaszobrait szintén bemutatja, közülük néhányat most tekinthet meg először a közönség. Ujházi több száz ceruza- és tusrajzot készített az elmúlt évtizedekben, ezeket a munkákat kiállításon korábban még szintén nem láthatták az érdeklődők

Brájer Éva kulturális tanácsnok, a kiállítás ötletgazdája a megnyitón arról szólt, hogy nemcsak a kiállított művek, de a kiállítás maga is olyan "ujházis": "Ezt csak olyan ember tudja, aki kiskora óta ismeri őt." - tette hozzá.

"Az elmúlt napokban felhívtam Ujházi Péter barátai közül párat, mi az a mondat, ami először jut eszükbe róla. Volt aki a hűségét emelte ki, hűségét a városhoz, hűségét önmagához. Volt aki a humorosságát, ironikusságát és játékos közelítését említette a komoly dolgokhoz, volt aki pedig azt mondta, hogy nem beszél, hanem fest. Fantasztikus életmű az, amit magáénak tudhat, engedje meg, hogy fehérváriként büszkék lehessünk erre, és kérem, ne haragudjon meg rám, hogy kimondom: de Ujházi Pétert ebben a városban mindenki szereti." - mondta a tárlatnyitón Brájer Éva.

A kiállítással egy időben jelent meg A különutazás terei című kötet, amely a 2010 után készült művek katalógusszerű ismertetése mellett tanulmányok segítségével mutatja be Ujházi pályáját és művészetét.
Izinger Katalin, a tárlat kurátora kisgyermek kora óta ismeri Ujházi Pétert. "Bízom abban, hogy ez egy rendhagyó tárlat, nagyon szabadon válogattunk a korszakok, műfajok, stílusok közül nem foglalkozva azzal, hogyha egy-két dolog a falon nem illik egymás mellé, hiszen találtunk egy címet, amit Salamon Júliától kölcsönöztünk: a Különutazás terei - ez a most megjelent tanulmánykötet egyik tanulmányának címe - és nagyon jól illik ehhez az elképzeléshez, hogy utazzunk együtt Ujházi Péterrel." - fogalmazott a kiállítás kurátora, aki köszönetet mondott Ujházi Péter fiának, Ujházi Jánosnak is, aki nélkül nem jött volna létre ez a kiállítás a tárlat megnyitójára megjelent tanulmánykötet. A különutazás terei című kötet a 2010 után készült művek katalógusszerű ismertetése mellett tanulmányok segítségével mutatja be Ujházi pályáját és művészetét.

Tartalom és képek forrása: www.szekesfehervar.hu