TOTAL Chrono Classic

TOTAL Chrono Classic

2017. szeptember 23.

A verseny névadója a TOTAL, amely a világ egyik legnagyobb kenőanyag gyártója. Az Oldtimer Szuperkupa a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Total Chrono Classic versennyel zárul szeptember utolsó előtti hétvégéjén.

Szeptember 23-án több mint száz veteránautó és különleges youngtimer indul Székesfehérvárról Balatonlelle felé. Felbukkan a rallypályák hajdani ördöge, a Renault R5 Turbo, amely középmotoros építése tesz különlegessé, de láthatjuk a gyártása idején a világ leggyorsabb autóját a sirályszárnyas Mercedes-Benz 300 SL-t és az amerikai luxust négykeréken, a Lincoln Continentalt is. A 300 km hosszú, változatos útvonalon tizenkét ügyességi feladat is vár a résztvevőkre a navigálás mellett.

Immár hatodik alkalommal találkoznak Székesfehérváron a Total Chrono Classic futam résztvevői. Már reggel 7:30 órától érkeznek az ország minden szegletéből a makulátlan állapotban lévő oldtimerek az Alba Pláza mellé. A rajt 9:00 órától, az Országalma mellett felállított rajtkapu alatt zajlik majd, ahol minden résztvevőt bemutat a szakértő műsorvezető.

A Total Chrono Classic túraverseny az Oldtimer Szuperkupa, Magyarország legnagyobb veteránautós túraverseny-sorozatának utolsó előtti futama, ahol a gyönyörűen restaurált és műszakilag kiváló állapotban lévő autók nem csak kiállításszerűen láthatók, hanem működés közben hallhatóak, „érezhetőek”.

 

Útvonal:

Minden évben más az útvonal, izgalmas helyszínekkel bővül idén is a túra. A díszes fehérvári start után Fejér és Tolna megye útjait érintve kanyarodnak az autók a somogyi dombok felé, érintik a dégi kastélyt és Tamásiban a fürdőt, majd Kaposvár főterén töltik az ebédidejüket. A megyeszékhely környékén még kalandoznak egy kicsit, Bonnyán a halastavaknál kifújják magukat, Szántódpusztán pedig teljesítik utolsó ügyességi szakaszukat, majd befutnak a jachtkikötőbe Balatonlellén BL befutó előtt.

Túraverseny:

A túra keretein belül zajló verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és - sebességeket kell a KRESZ szerint betartaniuk. Az autóban ülő páros - vezető és navigátor – tökéletes összhangban kell együttműködjenek egymással, az autóval, és mechanikus stopperórájukkal; hiszen az ügyességi szakaszokon az előírt szintidőt századmásodperc pontossággal kell teljesíteniük! Minden századnyi eltérés (akár korábban, akár később érkeznek a feladat végéhez az előírtnál) egy hibapontot jelent – a győztes pedig az lesz, aki a nap során a legkevesebbet gyűjti be ezekből. A sportélmény mellett a fő cél egy kellemes autózás az ország egyik legszebb vidékén, csodás környezetben. 

Résztvevők:

A túrán sokféle márka képviselteti magát a különböző kategóriákban, ma is létező, de letűnt márkák is szerepelnek a rajtlistán 1954-től 1998-ig: Alfa Romeo, Austin Healey, BMW, Chevrolet, Citroën, Dodge, Ferrari, Fiat, Ford, Jaguar, Lada, Lincoln, Maserati, Mercedes-Benz, MG, NSU, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rolls Royce, Skoda, Volkswagen és Volvo is lesz az indulók között. Jellemző a hazai versenyek színvonalára, hogy több osztrák és cseh párosok is vállalták a hosszú utazást a túra kedvéért tovább színesítve a mezőnyt.

Ízelítő a tavalyi versenyről az alábbi linkre kattintva:
http://auto.indavideo.hu/video/Chrono_Classic_2016 

Látványos nézői helyszínek

Az autók percenként követik egymást, a táblázat az első autó érkezését jelöli és az utolsó távozásának várható időpontját. Érdemes az első autó érkezéséhez igazítani az autók megtekintését. A túraversenyt megelőző napon Budapesten az AsiaCenter parkolójában is megfordul a mezőny egy része, ahol előregisztráció zajlik majd.

 

2017.szeptember 22. – Gyakorlás és előregisztráció (nem kötelező)

Budapest

AsiaCenter

15:00-18:30

 

2017.szeptember 23. A túra napja – 105 résztvevő

Székesfehérvár - RAJT

Városház tér

09:00–10:30

Bodakajtor

Buszforduló

09:40–10:50

Aba

Buszforduló

09:50-11:00

Dég

Festetics-kastély

10:15–11:30

Simontornya

Vár tér

11:00-12:10

Tamási

Termálfürdő parkoló

11:35-12:50

Kaposvár

Kossuth tér

13:05-14:30

Bonnya

Horgásztavak

15:10-16:30

Nágocs

Hősök tere

15:45-16:55

Szántódpuszta

Parkoló

16:30-17:40

Balatonlelle

Rendezvénytér

17:00-18:15

Balatonlelle - CÉL

BL Yachtclub

17:10-18:30