Újabb 5+1 tuti tipp kirándulásra a hosszú hétvégén

Újabb 5+1 tuti tipp kirándulásra a hosszú hétvégén

Itt a hosszú hétvége és a tavaszi szünet, gyerünk a szabadba! Ha a Sóstó már megvolt, akad néhány tuti tippünk a környékre is!

  1. Csókakői Kő-lyuk barlang

 

A Csókakői vár a korlátozások miatt határozatlan ideig ugyan nem látogatható, de így is megéri Csókakőre kirándulni, hiszen a vártól nem messze a Vár-völgyben különleges barlangot fedezhetünk fel. A Kő-lyuk barlang kb. 3 méter magas, háromszög alakú bejárata egy kis termecskébe vezet, melynek több pontján érdekes kiválásokat találunk. A mennyezeten apró, kicsi borsókövekre, cseppkőlefolyásokra, arasznyi cseppkőoszlopokra és apró mészgömböcskékre is lelhetünk.

További információ: https://www.dunaipoly.hu/hu/barlangleso/var-volgyi-ko-lyuk

 

  1. Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

 

Akár egész napos programot tervezhetünk a Pákozd-Sukorói Arborétumban hétfő kivételével bármelyik napon. A Vadasparkban szarvasok és őzek, a madárröpdékben fácánok és vadpulykák várják a kirándulókat, az erdészeti tanösvény, a kalandjátszótér és tűzrakóhely pedig a családi programoknak biztosít remek helyszínt. A 15 méter magas kilátóból a velencei-tavi tájban is gyönyörködhetünk.

További információ: https://www.velenceturizmus.hu/-pakozd-sukoroi-arboretum-es-vadaspark-1920

 

 

  1. Pákozdi Sárkánydomb

 

Pákozd felett van egy különleges helyszín, amit Sárkánydombnak neveznek, nem véletlenül. 1990 óta tartják itt Nemzetközi sárkányeresztő találkozót a pünkösdi hétvégén. Fesztivál nélkül is ide kell jönni kirándulni, sárkányt eregetni, mert páratlan kilátás nyílik a Velencei medencére, és mindig bízhatunk a jó szélben. Egy mondás szerint az idő, amit az ember sárkányozással tölt, nem számít bele a kiszabott élet hosszába!

További információ: https://velenceito.info/programok-esemenyek/xxvii-nemzetkozi-sarkanyereszto-talalkozo-pakozdon/

 

 

  1. Dégi Festetics-kastély

 

A Festetics-kastély felújítása alatt is zavartalanul látogatható a kastély lenyűgöző szépségű parkja. Ez Magyarország egyik legnagyobb angolkertje, amely akkora, mint a Central Park. Egyik jellegzetessége a vörös téglás Hollandi-ház, amely a mesterségesen kialakított szerpentin-tó leghosszabb hídján át közelíthető meg. A kastély népszerű filmforgatási helyszín, itt forgatták többek között a Kincsem több jelentét is.

További információ: https://xn--nf-fka.hu/hu/varak-kastelyok/kastelyparkok/deg/


  1. Alcsúti Arborétum

 

Az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolpark jellegű kertjének 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik, a Habsburg időket a kastély maradványa is őrzi. A 40 hektáros természetvédelmi terület természetbarátok, kirándulók, túrázók kedvelt célpontja. Tavasszal a természet kivirágzik és a vándormadarak is megérkeznek.  Márciusban hatalmas hóvirágmező, júniusban pedig a Szentjánosbogártánc ezernyi repkedő zöld lámása varázsolja el a látogatókat.

További információ: https://www.alcsuti-arboretum.hu/

 

 

  1. Rétimajor

 

Megnéznéd az egyetlen szabad téri lótuszkertet hazánkban? Rétimajor egyedülálló látványosságának túlélését egy termál vizes kút biztosítja. De nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes felkerekedni. A négy évszakos kirándulóhely mindig ígér rendkívülit, megvan a csak rá jellemző szépsége és bája. Tavasszal a madarak koncertje, nyáron a vízi világ csodái, ősszel az ezer színű természet, télen a csend hangjai és az alvó nádi világ nyújt magával ragadó élményt.

További információ: http://www.aranyponty.hu/hu/taxonomy/term/51